Έχετε ξεχάσει ποιον γουστάρετε πριν 10 χρόνια; Εκείνο το τραγούδι που ψάχνατε και λιώσατε ένα καλοκαίρι πριν 6-7 χρόνια; Σε ποιον ή ποια κάνατε like στο Facebook επειδή σας άρεσε μια συγκεκριμένη περίοδο ή μήπως προσπαθείτε να θυμηθείτε εκείνο το ταβερνάκι που γράψατε μια αξιολόγηση όταν είχατε βγει πρώτο έτος; Μην στεναχωριέστε και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στη ζωή σας, με οδηγό την Google.
O web developer Dylan Curran (@iamdylancurran) έκανε μια έρευνα και παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτής μέσα από το προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Εμείς ακολουθήσαμε τα βήματα του και σας παρουσιάζουμε τα ευρήματα για το λογαριασμό e-mail του γράφοντος.
Αρχικά να ξεκινήσουμε με τις τοποθεσίες που λίγο ή πολύ οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε ότι όταν ανοίγουμε τις υπηρεσίες τοποθεσίας είτε για τα check in μας είτε το GPS για τις διαδρομές μας, τα δεδομένα που αντλούνται καταγράφονται. Ότι κάπου μένει ένα αποτύπωμα! Αντέχετε να το δείτε; Μπείτε εδώ και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στο παρελθόν. Όχι μόνο θα βρείτε τις τοποθεσίες που έχετε πάει αλλά και πόσο μείνατε σε αυτές αλλά και την απόσταση που διανύσατε προς και από αυτές!
Παραπάνω βλέπετε μια δική μου μέρα που επισκέφθηκα φίλους μου, πηγαίνοντας στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης με το αστικό!
Όσο για το τι ψάχνουμε και πως από αυτά που ψάχνουμε διαμορφώνονται και όλες οι διαφημίσεις που βλέπουμε δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με cookies αλλά και όλα αυτά που η Google ξέρει. Ποια είναι αυτά; ΟΛΑ! Αναζητήσεις στη μηχανή αναζήτησης της google, youtube, playstore, ακόμη και ποιες διαφημίσεις είδαμε και φυσικά κατά μέρα και ώρα! Ακόμη λοιπόν κι αν διαγράψεις το ιστορικό αναζητήσεων στο κινητό θα υπάρχει πάντα αυτή η βάση δεδομένων της Google! Μπορείς όμως να τη διαγράψεις μέσα από την ειδική ενότητα και πρέπει να το κάνεις από όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείς. Ναι από όλες!
Να και η δική μου δραστηριότητα από την 26η Μαρτίου όπου αναζήτησα 35 αντικείμενα, κυρίως επιτραπέζια που έψαχνα εκείνη την μέρα! Δεν νομίζω ότι θέλω να πάω πολύ πίσω για να δω τι αναζητούσα τότε!
Και έτσι δημιουργείται από τη Google το εξατομικευμένο προφίλ διαφημίσεων για τον καθένα μας, σύμφωνα με όλα όσα ξέρει η google για εμάς, πληροφορίες δηλαδή όπως τοποθεσία, ηλικία, φύλο, δραστηριότητες, επάγγελμα, ενδιαφέροντα, προσωπική κατάσταση, πιθανό βάρος και άλλες πληροφορίες που μοιραζόμαστε άθελα ή ηθελημένα καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και τις αναζητήσεις μας στο Google!
Φυσικά και οι εφαρμογές αλλά και οι επεκτάσεις αυτών που χρησιμοποιούμε έχουν άδειες για πρόσβαση σε προφιλ και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Άδειες που δίνουμε όταν κατεβάσουμε την εφαρμογή. Έτσι η Google μπορεί να ξέρει κάθε πότε χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή, το χρόνο χρήσης της και το που την ανοίξαμε.
Φυσικά από το ημερολόγιο που η Google κρατάει για εμάς δεν θα μπορούσε να λείπει το youtube! Κάθε αναζήτηση που κάναμε στο δημοφιλές δίκτυο αποθηκεύεται οπότε και από εκεί η Google μπορεί να καταλάβει πότε θα γίνουμε γονείς, αν είμαστε Χριστιανοί ή μουσουλμάνοι αν νιώθεις χαρούμενος ή λυπημένος και άλλα πολλά που οι αναζητήσεις μας δείχνουν για εμάς!
Και φυσικά υπάρχει η επιλογή να δημιουργήσεις και να αποθηκεύσεις όλα αυτά τα δεδομένα σε ένα αρχείο στον υπολογιστή σου! Ημερολόγιο, ιστορικό τοποθεσιών, τα βήματα που έκανες καθημερινά, τα βιβλία που αγόρασες, οι επαφές σου και όλα τα δεδομένα από τις υπηρεσίες της google που χρησιμοποιείς όλα σε ένα νοικοκυρεμένα!
Αν αντέχεις κάντο! Εγώ το έκανα γιατί είμαι από αυτούς τους περίεργους τύπους που θέλουν να μαθαίνουν! Συνολικό μέγεθος αρχείου των δικών μου δεδομένων 4 ολόκληρα γεμάτα πληροφορίες Giga! Η ζωή μου σε giga θα έλεγα αλλιώς με όλες τις πληροφορίες που αντλήθηκαν από τις παρακάτω εφαρμογές :
Εκτός από τη Google και το Facebook μας προσφέρει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας όλα τα δεδομένα που έχουμε ανεβάσει όλα τα χρόνια που χρησιμοποιούμε τη δημοφιλής πλατφόρμα. Εκεί το μέγεθος του αρχείου ευτυχώς ήταν μικρότερο! Μόλις 99MB με όλη μου τη δραστηριότητα από το 2008 έως σήμερα! Τίμιο!
Ακόμη, στις πληροφορίες που θα κατέβουν στο αρχείο του Facebook μπορείτε να βρείτε τι νομίζει το Facebook ότι σας ενδιαφέρει με βάση τις σελίδες και τα posts που σας αρέσουν αλλά και με βάση ποια θέματα συζητάτε για τους φίλους σας. Ακόμη και τα αυτοκόλλητα που έχετε στείλει στο messenger θα βρείτε στο αρχείο που θα κατεβάσετε από την ειδική σελίδα.
Σιγά θα σκεφτείτε, αυτές οι πληροφορίες δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο! Μη βιάζεστε, έχει κι άλλα! Θα βρείτε ένα αρχείο με όλες τις φορές που συνδεθήκατε στο Facebook, από ποιο μέρος το κάνατε, ποια ώρα έγινε και από ποια συσκευή. Φυσικά υπάρχουν και όλες οι εφαρμογές στις οποίες έχετε παραχωρήσει το δικαίωμα να διαβάζουν κάποια από τα δεδομένα σας (ναι ναι το facebook login που κάνουμε με τόση ευκολία) και μέσα από αυτές μπορούν να καταλάβουν τα ενδιαφέροντα μας, τα χόμπι μας, τη δουλειά μας, το πότε αλλάζουμε κινητό κ.α.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε λίγα πράγματα που ενδιαφέρουν τους χρήστες των Windows 10 που μάλλον είναι η πλειοψηφία των αναγνωστών μας. Όσοι χρησιμοποιείτε το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα της Microsoft καλό είναι να τσεκάρετε τις ρυθμίσεις της ιδιωτικότητας καθώς όταν εγκαθιστάτε το λειτουργικό σε έναν υπολογιστή πολλές από αυτές είναι ενεργοποιημένες ώστε να αντλούν και να αποστέλλουν πληροφορίες που ίσως δεν θέλετε να μοιραστείτε με… πολλούς!
Δεκαέξι υποενότητες στη καρτέλα των προσωπικών ρυθμίσεων ιδωτικότητας και σχεδόν όλες ενεργοποιημένες όταν εγκαθιστούμε με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις τα windows! Ποιες είναι αυτές; Η καταγραφή τοποθεσιών, ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείτε και το πότε το κάνετε, τον λόγο που τις χρησιμοποιείτε, πρόσβαση στη web κάμερα αλλά και στο μικρόφωνο του υπολογιστή σας ανά πάσα στιγμή, τις επαφές, τα e-mails και το ημερολόγιο σας, το ιστορικό των κλήσεων σας καθώς και τα μηνύματα που στέλνετε και λαμβάνετε, τα αρχεία που κατεβάζετε, τα παιχνίδια που παίζετε, τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τη μουσική σας, το ιστορικό αναζητήσεων σας καθώς και το ιστορικό του browser, ακόμη και ποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς ακούτε!
Σε αυτό το σημείο να παραθέσω τη παρατήρηση του Dylan Curran που έκανε όλη αυτή την έρευνα που διαβάζετε:
«Είναι ένα από τα πιο τρελά και αδιανόητα πράγματα όσον αφορά την εποχή μας. Δεν θα αφήναμε ποτέ μια κυβέρνηση ή κάποιον οργανισμό να βάλει κάμερες και μικρόφωνα στο σπίτι μας ή συσκευές καταγραφής θέσης πάνω μας, αλλά εμείς προχωρήσαμε παρακάτω και το κάναμε μόνοι μας…»
Και να συνεχίσουμε μετά τη παρένθεση που κάναμε για τα δεδομένα που πρέπει να προσέχουμε σε Facebook και Windows με μια πιο αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων που συλλέγει η Google και φυσικά όπως προαναφέρθηκε μας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε και να έχουμε στον υπολογιστή μας σαν αρχείο! Google Takeout το όνομα αυτού και παρακάτω απεικονίζεται τι υπάρχει σε αυτό. Σωστά φακελωμένο οργανωμένο.
Βλέπετε το δικό μου Takeout και τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται και οργανώνονται τα δεδομένα καθώς και από που αντλούνται αυτά.
Παρακάτω βλέπετε τρεις τυχαίες αναζητήσεις δύο ημερών του Δεκεμβρίου του 2015. Αν προσέξετε στην δεύτερη αναζήτηση βγάζει και link με την τοποθεσία που έγινε η αναζήτηση. Την ακριβή τοποθεσία με συντεταγμένες. Στην τρίτη καρτέλα βλέπουμε και μια σύνοψη καρτών των κινήσεων που έγιναν.
Σκεφτείτε λοιπόν ότι όλα αυτά που ψάχνουμε καταγράφονται. Αναρωτιέστε καθόλου τι μπορεί να αντλήσει για εμάς κάποιος που έχει πρόσβαση σε αυτό το αρχείο;
Νιώθετε καλά; Αντέχετε να συνεχίσουμε;
Είμαι από αυτούς που δεν βάζουν όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν στο ημερολόγιο τους. Όμως βάζω αρκετά κυρίως για υπενθύμιση. Αυτές είναι λίγες από τις εγγραφές στο Google Calendar που έχω συνδέσει το mail μου.
Σε αυτά τα συμβάντα περιλαμβάνονται όλες οι εκδηλώσεις που έχω βάλει, τα γενέθλια και οι υπενθυμίσεις. ΟΛΑ όμως!
Αν έχετε χρησιμοποιείτε το Google Drive και έχετε ανεβάσει αρχεία και κάποια στιγμή τα διαγράψατε, μην ανησυχείτε!!! ΟΛΑ είναι εδώ! Στον φάκελο Drive θα βρείτε όλα εκείνα τα αρχεία που έχετε κατά καιρούς ανεβάσει, είτε τα έχετε ακόμα στο σύννεφο της Google είτε τα έχετε διαγράψει;!
Για τους λίγους του Google Fit, σας έχω και εσάς νέα! Για δείτε…
Όλα τα βήματα που έχω κάνει, πότε και που τα έκανα και οι όποιες δραστηριότητες έβαλα ότι έκανα! Όλα σε ένα (φάκελο) νοικοκυρεμένα! Παίρνετε φάρμακα; Πάτε γυμναστήριο; Κάνετε προγράμματα; Η Google ξέρει 😉
Ευτυχώς στο κομμάτι των φωτογραφιών ποτέ δε χρησιμοποίησα το Google Photos ή την Google Camera. Γιατί στον αντίστοιχο φάκελο θα έβρισκα όλες τις φωτογραφίες καθώς και metadata (πληροφορίες) για το που και πότε τραβήχτηκαν!
Όσο για το Gmail φαντάζομαι ότι μετά από όλα αυτά δεν θα πέσετε από τα σύννεφα αν σας πω ότι το αρχείο περιλαμβάνει κάθε mail που έχουμε στείλει και λάβει συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουμε διαγράψει αλλά και κατηγοριοποιήσει ως ανεπιθύμητα (spam).
Άλλος φάκελος που βρίσκεται μέσα στο Google Takeout αρχείο είναι αυτός με τη δραστηριότητα σας (Google Activity) και εκεί υπάρχουν υποφάκελοι με διάφορα στοιχεία όπως βλέπετε παρακάτω:
Οι φάκελοι αυτοί περιέχουν κάθε διαφήμιση της Google που έχετε κλικάρει, όλες τις εφαρμογές που έχετε χρησιμοποιήσει στα κινητά σας καθώς και το πότε το κάνατε, όλες τις ιστοσελίδες που επισκεφθήκατε καθώς και την ώρα που το κάνατε. Ακόμη θα βρείτε όλες τις εικόνες που έχετε ψάξει στο διαδίκτυο, όλες τις τοποθεσίες και όλα τα άρθρα που μπήκατε να ψάξετε και να διαβάσετε και όλα τα βίντεο που ψάξατε και είδατε στο youtube και γενικά κάθε αναζήτηση που κάνατε στις υπηρεσίες που ανήκουν στην Google.
Μπορείτε να βρείτε παραπάνω πληροφορίες στο κανάλι του Dylan Curran στο Youtube και να δείτε χρήσιμα βίντεο όπως το παρακάτω :
Σας ευχαριστώ που διαβάσατε μέχρι το τέλος αυτό το άρθρο, τώρα ξέρετε ποιες πληροφορίες μοιράζεστε με τη Google… και η Google όμως πλέον ξέρει ότι ξέρετε 😛
Ο αρθρογράφος προσεγγίζει το θέμα με μεγάλη μαεστρία διότι αφενός αποφεύγει την παλιομοδίτικη κινδυνολογία που πολύ συχνά συναντάς σε τέτοιου είδους θεματολογία, αφετέρου σου δίνει ένα κίνητρο να προβληματιστείς για τις μελλοντικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης πρακτικής. Είναι πολύ ενδιαφέρον να αναλογιστεί κανείς και τις νομικές προεκτάσεις του θέματος. Η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τόσο στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Αμερική δεν κατάφερε να προβλέψει τη ραγδαία εξέλιξη των εταιριών παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μην προστατεύσει αποτελεσματικά τον προαναφερόμενο κίνδυνο “φακελώματος”. Συν τοις άλλοις, η Google κατάφερε να συγκεντρώσει στο δυναμικό της την αφρόκρεμα των μεγαλοδικηγόρων ανα τον κόσμο με αποτέλεσμα να κερδίσει τις περισσότερες από τις υποθέσεις με αποτέλεσμα να δημιουργήσει δεδικασμένο για τα επόμενα δικαστήρια που ακολούθησαν ή θα ακολουθήσουν.