Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τα αποτελέσματα του Δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας του 2018 (DESI) , ένα εργαλείο που παρακολουθεί τις επιδόσεις των κρατών μελών στην ψηφιακή συνδεσιμότητα, τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες ψηφιακών δεξιοτήτων, την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτήν, η ΕΕ γίνεται όλο και πιο ψηφιακή, αλλά η πρόοδος εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής ώστε η Ευρώπη να καλύψει τις παγκόσμιες ηγεσίες και να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό απαιτεί την ταχεία ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και την αύξηση των επενδύσεων στην ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία.
Ο Andrus Ansip , Αντιπρόεδρος της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, δήλωσε: ” Πρόκειται για μια μετατόπιση, αν και μικρή, στη σωστή ψηφιακή κατεύθυνση. Συνολικά, η ΕΕ σημειώνει πρόοδο αλλά δεν είναι ακόμη αρκετή. οι περιφέρειες σε όλο τον κόσμο βελτιώνονται γρηγορότερα και γι ‘αυτό θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ψηφιακή τεχνολογία και να ολοκληρώσουμε την ψηφιακή ενιαία αγορά όσο το δυνατόν συντομότερα: να ενισχύσουμε τις ψηφιακές επιδόσεις της Ευρώπης, να προσφέρουμε συνδετικότητα πρώτης τάξης, online δημόσιες υπηρεσίες και ευημερούσα ηλεκτρονική εμπορία τομέας.”
Η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Mariya Gabriel δήλωσε: ” Προσβλέπουμε στην ταχεία πρόοδο σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο Ευρωπαϊκός Ηλεκτρονικός Κώδικας, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των επενδύσεων στην ενισχυμένη συνδεσιμότητα. προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ των πολιτών μας.Με την ενσωμάτωση περισσότερων ψηφιακών τεχνολογιών και την εξειδίκευσή τους, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις, έτσι ώστε να επιτύχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας » .
Κατά το παρελθόν έτος, η ΕΕ εξακολούθησε να βελτιώνει τις ψηφιακές της επιδόσεις και το χάσμα μεταξύ των πλέον και των λιγότερο ηλεκτρονικών χωρών ελαφρώς μειώθηκε (από 36 σε 34 μονάδες). Η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες σημείωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στο DESI 2018 και είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στην ψηφιοποίηση. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία προχώρησαν περισσότερο (κατά περισσότερο από 15 μονάδες) τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ακόμη πολύ δρόμο και η ΕΕ στο σύνολό της πρέπει να βελτιωθεί ώστε να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα.
Το DESI 2018 δείχνει:
Η συνδεσιμότητα βελτιώθηκε, αλλά δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των ταχέως αναπτυσσόμενων αναγκών
Εξαιρετική ταχύτητα σύνδεσης τουλάχιστον 100 Mbps διατίθεται στο 58% των νοικοκυριών και ο αριθμός των συνδρομών αυξάνεται ραγδαία . Το 15% των σπιτιών χρησιμοποιεί υπερσύγχρονη ευρυζωνική σύνδεση: αυτό είναι διπλάσιο από ό, τι μόλις πριν από δύο χρόνια και πέντε φορές υψηλότερο από το 2013 .
Το 80% των ευρωπαϊκών κατοικιών καλύπτονται από ταχεία ευρυζωνική σύνδεση με τουλάχιστον 30 Megabits ανά δευτερόλεπτο (Mbps) (76% πέρυσι) και ένα τρίτο (33%) των ευρωπαϊκών νοικοκυριών έχουν συνδρομή (αύξηση 23% σε σύγκριση με πέρυσι και 166 % σε σύγκριση με το 2013).
Ο αριθμός των συνδρομών για κινητά δεδομένα αυξήθηκε κατά 57% από το 2013 και έφτασε τις 90 συνδρομές ανά 100 άτομα στην ΕΕ. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G καλύπτουν κατά μέσο όρο το 91% του πληθυσμού της ΕΕ (84% πέρυσι).
Οι δείκτες δείχνουν ότι η ζήτηση για ταχεία και εξαιρετικά γρήγορη ευρυζωνικότητα αυξάνεται ραγδαία και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον. Η Επιτροπή πρότεινε τη μεταρρύθμιση των κανόνων τηλεπικοινωνιών της ΕΕ για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων και την τόνωση των επενδύσεων .
Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να επικοινωνούν
Η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση υπηρεσιών διαδικτύου συνδέεται με τηλεφωνικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις : σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι (46%) χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για κλήσεις, δηλαδή αύξηση κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με πέρυσι και αύξηση κατά περισσότερο από 40% έως το 2013. Άλλοι δείκτες δείχνουν ότι το 81% των Ευρωπαίων μεταβαίνει πλέον σε απευθείας σύνδεση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (79% πέρυσι).
Για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων θα τεθούν σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018.
Η ΕΕ έχει περισσότερους ψηφιακούς ειδικούς από ό, τι πριν, αλλά παραμένουν κενά στις δεξιότητες
Η ΕΕ βελτίωσε ελάχιστα τον αριθμό των πτυχιούχων της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM) (19.1 απόφοιτοι ανά 1000 άτομα ηλικίας 20 έως 29 ετών το 2015, έναντι 18.4.
Το 43% των Ευρωπαίων εξακολουθεί να μην έχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες (44% πέρυσι).
Παράλληλα με τον συνασπισμό για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας , η Επιτροπή δρομολόγησε τις περιόδους πρακτικής άσκησης για τις ψηφιακές ευκαιρίες για την αντιμετώπιση του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Η πιλοτική πρωτοβουλία θα προσφέρει ψηφιακές πρακτικές άσκησης για έως και 6.000 φοιτητές και πρόσφατους πτυχιούχους έως το 2020 σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Οι επιχειρήσεις είναι πιο ψηφιακές, το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνεται με αργούς ρυθμούς
Ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες αποστέλλουν ηλεκτρονικά τιμολόγια (18% σε σύγκριση με 10% το 2013) ή χρησιμοποιούν κοινωνικά μέσα επικοινωνίας με πελάτες και συνεργάτες (21% έναντι 15% το 2013), ο αριθμός των ΜΜΕ που πωλούν στο διαδίκτυο στάζει τα τελευταία χρόνια (17%).
Προκειμένου να ενισχυθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ΕΕ, η Επιτροπή έχει προτείνει μια σειρά μέτρων από πιο διαφανείς τιμές παράδοσης δεμάτων σε απλούστερους κανόνες περί ΦΠΑ και ψηφιακών συμβάσεων. Από τις 3 Δεκεμβρίου 2018, οι καταναλωτές και οι εταιρείες θα μπορούν να βρουν τις καλύτερες προσφορές σε απευθείας σύνδεση σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς να υφίστανται διακρίσεις λόγω της εθνικότητας ή της διαμονής τους.
Οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο
Το 58% των χρηστών του Διαδικτύου που υποβάλλουν έντυπα στη δημόσια διοίκησή τους χρησιμοποίησε το διαδικτυακό κανάλι (52% το 2013).
Το 18% των ανθρώπων χρησιμοποιεί υπηρεσίες υγείας στο διαδίκτυο.
Τον Απρίλιο του 2018, η Επιτροπή ενέκρινε πρωτοβουλίες για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα και για την ηλεκτρονική υγεία που θα βελτιώσει σημαντικά τις διασυνοριακές ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες στην ΕΕ.
Ιστορικό
Ο ετήσιος δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) στοχεύει στη μέτρηση της προόδου των κρατών μελών της ΕΕ προς μια ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Βοηθά τις χώρες της ΕΕ να εντοπίζουν περιοχές που απαιτούν επενδύσεις και δράσεις προτεραιότητας. Το πρόγραμμα DESI αποτελεί επίσης βασικό εργαλείο για την ανάλυση του ψηφιακού περιεχομένου στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το οποίο επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να συζητούν τα οικονομικά και δημοσιονομικά τους σχέδια και να παρακολουθούν την πρόοδο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.
Φέτος, τόσο η DESI όσο και η λεπτομερέστερη ανάλυση των εθνικών ψηφιακών πολιτικών, που παρέχουν μια επισκόπηση της προόδου και της εφαρμογής πολιτικής από τα κράτη μέλη (η οποία ονομάστηκε προηγουμένως ευρωπαϊκή έκθεση ψηφιακής προόδου), δημοσιεύονται από κοινού με το όνομα DESI. Λεπτομερέστερο κεφάλαιο για τις τηλεπικοινωνίες για κάθε κράτος μέλος επισυνάπτεται στις εκθέσεις. Για να γίνει καλύτερη σύγκριση μεταξύ των κρατών μελών, η DESI αναπτύσσει επίσης αναλύσεις μεταξύ χωρών σχετικά με τη συνδεσιμότητα, τις δεξιότητες, τη χρήση του διαδικτύου, την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις, τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, την Ε & από τα κράτη μέλη.
Η Επιτροπή υπέβαλε 29 νομοθετικές προτάσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ψηφιακή ενιαία αγορά και κάλεσε, σε πρόσφατη ανακοίνωση , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη να εγκρίνουν αυτές τις προτάσεις έως τα τέλη του 2018.