Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά, το Facebook έχει δημιουργήσει μια πιο light έκδοση της δημοφιλούς εφαρμογής, το Facebook Lite, το οποίο είναι σχεδιασμένο για ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν γρήγορη σύνδεση στο Ίντερνετ ή εξελιγμένα smartphones, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η νέα Android εφαρμογή κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια χρήστες. Πρόκειται για ρεκόρ, μιας και αναπτύχθηκε σε ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τη standard εφαρμογή του Facebook. Μεγαλύτερη δημοτικότητα φαίνεται πως έχει αποκτήσει στη Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Μεξικό, ενώ υποστηρίζει 56 γλώσσες και είναι διαθέσιμη σε 150 χώρες.
Το Facebook Lite καταλαμβάνει μόλις 1MB του συνολικού χώρου αποθήκευσης μιας συσκευής, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τα άτομα με πιο αργές συνδέσεις ίντερνετ θα μπορούν να την κατεβάσουν. Φυσικά, η λειτουργικότητά του δεν είναι όμοια με αυτή του Facebook όμως, οι υπεύθυνοι της εφαρμογής προσπαθούν να τη βελτιώσουν με προσθήκες όπως η υποστήριξη βίντεο, τα emojis και οι μεταφορτώσεις πολλαπλών φωτογραφιών.
Είναι πολύ πιθανό το Facebook να συνεχίσει να αναβαθμίζει το Lite, ιδίως αν ληφθεί υπόψιν η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών της εφαρμογής. Ωστόσο, τα 100 εκατομμύρια δεν παύουν να είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό χρηστών σε σχέση με τα 1.59 δισεκατομμύρια άτομα που χρησιμοποιούν το Facebook.
Φυσικά, το Lite δεν είναι η μοναδική εφαρμογή που προορίζεται κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αναζητούν αγοραστικό κοινό στην Κίνα και την Ινδία και εφαρμογές όπως το Free Basics έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Το Free Basics για παράδειγμα παρέχει στους χρήστες μια ποικιλία υπηρεσιών δωρεάν. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εφαρμογή στο παρελθόν είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των κριτικών, μιας και θεωρούσαν ότι παρακάμπτει τις ορθές πρακτικές ουδετερότητας του Διαδικτύου επειδή το Facebook επέλεγε ποιες υπηρεσίες θα είναι δωρεάν. Λόγω της διαμάχης αυτής, η εφαρμογή έχει απαγορευτεί στην Ινδία.
Σε κάθε περίπτωση, εφαρμογές όπως το Facebook Lite θα “απογειωθούν” καθώς η τεχνολογία στις αναπτυσσόμενες χώρες ολοένα και βελτιώνεται και είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να δούμε και άλλες παρόμοιες εφαρμογές από το Facebook ή άλλες υπηρεσίες.