Τα τελευταία χρόνια, ίσως και δεκαετία, η αγορά των smartphone βρίσκεται σε άνθιση. Οι mobile συσκευές συνεχίζουν να εξελίσσονται σε σχεδιασμό, χαρακτηριστικά και specs, οδηγώντας σε μια τεράστια αγορά που ο καταναλωτής έχει άπειρες επιλογές. Και μπορεί η επιλογή να γίνεται δυσκολότερη, αλλά αυτή η ποικιλία είναι εξαιρετικά θετική, καθώς σημαίνει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών και περισσότερη γνώση των καταναλωτών που μπορούν να αναγνωρίσουν τα hits από τα misses.
Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα πράγμα που δε σκεφτόμαστε όταν αγοράζουμε ένα νέο smartphone και αυτό είναι το που κατασκευάστηκε η συσκευή. Οι περισσότεροι θα σκέφτεστε τι με νοιάζει εμένα που κατασκευάστηκε, γιατί στην τελική, εσείς απλά θέλετε να αγοράσετε τη συσκευή. Well, δείτε γιατί πρέπει να σας νοιάζει.
Γιατί έχει σημασία
Η απλή απάντηση είναι το κόστος. Από τότε που οι εταιρείες κατάλαβαν ότι η εργασία και τα περισσότερα υλικά είναι φθηνότερα και άφθονα στις χώρες όπως Κίνα, Βιετνάμ, Κορέα και Ινδία, αποφάσισαν να μεταφερθούν εκεί.
Μπορεί το κόστος εργασίας να κάνει τη μεταφορά πιο ελκυστική, η αφθονία όμως των εξαιρετικά χρήσιμων υλικών, που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες συσκευές, την κάνει απαραίτητη. Σκεφτείτε μόνο ότι από τα 17 σπάνια υλικά στη Γη, για την κατασκευή ενός smartphone απαιτούνται τα 16.
Λέγεται ότι η Κίνα έχει σχεδόν το μονοπώλιο στα σπάνια υλικά της Γής. Σύμφωνα με αναφορές, η Κίνα προμηθεύει με το 95% των σπάνιων υλικών τις εταιρείες και διαθέτει το 50% των αποθεμάτων. Σε σύγκριση, η Ινδία παράγει το 2,5% της παγκόσμιας προμήθειας, ενώ οι Η.Π.Α το 13%. Οπότε, το να κατασκευάζει κάποιος smartphones σε μέρη που τα υλικά είναι άφθονα, φαίνεται λογικό.
Κίνα
Όπως θα φαντάζεστε, η Κίνα είναι ένας μεγάλος παίκτης όταν κοιτάμε την παραγωγή smartphones. Εκτός του ότι στη χώρα βρίσκονται τα εργοστάσια των πιο γνωστών εταιρειών παγκοσμίως, η Κίνα διαθέτει και τις δικές της μάρκες που σιγά σιγά γίνονται πολύ γνωστές στο ευρύ κοινό (όπως Huawei, OPPO, OnePlus, Xiaomi, Meizu και ZTE). Βέβαια, υπάρχουν εταιρείες που έχουν μειώσει την παραγωγή στη συγκεκριμένη χώρα, κυρίως λόγω διαμαχών για τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε πολλά εργοστάσια. Παρόλα αυτά, πολλές συσκευές συνεχίζουν να παράγονται στη χώρα.
Η Apple είναι μια από τις πιο γνωστές εταιρείες που έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή τους στην Κίνα, με πολλά από τα εξαρτήματα να κατασκευάζονται εκεί. Από την άλλη όμως, σε πολλά εργοστάσια που κατασκευάζονται εξαρτήματα της Apple, υπάρχουν άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ έχουν αναφερθεί μέχρι και αυτοκτονίες από τους εργαζόμενους.
Η Lenovo — η εταιρεία που εξαγόρασε τη Motorola από τη Google πριν μερικά χρόνια — κατασκευάζει την πλειονότητα των Lenovo και Motorola συσκευών στην Κίνα. Επιπλέον, η Alcatel κατασκευάζει εκεί τις συσκευές της. Άλλη μια εταιρεία είναι η LeEco, μια σχετικά νέα εταιρεία στο χώρο, η οποία όμως εξαγόρασε πρόσφατα τη Vizio για 2 δις δολάρια. Μαζί με όλες τις παραπάνω, η Samsung διαθέτει δύο εργοστάσια στη χώρα, αν και δεν παράγεται εκεί η πλειοψηφία των συσκευών της.
Ιαπωνία
Μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε συνδέσει την Κίνα με την παραγωγή, αλλά ιστορικά υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ καινοτομίας και… Ιαπωνίας. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, οι περισσότεροι που επισκέπτονταν την Ιαπωνία ανέφεραν ότι η τεχνολογία στη συγκεκριμένη χώρα είναι σε άλλα επίπεδα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συννέβαλαν σε αυτό, αλλά η Ιαπωνία διαθέτει ακόμη ισχυρή εξέλιξη τεχνολογίας και εργοστάσια.
Θυμάστε (εσείς οι παλαιότεροι) τα υπερβολικά οικονομικά κινητά της Kyocera που έγιναν γνωστά στις αρχές του 2000; Αυτά κατασκευάζονται στην Ιαπωνία. Για την ακρίβεια, η Kyocera Mobile — όπου ακόμα παράγει κινητά — λειτουργεί ακόμη στη χώρα. Βέβαια, η πιο γνωστή εταιρεία και φυσικά η μεγαλύτερη της χώρας είναι η Sony.
Νότια Κορέα
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Νότια Κορέα έχει μετατραπεί από μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σε μια από τις πλουσιότερες. Για την ακρίβεια, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφατα ανέφερε ότι η Νότια Κορεά είναι η 14η πιο δυνατή οικονομία του κόσμου. Έτσι, η μικρή χώρα δίνει ένα μάθημα στους μεγαλύτερους γείτονες – όπως Κίνα και Ιαπωνία – όταν μιλάμε για τεχνολογική εξέλιξη.
Μια εταιρεία που έχει συνδέσει άρικτα το όνομά της με τη Νότια Κορέα είναι η Samsung, που έχει περισσότερες πωλήσεις smartphones σε ένα χρόνο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του κόσμου. Βέβαια, αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς η Samsung έχει αρχίσει να μεταφέρει αρκετά εργοστάσιά της στο Βιετνάμ, που πλέον παράγει για αυτήν πάνω από το 50% των εξαρτημάτων. Για σύγκριση, η παραγωγή της Κορεάς έχει μειωθεί στο 8%.
Άλλος ένας δυνατός παίκτης της Νότιας Κορέας είναι η LG. Μεταξύ των δύο εταιρειών, η Νότια Κορεά έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία στις πωλήσεις smartphone, αν και από ότι φαίνεται οι δύο εταιρείες έχουν αρχίσει να μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες.
Ινδία
Πριν από μερικά χρόνια, η κυβέρνηση της Ινδίας ξεκίνησε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα με ονομασία Make in India. Όπως καταλαβαίνετε και από το όνομα, ο σκοπός ήταν να ενθαρρύνει τοπικές και παγκόσμιες επιχειρήσεις να κατασκευάσουν προϊόντα στη χώρα, ώστε να βελτιωθεί η οικονομία της. Το πρόγραμμα πέτυχε, χάρη στην ευκολία για της εταιρείες να έχουν εκεί τα εργοστάσιά τους. Κυρίως, στη χώρα εντοπίζονται εργοστάσια εταιρειών που εδρεύουν στην Κίνα, όπως Xiaomi, Huawei και Lenovo/Motorola.
Για αυτό το λόγο, πιστεύεται ότι η Ινδία θα γίνει σύντομα μια υπερδύναμη της mobile τεχνολογίας, ίσως ξεπερνώντας και την Κίνα. Μόνο το 2015, η Ινδία έλαβε 63 δις δολάρια από ξένες επενδύσεις.
Μαζί με τους προαναφερθέντες κατασκευαστές από Κίνα, πολλοί από τους γνωστούς κατασκευαστές έχουν μεταφέρει τουλάχιστον ένα μέρος της παραγωγής τους στην Ινδία. Η Samsung έχει παρουσία στη χώρα από το 2006, με την εταιρεία τώρα να έχει τρια εργοστάσια, με το τρίτο να ανοίγει πριν από μόλις ένα χρόνο για την κατασκευή του Samsung Galaxy S6 Edge. Παρότι μια μικρή μερίδα των συσκευών της Samsung παράγονται στη χώρα, η Samsung παράγει τις περισσότερες συσκευές εκεί από κάθε άλλη εταιρεία.
Πολύ πόσφατα, η LG ξεκίνησε επίσης να κατασκευάζει συσκευές στην Ινδία, αν και σε πολύ περιορισμένο αριθμό. Η HTC φαίνεται να ακολουθεί, όπως και άλλοι κατασκευαστές όπως Microsoft, ASUS και Micromax. Σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα γνωστά ονόματα να πάνε στην Ινδία μέσα στα επόμενα χρόνια και κυρίως τη Sony.
Ταϊβάν
Άλλη μια χώρα που είναι ισχυρή κατασκευαστικά. Παρότι πολλά προϊόντα έρχονται από εκεί, μόνο δύο κατασκευαστές είναι γνωστοί παγκοσμίως: HTC και ASUS.
Παρότι τα Zenfones έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά, ASUS παραμένει σχετικά μικρή εταιρεία κατασκευής smartphones. Πιο εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι η παραγωγή της HTC περιορίζεται μόνο στην Ταϊβάν, με ένα μικρό ποσοστό να έρχεται και από την Ινδία. Όπως θα γνωρίζεται, η εταιρεία ετοιμάζεται να κατασκευάσει τα δύο φετινά Nexus smartphones, οπότε όπως καταλαβαίνετε, θα παραχθούν στην Ταϊβάν.
Καναδάς
Έκπληξη, έτσι; Ο Καναδάς δεν είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός παίκτης, όμως στη χώρα υπάρχει μια γνωστή εταιρεία που κατασκευάζει smartphone. Μα φυσικά, μιλάμε για τη BlackBerry.
Αυτό ήταν. Μπορεί να υπάρχουν και μερικές μικρότερες, άγνωστες εταιρείες, αλλά οι παραπάνω απεικονίζουν την πλειοψηφία της αγοράς των smartphones. Όπως μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε, αυτό που μετράει περισσότερο, είναι η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών.
[via]