Κοιτάζοντας τη λίστα με τους πιο συνηθισμένους κωδικούς του 2016, πραγματικά δε μπορώ να μην απορήσω. Σχεδόν το 17% των χρηστών «προστατεύουν» τους λογαριασμούς τους με τον κωδικό «123456». Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι πολλά website επιτρέπουν ακόμη να υπάρχουν τέτοιοι κωδικοί.
Η Keeper Security εντόπισε 10 εκατομμύρια κωδικούς, που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο και έδωσε μερικά σχόλια για αυτούς, όχι και τόσο ελπιδοφόρα:
- Η λίστα με τους πιο συνηθισμένους κωδικούς δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση των χρηστών έχει όρια. Παρότι είναι σημαντικό για τους χρήστες να γνωρίζουν τα ρίσκα, μια μερίδα τους δε θα σπαταλήσουν καθόλου χρόνο για να προστατέψουν τους λογαριασμούς τους. Οι IT administrators και τα websites «πρέπει» να κάνουν αυτή τη δουλειά.
- Τέσσερις από τους πρώτους 10 κωδικούς στη λίστα – και επτά από τους πρώτους 15 – αποτελούνται από 6 ή λιγότερους χαρακτήρες. Αυτό είναι… τρομακτικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτού του είδους οι κωδικοί «σπάνε»σε πραγματικά ελάχιστα δευτερόλεπτα. Τα websites θα πρέπει να σταματήσουν να βάζουν σε προτεραιότητα τη βολικότητα από την ασφάλεια.
- Η ύπαρξη κωδικών όπως «1q2w3e4r» και «123qwe» δείχνει ότι μερικοί χρήστες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν απρόβλεπτους κωδικούς, αλλά η προσπάθειά τους είναι αδύναμη στην καλύτερη. Οι password crackers που βασίζονται σε λεξικά γνωρίζουν πως να ψάχνουν για συνεχόμενες χρήσεις πλήκτρων και στην καλύτερη, θέλουν μερικά δευτερόλεπτα για να «σπάσουν» τον κωδικό.
- Οι πάροχοι email φαίνεται ότι δε δουλεύουν αρκετά για να αποφύγουν τη χρήση των υπηρεσιών τους για spam. Ο ειδικός στην ασφάλεια, Graham Cluley, πιστεύει ότι η παρουσία τυχαίων κωδικών όπως «18atcskd2w»και «3rjs1la7qe» στη λίστα σημαίνει ότι τα bots χρησιμοποιούν αυτούς τους κωδικούς ξανά και ξανά όταν «στήνουν» ψεύτικους λογαριασμούς για spam και επιθέσεις.
Πέρα από όλα αυτά, δείτε παρακάτω τους 25 πιο συνηθισμένους κωδικούς του 2016. Αν έχετε κάποιον από τους παρακάτω, σας παρακαλούμε πολύ, για τη δική σας ασφάλεια, προσπαθήστε να τον αλλάξετε με έναν λίγο πιο δύσκολο!
[via]