Ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκε από την Apple και δημοσιεύθηκε τώρα, αποκαλύπτει πως μία από τις νέες επιθυμίες της Apple είναι να μπορέσει να κάνει χρήση βιομετρικών αισθητήρων μέσα στα ασύρματα ακουστικά της.
Μέσω του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, η εταιρεία δηλώνει: “ Οι χρήστες φορητών ηλεκτρονικών συσκευών έχουν δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη βιομετρική παρακολούθηση. Οι βιομετρικοί αισθητήρες πρέπει συχνά να βρίσκονται σε άμεση επαφή με το δέρμα για να μετρήσουν και να παρακολουθήσουν σωστά τις βιομετρικές παραμέτρους σύμφωνα με τις γραμμές του καρδιακού ρυθμού, VO2 και της θερμοκρασίας του πυρήνα. Η απαίτηση από έναν χρήστη να τοποθετήσει έναν αισθητήρα σε άμεση επαφή με το δέρμα για την παρακολούθηση αυτών των τύπων βιομετρικών δεδομένων μπορεί να είναι υπερβολικά ενοχλητικό, καθιστώντας δυσκολότερη την υιοθέτηση της βιομετρικής ανίχνευσης. Κατά συνέπεια, είναι πολύ επιθυμητοί μηχανισμοί για μη διακριτή μέτρηση βιομετρικών παραμέτρων”.
Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διευκρινίζει πώς τα ακουστικά μπορεί να διαμορφωθούν έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν βιομετρικούς αισθητήρες. Ένας από αυτούς τους αισθητήρες θα μπορούσε να πιέζεται προς τα πάνω στο αυτί για να επιτρέψει τη λήψη βιομετρικών μετρήσεων. Ένας τέτοιος αισθητήρας θα μπορούσε να είναι ένας αισθητήρας PPG, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα παλμικό οξύμετρο για να φωτίζει ένα κομμάτι δέρματος για να μετρήσει τις αλλαγές στην απορρόφηση του δέρματος από το φως. Ένας τέτοιος αισθητήρας μπορεί να μετρήσει τις αλλαγές στην απορρόφηση του φωτός όπως προκαλείται από την αφθονία αίματος, επιτρέποντας στα ακουστικά να μετρήσουν τον καρδιακό ρυθμό, τον όγκο του αίματος και τον αναπνευστικό ρυθμό. Με μια μικρή παραλλαγή στο εκπεμπόμενο φως, θα μπορούσε ακόμη και να μετρήσει το VO2 max (μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που απορροφάται από το σώμα).
Η ευρεσιτεχνία αναφέρει επίσης: “Όταν το ακουστικό είναι ενσύρματο που συνδέεται ηλεκτρικά με ένα άλλο ακουστικό με ένα ηλεκτρόδιο, τα ηλεκτρόδια μπορούν να μετρήσουν από κοινού μια σειρά διαφορετικών βιομετρικών παραμέτρων. Σε μερικές ενσωματώσεις, τα ηλεκτρόδια μπορούν να διαμορφωθούν για να μετρήσουν την απόκριση γαλβανικού δέρματος (GSR) ενός χρήστη. Μια GSR μπορεί να είναι χρήσιμη για τον προσδιορισμό μιας ποσότητας πίεσης που βιώνει ο χρήστης σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή. Σε μερικές ενσωματώσεις, τα ηλεκτρόδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση πιο λεπτομερών παραμέτρων της καρδιάς, λαμβάνοντας τη μορφή ενός αισθητήρα ηλεκτροκαρδιογραφήματος (EKG) ή ενός αισθητήρα καρδιογραφίας σύνθετης αντίστασης (ICG)”.
Οι αισθητήρες μέσα στο αυτί, σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, θα είναι επίσης σε θέση να προσδιορίσουν ποιο ακουστικό έχει τοποθετηθεί στο αυτί σας και να αλλάξει ανάλογα τη λειτουργία του.
[via]