Η προστασία του απορρήτου των καταναλωτών καθώς και η ασφάλεια των Android συσκευών είναι οι βασικές προτεραιότητες της Google και θέλει να αποτρέπει ενδεχόμενες εισβολές-διεισδύσεις κακόβουλων επιθέσεων σε κινητά-tablet ανυποψίαστων ατόμων. Προκειμένου η εταιρεία να δείξει την πρόοδο που έχει σημειώσει η ίδια σε αυτό το κομμάτι, δημοσίευσε ένα βίντεο με τίτλο “Android Security 2016 Year in Review” γνωστοποιώντας σε όλους ποιες στρατηγικές ακολούθησε κατά το 2016 με στόχο να σταματήσει το κακόβουλο λογισμικό και τις κακόβουλες εφαρμογές στο Google Play Store.
Από τα στατιστικά δεδομένα της Google, φαίνεται πως μόλις το 0.05% των εφαρμογών που εγκαταστάθηκαν μέσω του Google Store ήταν δυνητικά επιβλαβής για το χρήστη, ενώ ένα χρόνο πριν το ποσοστό ήταν στο 0.15%. Επί καθημερινής βάσεως, λέγεται πως πραγματοποιούνταν πέρσι 750 εκατομμύρια έλεγχοι για εφαρμογές με επιβλαβές περιεχόμενο.
Για τις γνωστές αδυναμίες περί κενών ασφαλείας και άλλα λοιπά προβλήματα, η Google είχε ζητήσει την συμμετοχή και συνεργασία εταιρειών όπως Qualcomm, MediaTek και NVIDIA. Όλα κύλησαν ομαλά και οι κατασκευαστές chipsets μηνιαία τροφοδοτούσαν τους χρήστες smartphones με τα γνωστά patches ασφαλείας. Κατά την διάρκεια του 2016, εντοπίστηκαν 655 τρωτά σημεία, αύξηση κατά 275% συγκριτικά με το 2015. Επίσημα και πάντα με τους ισχυρισμούς της Google, μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα ασφαλείας της mobile πλατφόρμας έχει παραδοθεί σε 735 εκατομμύρια κινητά που ανήκουν σε περισσότερους από 200 κατασκευαστές και πάνω από 2.000 μοντέλα ή 1.4 δισ. ενεργές συσκευές Android. Δεν παρέλειψε η εταιρεία να πει πως κοπιάζει για να γίνονται ακόμη πιο γρήγορα οι αποστολές ενημερώσεων ασφαλείας και να υπάρχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Παρεμπιπτόντως, η υπηρεσία Google με τους δικούς της διεξοδικούς ελέγχους και επιχειρώντας να δει πόσο άμεσα έφθασαν τα πακέτα ενημερώσεων κωδικών ασφαλείας από τον μήνα Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο σε διάφορες συσκευές του εμπορίου, μπόρεσε να διαμορφώσει μια λίστα με τα ασφαλέστερα Android smartphones.
Οι πιο “θωρακισμένες” συσκευές σύμφωνα με την Google, είναι:
- Google Pixel
- Google Pixel XL
- Motorola Moto Z Droid
- OPPO A33W
- Nexus 6P
- Nexus 5Χ
- Nexus 6
- OnePlus 3
- Samsung Galaxy S7
- Asus Zenfone 3
- Bq Aquarius M5
- Nexus 5
- Vivo V3 Max
- LG V20
- Sony Xperia X Compact
Περιέργως, η λίστα δεν περιλαμβάνει συσκευές της BlackBerry, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνουμε πως απουσιάζουν από εδώ και συσκευές μεσαίας κατηγορίας με προέλευση την Ασία όπως της HTC, Huawei, Lenovo και Xiaomi. Ακόμη και η Samsung, παρά το γεγονός ότι το S7 έχει λάβει όλες τις ενημερώσεις εγκαίρως, έχει παραμελήσει άλλες συσκευές της, όπως μοντέλα της σειράς Galaxy J που σε αγορές π.χ. της Ινδίας είναι εξαιρετικά δημοφιλή σε πωλήσεις.
Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, η Google δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς εταίρους της για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας ενημέρωσης, η οποία θα πρέπει να ελπίζουμε να δείτε περισσότερες συσκευές να λαμβάνετε ενημερώσεις ασφαλείας σε μηνιαία βάση.
Η Google δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας ενημέρωσης Android συσκευών, επιδιώκοντας να λαμβάνουν όλα τα μηνιαία patches ασφαλείας ολοένα και περισσότερα smartphones με το δικό της πετηχυμένο mobile OS.
[via]