Μετά από χρόνια αναμονής και σύντομων αναφορών στο WWDC 2020, ο πρώτος επεξεργαστής Mac που βασίζεται σε ARM της Apple είναι εδώ. Το νέο 5nm system-on-a-chip (SoC) διαθέτει 8 πυρήνες CPU και έως 8 πυρήνες GPU. Αυτοί οι πυρήνες CPU χωρίζονται σε πυρήνες υψηλής απόδοσης και λιγότερο ισχυρής απόδοσης, με την Apple να ισχυρίζεται ότι προσφέρει την καλύτερη απόδοση ανά watt από οποιασδήποτε CPU στην αγορά. Για να γίνουν όλα πιο κατανοητά, το τρέχον μοντέλο SoC Α14 της εταιρείας διαθέτει ένα σχέδιο έξι πυρήνων με μόνο πυρήνες υψηλής απόδοσης στην διάθεσή του.
Η εταιρεία λέει ότι το νέο chip M1 μπορεί να προσφέρει έως και δύο φορές την απόδοση ενός παραδοσιακού chiip υπολογιστή εντός του θερμικού πλαισίου ενός MacBook Air. Όσον αφορά τα γραφικά, η Apple ισχυρίζεται ότι το M1 προσφέρει την καλύτερη απόδοση από κάθε άλλη ενσωματωμένη GPU στην αγορά. Το M1 είναι ένα τεράστιο chip 5nm με επιβλητικά 16 δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Συγκριτικά, το chipset A14 του iPhone διαθέτει 11,8 δισεκατομμύρια τρανζίστορ,
Eπρόσθετα, η CPU αποτελείται από τέσσερις μεγάλους και τέσσερις μικρούς πυρήνες. Οι μεγάλοι πυρήνες μοιράζονται 12MB L2 cache, οι μικροί έχουν 4MB L2. Δουλεύοντας μαζί, είναι δύο φορές πιο γρήγορα από το “τελευταίο chip φορητού υπολογιστή” όταν περιορίζεται σε 10W TDP και εάν υπάρχει επαρκής ψύξη, μπορούν να πάνε ακόμη πιο γρήγορα.
Ως προς τον σχεδιασμός της GPU, είναι οκταπύρηνο το όλο πακέτο με συνολικά 128 μονάδες εκτέλεσης. Αυτή είναι η ταχύτερα ενσωματωμένη GPU, λέει η Apple, με βαθμολογία 2,6 TFLOPS – αυτό είναι ταχύτερο από ένα Nvidia 1050 Ti, το οποίο προσφέρει μόνο 2.1 TFLOPS.
Υπάρχει επίσης ενσωματωμένη υποστήριξη για αποθήκευση Thunderbolt 4, PCI Express Gen 4 και NVMe.
Το Final Cut λειτουργεί έξι φορές πιο γρήγορα στο M1 από ότι στους προηγούμενους επεξεργαστές x86. Επιπλέον, οι εφαρμογές iOS και iPadOS λειτουργούν εγγενώς στο νέο chip.
Το 16-core Neural Engine του M1 θα τρέξει αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης σε 11 TOPS. Υπάρχουν επίσης προηγμένοι κινητήρες κωδικοποίησης / αποκωδικοποίησης πολυμέσων καθώς και επεξεργαστής σήματος εικόνας. Το ασφαλές περίβλημα της Apple είναι ενσωματωμένο και στο chipset, χωρίς να χρειάζεται το ξεχωριστό τσιπ T2.
Να τονίσουμε ότι το νέο chipset υποστηρίζει το Thunderbolt, σε αντίθεση με τις περισσότερες πλατφόρμες εκτός Intel, έτσι οι χρήστες της Apple θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν γρήγορο εξωτερικό χώρο αποθήκευσης και άλλα αξεσουάρ. Υπάρχει επίσης USB 4 .
Να θυμίσουμε πως η Apple ανακοίνωσε το macOS Big Sur στο WWDC τον Ιούνιο και παρόλο που έχουμε δει μια πρώτη του εικόνα μέσω μιας δημόσιας έκδοσης beta τον Σεπτέμβριο, το λογισμικό δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει επίσημα. Στην εκδήλωση που επικεντρώνεται στο Mac σήμερα, η εταιρεία παρουσίασε το νέο της chipset για φορητούς υπολογιστές που βασίζεται σε ARM: το M1. Και παρόλο που δεν έχουμε ακόμη επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας για το macOS Big Sur, η Apple μόλις μοιράστηκε μερικές επιπλέον βελτιστοποιήσεις για το νέο silicon.
Ως απλή ανακεφαλαίωση, να επισημάνουμε ότι το Big Sur φέρνει μαζί του μερικές αξιοσημείωτες ενημερώσεις, όπως ένα ανανεωμένο, προσαρμόσιμο κέντρο ελέγχου, ένα νέο οργανωμένο κέντρο ειδοποιήσεων και βελτιώσεις στους χάρτες, στο Safari και στα μηνύματα. Σήμερα, η Apple είπε ότι το λογισμικό είναι επίσης συντονισμένο για να λειτουργεί καλά μαζί με το νέο chip M1 της εταιρείας. Όπως και άλλοι υπολογιστές που βασίζονται σε ARM, η Apple είπε ότι οι Mac’s που χρησιμοποιούν το chipset M1 θα “ξυπνούν” επίσης πολύ γρήγορα μετά από αρκετά λεπτά αδράνειας.
Τα κινούμενα σχέδια θα προβάλλεται επίσης πολύ γρήγορα, χάρη εν μέρει στη νέα ενοποιημένη αρχιτεκτονική μνήμης, δήλωσε ο Craig Federighi κατά τη σημερινή παρουσίαση. Το macOS Big Sur σε μηχανήματα με δυνατότητα M1 θα χρησιμοποιεί επίσης τους σωστούς πυρήνες για συγκεκριμένες εργασίες – πυρήνες υψηλής απόδοσης για εφαρμογές με περισσότερες απαιτήσεις, παράδειγμα, και πυρήνες μειωμένης απόδοσης για λειτουργίες με λιγότερες απαιτήσεις.
“Φυσικά, έχουμε βελτιστοποιήσει όλες τις εφαρμογές μας για το M1”, δήλωσε ο Federighi. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των υπολογιστών που βασίζονται σε ARM είναι η συμβατότητα εφαρμογών και η Apple επεσήμανε επίσης τις καθολικές εφαρμογές της που θα λειτουργούν σε συσκευές που λειτουργούν με M1. Η εταιρεία είπε ότι η Adobe και το Omni Group φέρνουν σύντομα καθολικές εκδόσεις των εφαρμογών τους, ξεκινώντας από το Lightroom τον επόμενο μήνα και το Photoshop στις αρχές του επόμενου έτους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Apple έδειξε επίσης έναν αριθμό προγραμματιστών που μιλούσαν για το πόσο εύκολο ήταν να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους σε εκδόσεις Universal. Αυτή η αντίληψη για το πόσο εύκολο είναι να δημιουργείτε συμβατές εφαρμογές για τα νέα μηχανήματα είναι το κλειδί για την επιτυχία της Apple ως προς την μετάβαση σε φορητούς υπολογιστές που βασίζονται σε ARM. Οι αποτυχίες της Microsoft σε αυτόν τον χώρο είναι ένα σαφές μάθημα για να μάθετε όλοι!
Οι υπάρχουσες εφαρμογές που δεν έχουν μεταφερθεί στην καθολική έκδοση θα βρουν χρήσιμο το Big Sur’s Rosetta 2 . Είναι ένα λογισμικό που μεταφράζει εφαρμογές που κατασκευάζονται για μηχανήματα x64-86 που λειτουργούν στο Apple Silicon. Ακούγεται παρόμοιο με τον εξομοιωτή της Microsoft σε υπολογιστές Snapdragon. Η Apple είπε στη σελίδα προγραμματιστή της “Δεν αποτελεί υποκατάστατο για τη δημιουργία μιας εγγενής έκδοσης της εφαρμογής σας.” Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο καιρό θα μείνει το Rosetta 2.
Από όσα έχουμε ήδη δει, το Big Sur διαθέτει επίσης έναν νέο επανασχεδιασμό, αν και από την preview έκδοση, οι αλλαγές είναι ελάχιστες.
Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας για το τελικό λογισμικό, ώστε να ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε την ενημέρωση macOS – ελπίζουμε σε ένα από τα νέα Macbooks που τροφοδοτούνται με Apple Silicon.
[via]