[polldaddy poll=3496303]
Αρχικά κατέβασα την Beta 1 της επερχόμενης έκδοσης του Mozilla Firefox 4 για να την δω, η αλήθεια είναι ότι μου έκανε εντύπωση ότι για beta ήταν εξαιρετικά σταθερή, ενώ στον σχεδιασμό του γραφικού περιβάλλοντος φαίνεται καλύτερη από την προηγούμενη έκδοση. Στην πορεία αποφάσισα να δω και λίγο πιο in-depth τι νέο υπάρχει σε αυτή την έκδοση και να κάνω ένα mini συγκριτικό μεταξύ των δημοφιλέστερων browsers.
Τα τεστ που έκανα ήταν το Acid3, και φυσικά μια δοκιμή να δω την κατανάλωση πόρων, φόρτωσα 3 tabs με συγκεκριμένες σελίδες σε όλους τους browsers και ακολούθως άνοιξα το activity monitor. Αυτά που είδα δεν με εξέπληξαν ιδιαίτερα είναι η αλήθεια αλλά έχουν αλλάξει πολλά από τότε που ο Firefox μονοπωλούσε την αγορά των browsers ως το αντίπαλο δέος του Internet Explorer.
Ας δούμε καταρχάς τι νέο φέρνει ο Firefox στην τέταρτη έκδοση του μιας και ήταν η αφορμή για να κάνω αυτό το συγκριτικό.
Η αλλαγή στο γραφικό περιβάλλον φαίνεται από την αρχή αν και η Mozilla υποστηρίζει ότι σε επόμενες εκδόσεις θα ολοκληρωθεί η αισθητική αναβάθμιση στις εκδόσεις για Mac και Linux.

- Νέο περιβάλλον διαχείρισης add-ons. Φαίνεται πολύ καλύτερο από το προηγούμενο και κάνει πολύ πιο εύκολη την διαχείριση τους.
- HTML5, δεν είναι τυχαίο ότι με πρωτεργάτη την Apple όλο το Internet κινείται προς τα εκεί. Θα μπορούσα να πω πολλά αλλά τα λέει καλύτερα ο κύριος Jobs εδώ, για τον πόλεμο HTML5 vs Flash.
- Lazy Frame Construction, hardware graphics acceleration, javascript optimization κτλ.
- Η κοινότητα δουλεύει σε αρκετές νέες προσθήκες καθώς και βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχόντων για να κάνει τον Firefox ακόμα πιο γρήγορ
- WebM ή αλλιώς HD videos. Προωθώντας το πρότυπο WebM η Mozilla φέρνει πιο κοντά την προβολή βίντεο υψηλής ανάλυσης μέσα στον Browser
- Όσον αφορά το Acid3 test, τα καταφέρνει αρκετά καλά για beta έκδοση αλλά υπολείπεται έστω και οριακά όλων των browsers που χηριμοποιηθηκαν στο συγκριτικό
Στην κατανάλωση πόρων τώρα πρώτο και με διαφορά έρχεται το Chrome της Google, με 280mb μνήμης, βέβαια διαχειρίζεται πιο εύκολα τις εργασίες αφού σπάει σε threads το rendering των σελίδων όπως μπορείτε να δείτε και στο activity monitor από κάτω. Στη χρήση CPU είναι και πάλι σε υψηλά επίπεδα αφού καταναλώνει συνολικά περίπου 39% του CPU.
Ο Firefox έρχεται δεύτερος καταναλώνοντας 170mb μνήμης και 15,7% CPU. Ακολουθεί ο Opera από κοντά με 146mb μνήμης και 15,7 CPU.
Ο Safari καταναλώνει 109mb μνήμης και 11,6% CPU.
Τέλος στο σημαντικότερο test, το Acid3 o Firefox “πιάνει” 97%, ο Opera 98% ενώ o Safari και ο Chrome αγγίζουν το 100%.




Να σημειωθεί ότι η έκδοση είναι Beta οπότε στην τελική του έκδοση πιθανότατα τα αποτελέσματα να διαφέρουν όπως επίσης το ίδιο ισχύει και για την έκδοση του Google Chrome που χρησιμοποιήθηκε.
Update: Δοκίμασα και την Beta 2 του Firefox 4 και υπήρξαν αρκετές αλλαγές και εμφανισιακά αλλά και στον πυρήνα. Δείτε ένα screenshot και ένα video να πάρετε μια γεύση.