Θα πάμε μερικά χρόνια πίσω, πριν ξεκινήσουμε το review αυτό. Πολύ πριν ασχοληθώ με το Intern Editoring, τα social media και το Internet γενικότερα. Στο μακρινό 2008, που συναρμολογούσα το πρώτο μου desktop PC. Και πριν πείτε «εντάξει ρε Χρήστο, έκανες ένα PC, τι μας το λες τώρα», θέλω να δώσω υπέρ-άπειρα kudos στο -αξεπέραστο- keyboard που επέλεξα τότε και χρησιμοποιώ όσο διαβάζετε αυτές τις γραμμές: το Microsoft Multimedia 1.1 (Wireless). Τέλος προλόγου, στο θέμα μας.
Τον τελευταίο καιρό, η μόνιμη «γκρίνια» στο σπίτι είναι το keyboard μου. Και για να γίνω πιο specific, ο θόρυβος που παράγει κατά την πληκτρολόγηση. Παρότι ο «γκρινιάρης» (και αιτία του review) εργάζεται σε χώρο με 15+ πανάρχαια keyboards (που «βαράνε» πιο δυνατά κι από μπιέλα έτοιμη για «τσαμπουκά» σε dieselοκίνητη Mercedes W114), πιστεύει πως πληκτρολογώ σαν νεάντερταλ και πρέπει να τα παρατήσω. Για να μην του «σπάσω» λοιπόν το κεφάλι από τα νεύρα με το keyboard, δέχθηκα να αγοράσω ο,τι πιο αθόρυβο υπάρχει στην αγορά, χωρίς να δώσω «ένα σκασμό» λεφτά. Κατέληξα οπότε στο «σιλικονάτο» Esperanza EK126W με κόστος μικρότερο των 10 ευρώ!
Αξεσουάρ
Ανοίγοντας το κυλινδρικό κουτί του πληκτρολογίου (φτιαγμένο από σιλικόνη γαρ, πως θα φανεί η ελαστικότητα του;), βρίσκουμε τα εξής:
- Το πληκτρολόγιο
- Ένα καλώδιο OTG για σύνδεση με smartphones/tablets
- Οδηγίες χρήσης
Συνδεσιμότητα
Το keyboard έχει έξοδο USB, «παίζει» χωρίς drivers όπου κι αν το συνδέσαμε και το μάκρος του καλωδίου του φτάνει τα 1,5 μέτρα. Υπέρ-αρκετό για χρήση σε γραφείο, ακόμα και σαν «βοηθητικό» και χωρίς κάποιο τυπικό cable management. Επιπλέον, ο αντάπτορας USB On The Go (OTG) που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία επιτρέπει τη σύνδεση με Android συσκευές χωρίς τη χρήση παράλληλου προγράμματος.
Hot Note, στο Android η αλλαγή γλώσσας γίνεται από τη συσκευή και όχι με κάποιο συνδυασμό πλήκτρων. Το Esperanza EK126W δοκιμάστηκε σε desktop PC’s με Windows 8 και 10, στο Meizu M2 με Android 5.1 και στα Vodafone Smart Tab 4/F&U ETB 9643 με Android 4.4.2 και Android 4.4.4 αντίστοιχα.
Σχεδιασμός – Αντοχή – Άνεση
Οπτικά δεν διαφέρει από τα περισσότερα (απλά) πληκτρολόγια της αγοράς: τυπική διάταξη QWERTY (απουσία υπόδειξης ελληνικών χαρακτήρων) και Num Pad στα δεξιά του, συνθέτουν το «πακέτο αγοράς». Στις διαστάσεις του, δεν ξεπερνά τα 380 x 130 x 10 mm και απαιτεί μόλις 250mAh από το σύστημα για να λειτουργήσει. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 4 χρώματα (μαύρο, κόκκινο, μπλε και το λευκό που επέλεξα). Από πλευράς αντοχής τώρα, η κατασκευή από σιλικόνη υπόσχεται απόλυτη προστασία από σκόνη, νερό, χημικά και άλλες «βλαβερές» ουσίες, γεγονός που του δίνει αρκετούς πόντους σε περίεργες συνθήκες και τοποθεσίες χρήσης.
Για το τέλος, άφησα την -διφορούμενη- άποψη μου για την άνεση. Εκεί το Esperanza EK126W με βρίσκει σε «neutral» φάση: ναι μεν η κατασκευή επιτρέπει την εύκολη μεταφορά και αποθήκευση, όμως όταν φτάσει η ώρα για πληκτρολόγηση τα πράγματα δυσκολεύουν. Το έχω -σχεδόν- δυο εβδομάδες και ακόμα δεν μπορώ να γράψω το ίδιο γρήγορα με το κανονικό μου keyboard, μιας και η σιλικόνη προϋποθέτει «χειρουργική ακρίβεια» γραφής. Τα πλήκτρα «στραμπουλάνε» αρκετά χωρίς να πατιούνται στην πράξη, χάνοντας πολλούς χαρακτήρες ανά λέξη. Μια πιο «safe option» πληκτρολόγησης, το πάτημα ενός χαρακτήρα ανά δευτερόλεπτο. Μόνο γρήγορο δεν το λες λοιπόν.
Αξίζει;
Το Esperanza EK126W σίγουρα δεν κοστίζει μια περιουσία. Είναι ιδανικό για περίεργες καταστάσεις και εφαρμογές, όπως επίσης και για χρήση με φορητές συσκευές όταν ο χώρος ή οι καταστάσεις το απαιτούν. Αν είστε όμως από εκείνους που γράφουν γρήγορα, καλύτερα να κοιτάξετε κάπου αλλού.
Στα θετικά του:
- Χαμηλή τιμή
- Σύνδεση με καλώδιο
- Αθόρυβη λειτουργία πλήκτρων
- Εύκολη μεταφορά και αποθήκευση
- Αντοχή σε υγρά/χημικά/σκόνες
- Εύκολος καθαρισμός
- Ιδανικό για εξωτερική χρήση ή απαιτητικές εφαρμογές (π.χ μηχανουργεία, συνεργεία αυτοκινήτων)
Στα αρνητικά του:
- Απουσία ελληνικής αντιστοίχησης χαρακτήρων
- Αδυναμία γρήγορης πληκτρολόγησης