Στις 3 Δεκεμβρίου του 1994, με επεξεργαστή έναν R3000 των 33 Mhz, μία RAM των 2 MB, μία VRAM του 1 MB και με εξωτερική κάρτα μνήμης ως αποθήκευση, η Sony κυκλοφόρησε μία από τις πιο επαναστατικές κονσόλες που υπάρχουν. Πώς όμως το Playstation 1 πήρε τόση δημοσιότητα για μια κονσόλα, από μια εταιρία που δεν είχε πλησιάσει καν τον χώρο του Gaming; Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την δημιουργία της πρώτης (περίπου) κονσόλας της Sony, καθώς το γιατί πέτυχε τόσο.
Πως δημιουργήθηκε
Όλα ξεκίνησαν όταν η Sony έδειξε τρελό ενδιαφέρον για το χώρο του gaming, αλλά δεν πίστευε ότι είχε τους πόρους για να φτιάξει μία κονσόλα ώστε να συμμετέχει. Οπότε έκανε κάτι λογικό και είδε με ποιους θα μπορούσε να συνεργαστεί. Στην αρχή απευθύνθηκε στην SEGA, αλλά έφαγε πόρτα. Η αμέσως επόμενη απάντηση ήρθε από την Nintendo, η οποία μετά από μία λεκτική ας πούμε συμφωνία, έκλεισε και αυτήν την πόρτα της, καθώς ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Philips.
Παρόλο που είχαν ήδη δημιουργηθεί διάφορα πρωτότυπα του Nintendo PlayStation (η κονσόλα στα αριστερά σας, η οποία πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία για 360,000 δολάρια), η Sony αναγκάστηκε να δημιουργήσει το σε όλους γνωστό μοντέλο του PlayStation 1.
Η κυκλοφορία του
H κονσόλα κυκλοφόρησε το 1994 και με μικρή σχετικά χρονική απόσταση από τον ανταγωνισμό της, μπήκε γρήγορα στο παιχνίδι. Όταν αναφέρεσαι για ανταγωνισμό εκείνη την εποχή υπήρχαν άλλες τέσσερις κονσόλες, Sega Saturn, Atari Jaguar, Panasonic 3DO και το Nintendo 64. Το PlayStation 1 παρόλο που μπήκε σε αυτήν την αγορά μέσα σε μια περίοδο που κυκλοφορούσαν πολλές κονσόλες, η τιμή για το περιεχόμενο του ήταν αυτό που το κράτησε δυνατά στο παιχνίδι.
Μέχρι το 1998, ο περισσότερος ανταγωνισμός είχε σταματήσει την κυκλοφορία σε κονσόλες, αφήνοντας στο ταμπλό μόνο την Nintendo και την Sony. Ένας μεγάλος λόγος που δεν πέτυχαν οι άλλες κονσόλες εκτός από την τιμή, ήταν που παρόλο ήταν δυνατές στο κομμάτι του hardware, αυτό δεν φαινόταν τόσο στα παιχνίδια τους. Σε αντίθεση με το στυλ των παιχνιδιών της Sony, αλλά θα μιλήσουμε παρακάτω για αυτό.
Το χειριστήριο
Και πάμε τώρα στο χειριστήριο. Το πρώτο χειριστήριο της Sony ήταν κάτι πρωτότυπο για τα δεδομένα της αγοράς, καθώς έφερε στο προσκήνιο τα λεγόμενα shoulder buttons, ή αλλιώς τα λεγόμενα triggers. Εκτός από αυτό, είχε και ένα σχετικά βολικό κράτημα στο χέρι, με τα κάτω “χερούλια” και ένα ιδανικό για το χέρι μέγεθος, το έκανε ένα από τα πιο χρηστικά και βολικά χειριστήρια στην αγορά εκείνη την εποχή. Το επόμενο χειριστήριο για την συγκεκριμένη κονσόλα πρόσθεσε κάτι καινοτόμο επίσης, την προσθήκη των analog sticks στο αρχικό design, δημιουργώντας έτσι την πρώτη έκδοση του DualShock.
Και άμα το καλοσκεφτείς, με την δημιουργία αυτού του σχεδιασμού, τον οποίο έχει τηρήσει η Sony μέχρι και σήμερα, επηρεάστηκε και ο ανταγωνισμός. Ακόμα και τα πιο πρόσφατα χειριστήρια του Switch και του Xbox One έχουν πάρει λίγο από την αρχική πατέντα του πρώτου χειριστηρίου.
Tα παιχνίδια και η νέα τεχνολογία
Πρωτοπόρα επίσης η κονσόλα ήταν και στα παιχνίδια της σε δύο τομείς.
Στο κομμάτι του σχεδιασμού, ήταν από τις πρώτες κονσόλες που διέθεταν στον παίκτη γραφικά τριών διαστάσεων, κάτι που στις άλλες κονσόλες δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη. Αυτό είχε προφανώς ως αποτέλεσμα να προσελκύσει περισσότερους παίκτες, αλλά τα διαφορετικά γραφικά δεν ήταν το μόνο το οποίο καινοτόμησαν ως κονσόλα.
Στο κομμάτι των παιχνιδιών, η κονσόλα είχε πραγματικά από όλα τα είδη των παιχνιδιών που μπορείς να φανταστείς. Από racing μέχρι horror, από adventure μέχρι puzzles, το PlayStation 1 δεν είχε απλά ένα παιχνίδι για το κάθε είδος, αλλά μια πληθώρα με την οποία έδινε αμέτρητες επιλογές παιχνιδιών. Και το καλύτερο από όλα ήταν στο κομμάτι των exclusive, μιας και παιδιά τότε τα exclusives είχαν τεράστια επιρροή στην επιλογή της κονσόλας, και η Sony το διέθετε και αυτό.
Εν κατακλείδι
Από ότι φαίνεται η Sony έκανε το ντεμπούτο της τότε και πραγματικά ήρθε για να μείνει! Από αξιομνημόνευτους ήρωες σε σειρές παιχνιδιών, μέχρι και επιρροές στο design και της κονσόλας, αλλά και των γραφικών, αυτοί είναι οι λόγοι που το Sony PlayStation 1 είχε τόσο μεγάλη επιτυχία.