Ο ελληνικός οργανισμός δικαιωμάτων μουσικής Grammo έχει υποβάλει αίτηση για να μπλοκάρει 11 πειρατικά sites, συμπεριλαμβανομένων των RARBG, Torrentz2, και Rutracker. Το αρμόδιο όργανο της κυβέρνησης ενέκρινε το αίτημα, αλλά οι κάτοχοι των πειρατικών sites έλαβαν λίγες μέρες για να αποκτήσουν τις κατάλληλες άδειες ή να ασκήσουν έφεση.
Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας εφαρμόζει το μέτρο του αποκλεισμού των sites από τους παρόχους internet (ISP) με σκοπό την αντιμετώπιση πειρατικών ιστοτόπων στο Διαδίκτυο. Η πρακτική ακολουθείται πάνω από μια δεκαετία και έχει σταδιακά επεκταθεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Την περασμένη χρονιά εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα με πιο τρανό παράδειγμα τον αποκλεισμό του Piratebay. Μετά από αίτημα του ΕΠΟΕ, μιας ομάδας για την καταπολέμηση της πειρατείας η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγάλων κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, μπλοκαρίστηκαν περισσότερα από 30 sites, συμπεριλαμβανομένου του The Pirate Bay.
Τα μπλοκαρίσματα torrent sites θα συνεχιστούν, απ’ ό,τι φαίνεται, με την νέα αίτηση από τον οργανισμό Grammo. Ο οργανισμός υπέβαλε αίτηση στον Ελληνικό Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), μια ειδική επιτροπή που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
H αίτηση περιλαμβάνει τα δημοφιλή torrent sites RARBG.to, Torrentz2.eu, LimeTorrents και TorrentDownloads. Η λίστα των sites συνεχίζεται με το Ellinomania.eu, το Warez-bb.org, το Newalbumreleases.net, το Boerse.to, το Greekddl.net και το Music-bazaar.com.
Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας εξέτασε και ενέκρινε την αίτηση
Ο οργανισμός Grammo δήλωσε ότι επικοινώνησε με τους εν λόγω ιστοτόπους, αλλά έλαβε μόνο μια απάντηση από το Torrentz2. Ο ιστότοπος αυτός πράγματι αφαίρεσε τους πειρατικούς συνδέσμους, όπως ζητήθηκε, ωστόσο σύντομα εμφανίστηκαν νέοι σύνδεσμοι που περιείχαν παρόμοιο περιεχόμενο.
Σύμφωνα με την επιτροπή της κυβέρνησης, ο μουσικός οργανισμός έχει καταστήσει σαφές ότι τα sites που περιγράφει εμπλέκονται σε παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι ISP της χώρας μας σύντομα θα κληθούν να μπλοκάρουν τα domain names των συγκεκριμένων σελίδων.
Πριν ξεκινήσουν τα μπλοκαρίσματα, οι ιδιοκτήτες των πειρατικών sites ενημερώθηκαν σχετικά με την απόφαση. Έχουν την ευκαιρία να λάβουν τις κατάλληλες άδειες εντός δέκα ημερών, ή εναλλακτικά, να ασκήσουν έφεση.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας αναφέρει στα torrent sites: “Μπορείτε να συμμορφωθείτε εθελοντικά με το αίτημα του αιτούντος ή να λάβετε από τον αιτούντα σχετική άδεια εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης. Εναλλακτικά, μπορείτε να προβάλλετε τις αντιρρήσεις σας στην επιτροπή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης, αποστέλλοντας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει παράβαση”
Το ελληνικό σύστημα είναι διαφορετικό από αυτό πολλών άλλων χωρών, επειδή δεν περιλαμβάνει δικαστήριο. Πρόκειται για μια διαδικασία που επιτρέπει στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να ζητούν γρήγορα μπλοκάρισμα των πειρατών, χωρίς να χρειάζονται μακροχρόνιες και δαπανηρές νομικές διαδικασίες.
Μετά από αυτήν την αίτηση, αρκετοί δημοφιλείς πειρατικοί ιστότοποι της Ελλάδας, όπως οι Xrysoi, Gamatotv, Tenies-Online, Oipeirates και Tainio-mania, άλλαξαν άμεσα τα domain names τους. Αυτά τα sites θα παραμείνουν διαθέσιμα τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.
Συνοψίζοντας, τα πειρατικά sites συγκαταλέγονται μεταξύ των sites με τις πιο πολλές επισκέψεις στην χώρα μας και οι οργανισμοί που προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα σε συνεργασία με την κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Βέβαια, παραμένει εύλογο ερώτημα εάν αυτοί οι αποκλεισμοί θα βοηθήσουν στην ουσιαστική αποτροπή της πειρατείας αφού υπάρχουν αρκετές επιλογές για τους χρήστες να παρακάμψουν τους αποκλεισμούς των ISP. Μάλιστα, μέχρι και οι μπλοκαρισμένοι πειρατικοί ιστότοποι συχνά εμφανίζονται με διαφορετικά domain names (τα οποία δεν είναι μπλοκαρισμένα).