Με υπερύψηλες ταχύτητες «φουντώνει» η μάχη της οπτικής ίνας μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε μια Ελλάδα που εισέρχεται καθυστερημένα στην εποχή των 100 και πλέον Mbps. Παρότι βέβαια οι επενδύσεις για δίκτυα νέας γενιάς να ξεκίνησαν αργά, οι πάροχοι και οι φορείς ανέβασαν ταχύτητες κι έφτασαν γρήγορα στην ώρα της εμπορικής τους αξιοποίησης.
Οι τρεις μεγάλοι παίκτες των τηλεπικοινωνιών συναγωνίζονται πλέον ανοικτά μεταξύ τους για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες σε ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο που φτάνουν τα 100 ή και τα 200 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σταδιακά σε 1 Gbps, μέσω της τεχνολογίας Fiber to the Home (FTTH) υποσχόμενοι όλα τα οφέλη που αυτές οι ταχύτητες προσφέρουν. Πλέον έκαστος κοιτά να καταλάβει την καλύτερη διαφημιστική μαρκίζα ή να προβεί πρώτος σε ανακοινώσεις ώστε να κερδίσει τους καταναλωτές που θέλουν να τρέξουν άμεσα στην νέα εποχή. Στόχος του υπάρχοντος πλάνου, όπως αναφέρουν πάροχοι κι αρμόδιοι φορείς είναι μέχρι το τέλος του 2019 το 70% των ελληνικών νοικοκυριών να μπορούν να έχουν τουλάχιστον πρόσβαση σε ταχύτητες 100 Mbps μέσω του υφιστάμενου δικτύου χαλκού.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα ΟΤΕ, Vodafone και Wind προχώρησαν σε σημαντικές επί του θέματος ανακοινώσεις. Η Cosmote ανακοίνωσε την πρώτη σύνδεση πελάτη της στο Παλαιό Φάληρο, η Vodafone δημιούργησε τον μεγαλύτερο Fiber Ready δήμο στην περιοχή του Βύρωναέτοιμο να καλύψει έως και 17.000 νοικοκυριά ενώ η Wind μας υπενθύμισε ότι από πέρυσι είχε δώσει τη δυνατότητα για συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι στο πιλοτικό πρόγραμμα της Καλαμάτας κι έκτοτε προχωρά την επέκτασή του.
«Δεκανίκι» σε αυτή τη μάχη αποτελεί και η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH μέσω της δράσης Superfast Broadband (SFBB ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που αφορά στην επιδότηση των συνδέσεων FFTH με το ποσό των 360 ευρώ (13€/μήνα για μέγιστο διάστημα 24 μηνών από την ημερομηνία εξαργύρωσης του SFBB και εφάπαξ κόστος σύνδεσης 48€). Η δράση SFBB υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher) και ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν καθώς τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που προτιμά. Το διαθέσιμο κονδύλι για τον πρώτο χρόνο είναι στα 50 εκατ. ευρώ για την επιδότηση περίπου 120.000 συνδέσεων με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να δηλώνει έτοιμο να την επεκτείνει σε περίπτωση που υπάρξει έντονο ενδιαφέρον. Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν αν δικαιούνται επιδότηση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Οι δικαιούχοι, αφού εκδώσουν μέσω του TAXIS – Διαδικασία «Ψηφιακής Αλληλεγγύης» το κουπόνι τους μπορούν να επισκεφθούν το κατάστημα του παρόχου που θα επιλέξουν και να αποτκήσουν την υπηρεσία που καλύπτεις τις ανάγκες τους εξαργυρώνοντάς το.
Κι όλα τα παραπάνω ενώ είμαστε ακόμα στην αρχή της υλοποίησης των υποδομών για την παροχή συνδέσεων FTTH. Όπως έχει ανακοινωθεί η Cosmote σκοπεύει να προσφέρει τη σχετική κάλυψη σε 150.000 νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2019 και σε 1 εκατ. νοικοκυριά με ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2022. Από πλευράς της η Vodafone εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει καλύψει 120.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 40.000 θα είναι μέχρι το τέλος του 2018. Τα άμεσα πλάνα επέκτασης περιλαμβάνουν τον Πειραιά, την περιοχή πλησίον της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, καθώς και τις περιοχές της Τούμπας και τη Περαίας στη Θεσσαλονίκη ενώ το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020 σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής και κινητής, αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων της. Από την πλευρά της, η Wind μετά την Καλαμάτα, προχωρά στην κάλυψη περιοχών στο δήμο Αθηναίων αλλά και στη Λάρισα. Το 5ετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ύψους 500 εκατ. ευρώ σκοπεύει να καλύψει έως και 500.000 γραμμές σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα – Αττική, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης,
Σύμφωνα με τις συνολικές εκτιμήσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες 80-90 χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σύνδεση FTTH. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νοικοκυριών που μπορεί να αποκτήσει σύνδεση FTTH είναι στις 23 – 25 χιλιάδες με τους κατοίκους του δήμου Βύρωνα να φαντάζουν οι πιο τυχεροί αφού υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατότητα κάλυψης.
Όσο για τις περιοχές που προσφέρονται ήδη συνδέσεις FTTH είναι 4.000 νοικοκυριά στις περιοχές του Παλαιού Φαλήρου, της Αγίας Παρασκευής, του Χολαργού, του Βυζαντίνου της Καλαμαριάς και του αστικού κέντρου που καλύπτει ο ΟΤΕ, 17.000 νοικοκυριά στο δήμο του Βύρωνα με μελλοντική κάλυψη ολόκληρου του δήμου και ο δήμος της Καλαμάτας από την Wind.
Στους τρεις μεγάλους παρόχους έρχεται να προστεθεί και η Inalan η οποία αναπτύσσει μόνη το δίκτυο της και παρέχει συνδέσεις FTTH μόνο στους πελάτες της. Το δίκτυο της εταιρείας στην Αθήνα καλύπτει περιοχές στους δήμους Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Γαλατσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι σε τμήματα των περιοχών Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Πολίχνη και Αμπελόκηποι.
Η σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το σπίτι έρχεται να συμπληρώσει την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων που βρίσκεσαι σε εξέλιξη, δηλαδή την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της χώρας με τη χρήση οπτικής ίνας τουλάχιστον μέχρι την καμπίνα – το λεγόμενο fiber to the cabinet (FTTC). Διαφοροποιητικό παράγοντα στην εν λόγω αναβάθμιση αποτελεί και το γεγονός ότι Vodafone και Wind αναλαμβάνουν για πρώτη φορά την διαχείριση κόμβων της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της χώρας. Για να λειτουργήσει ωστόσο αυτό και οι τρεις πάροχοι πλέον υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες χονδρικής στους υπόλοιπους ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο που επιθυμούν κι όχι υποχρεωτικά αυτόν που έχει αναλάβει την συγκεκριμένη περιοχή. Η πρώτη αυτή αναβάθμιση δίνει την δυνατότητα σύνδεσης με ταχύτητες που φτάνουν προς το παρόν έως και τα 200 Mbps για τη λήψη δεδομένων από τα 24 mbps που δίνει σήμερα το ADSL και τα 50 mbps του Vdsl.