Έχει γίνει κοινή γνώση πλέον, μιάμιση εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του No Man’s Sky, πως το πολυαναμενόμενο παιχνίδι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των gamers. Ποιός όμως ευθύνεται για αυτό; Έχει σημασία; Και πως θα μπορούσε όλη αυτή η δυσφήμιση να αποφευχθεί;
Πέρα από την κριτική ανάλυση για τα όσα κάνει σωστά το παιχνίδι (για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε το review μας), είναι επώδυνα προφανές πως το No Man’s Sky δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει αρκετές από τις υποσχέσεις που έκανε ο δημιουργός Sean Murray. Εδώ και χρόνια, ο Murray είχε δηλώσει πως στο απίθανο σενάριο του να συναντηθούν δύο παίκτες στον ίδιο πλανήτη, θα μπορούσαν ο ένας να δουν το avatar του άλλου.Στην ημέρα κυκλοφορίας όμως, οι παίκτες αμέσως είδαν πως αυτό δεν συμβαίνει. Κι ο Murray δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως επ’αυτού. Αρνήθηκε να απαντήσει όταν του ζητήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σε αυτό το θέμα και η εταιρεία (Hello Games) έχει αρνηθεί επανειλημμένα να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει με αυτό το ζήτημα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα μέλος του Reddit τράβηξε αρκετά βλέμματα όταν ανάρτησε ένα μεγάλο και λεπτομερές σχόλιο απαρτιζόμενο με δηλώσεις του Murray πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Το μέλος του Reddit ρωτούσε “Πού είναι το No Man’s Sky που μας πουλήσατε;”, αναφερόμενος σε αρκετά χαρακτηριστικά που δεν έφτασαν μέχρι την τελική έκδοση του παιχνιδιού, από μικρά (συνομιλία μέσω ραδιοφώνου) μέχρι σπουδαιότερα (δυνατότητα να παίζεις το παιχνίδι χωρίς τη συλλογή πόρων). Η ανάρτηση στο Reddit είναι ανακατεμένη και αχρείαστα σχολαστική, ωστόσο το νόημά της το περνάει; Τι απέγιναν οι δηλώσεις του Murray;
Και δεν είναι μόνο οι δηλώσεις. Τα τρέιλερ που σχεδιάστηκαν για να “πουλήσουν” το No Man’s Sky στους gamers μαρτυρούν μια εξίσου άσχημη ιστορία. Σαν αυτό που είδαμε στην Ε3 του 2014, στο όποιο, σε σχέση με την τελική έκδοση, είναι σαν να βλέπουμε δύο διαφορετικά παιχνίδια. Τι συμβαίνει;
Ο Murray και η Hello Games δεν έχουν τοποθετηθεί σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα, ωστόσο αν κάποιος έπρεπε να υποθέσει, η απάντηση θα ήταν απλή. Τα πράγματα άλλαξαν. Ορισμένα πράγματα κόπηκαν. Η Hello Games είναι μια χαρακτηριστικά μικρή ομάδα, με το ζόρι 15 ατόμων. Ακόμα και μετά από μήνες γεμάτες ξάγρυπνες μέρες, δεν είχαν το χρόνο να ολοκληρώσουν όλα όσα θα ήθελαν να βάλουν στη τελική έκδοση του παιχνιδιού, οπότε αυτές οι υποσχέσεις υποχρεωτικά “χάθηκαν” στη διαδρομή.
Ωστόσο, πώς ορίζεται η γραμμή μεταξύ δημιουργικού ενθουσιασμού και ψεύτικων υποσχέσεων; Όταν ένας δημιουργός κάνει δηλώσεις για τα χαρακτηριστικά που θα έχει το παιχνίδι του, πώς μπορούν οι θεατές να ξέρουν αν είναι εγγυήσεις ή απλά φρούδες ελπίδες; Και για να το πάμε ένα βήμα πιο πέρα, είναι δίκαιο να πει κανείς ότι η Hello Games είπε ψέματα στους gamers; Αρκετός κόσμος διαμαρτύρεται ανοικτά για την κατάσταση στην οποία κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο παιχνίδι. με επιστολές σε διάφορα site, αναρτήσεις σε social media, κ.ο.κ. Νιώθουν αδικημένοι αλλά κυρίως: απογοητευμένοι.
Και η απογοήτευση αυτή πηγάζει από την επίμονη σιωπή του Murray και της ομάδας του στο να τοποθετηθούν για αυτά τα θέματα. Το μόνο επάνω στο οποίο πήρε θέση ο δημιουργός είναι για το θέμα του “κρασαρίσματος” του παιχνιδιού και των bugs που εμφανίζονται. Αυτή η σιωπή είναι που έχει εξαγριώσει τους φίλους του παιχνιδιού περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Αν θα μπορούσε κάποιος να βγάλει ένα θετικό από την όλη υπόθεσή είναι πως ίσως να γνωρίζουν πλέον στην Hello Games τον σωστό τρόπο για να χειρίζονται το κοινό τους. Δεν υπάρχει λόγος να μένουν σιωπηλοί. Έχεις ανάγκη να κόψεις πράγματα από το παιχνίδι σου, τα οποίες βγήκες και υποσχέθηκες δημόσια; Ωραιότατα! Τα πράγματα αλλάζουν. Η λύση δεν είναι να μένεις σιωπηλός αλλά να εξηγήσεις, π.χ. γιατί οι παίκτες στο No Man’s Sky δεν μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον. Ή γιατί το παιχνίδι που έδειξες το 2014 είναι τόσο διαφορετικό με εκείνο που τελικά έδωσες στη κυκλοφορία.