SUPER NINTENDO ENTERTAINMENT SYSTEM
Τελικά είναι δυσκολότερο από ότι πίστευα στην αρχή! Από τότε που ξεκίνησα την λίστα αυτή κι εγώ δεν ξέρω, πόσες φορές έσβησα κι έγραψα τη σειρά των παιχνιδιών! Κρατήθηκα να μην την κάνω Top 50 αλλά OK!
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΛΛΟ!
Επίσης, παίζει τα 90’s να ήταν η καλύτερη περίοδος για το gaming… Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα! Λοιπόν! Μετά από αρκετή σκέψη, συνεχίζω με το επόμενο κομμάτι της λίστας και δεν σας λέω ότι το άλλαξα 50 φορές μέχρι να το γράψω!
Μετά λοιπόν το πρώτο μέρος, ήρθε ο καιρός για το δεύτερο! Και για μερικά παυσίπονα γιατί το κεφάλι πάει να σπάσει μετά από όλες αυτές τις ώρες που έφαγα, προσπαθώντας να βάλω σε μια σειρά τις ατελείωτες αναμνήσεις που έχω από την εποχή αυτή!
#20 Kirby Super Star

Αχ, Kirby! Πόσο μα πόσο κρίμα για αυτό το παιχνίδι, να έρθει στο τέλος της ζωής του SNES. Και λέω κρίμα, γιατί το Kirby Super Star είναι ίσως το καλύτερο παιχνίδι του αξιαγάπητου και τρισχαριτωμένου ήρωα της Nintendo! Το format του παιχνιδιού παραμένει το ίδιο με τα προηγούμενα Kirby! Ή μάλλον σχεδόν το ίδιο! Αντί για το κλασικό storyline που είχαν, έχουν και θα έχουν τα video games. Το Kirby Super Star χώρισε σε 7 διαφορετικά κομμάτια ολόκληρο το παιχνίδι, το καθένα με τη δική του πλοκή και δικό του gameplay. Έτσι κατάφεραν κι έφτιαξαν ένα εξαιρετικό platformer που δεν είχε καμιά από τις “αρρώστιες” που έπασχαν τα παιχνίδια της εποχής!
Τα περισσότερα platformers τότε είχαν σοβαρό θέμα με την μονοτονία! Λόγω του ότι δεν μπορούσαν να αλλάξουν το gameplay εύκολα χωρίς να σπάσουν την αρμονία του τίτλου, οι εταιρίες τότε έβαζαν διάφορες “πίστες” που άλλαζαν λίγο το flow του κάθε τίτλου. Έτσι εξηγείται γιατί όλα τα αγαπημένα μας παιχνίδια τότε, είχαν 1–2 πίστες είτε με τρενάκι, είτε κολύμπι, είτε με αεροπλάνο, είτε με οτιδήποτε ήταν έστω και λίγο διαφορετικό, έτσι ώστε να σπάει η μονοτονία του παιχνιδιού!
Masahiro Sakurai FTW
Όμως, ο Masahiro Sakurai είχε μια πάρα πολύ καλή ιδέα: δεν έμεινε στην δοκιμασμένη οδό που ακολουθούσαν οι άλλοι, αλλά έφτιαξε 7 διαφορετικά παιχνίδια μέσα στο Kirby Super Star! Έτσι, ποτέ δεν παίζαμε το ίδιο από την αρχή μέχρι το τέλος! Το αποτέλεσμα; Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της γενιάς του κι ένα από τα πιο σπάνια Kirby που κυκλοφόρησαν ποτέ! Μετά από χρόνια, το Kirby Super Star κυκλοφόρησε ξανά στο DS και μετά στο Virtual Console, αλλά όπως έχουμε πει, δεν μπορείς να αντικαταστήσεις με τίποτα το να φυσάς χωρίς λόγο, αφορμή και αιτία την “κασέτα” και να την βάζεις μέσα στην κονσόλα…
#19 Mega Man X

Εδώ έχω να κάνω μια μικρή εξομολόγηση: Δεν ξέρω γιατί, αλλά ποτέ δεν συμπάθησα τον Mega Man σαν χαρακτήρα! Ούτε ήμουν μεγάλος φαν των περισσοτέρων παιχνιδιών του. Με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά. Και το Mega Man X είναι μια από αυτές τις εξαιρέσεις! Κατά την ταπεινή μου, προσωπική άποψη, το Mega Man X είναι μακράν το καλύτερο παιχνίδι της σειράς!
Εξαιρετικό level design, ακόμα καλύτερο character design και όση δυσκολία χρειάζεται ΑΚΡΙΒΩΣ για να σε κάνει να κολλάς με τις ώρες. Κρυμμένα μυστικά μέσα στις πίστες του παιχνιδιού, μεγάλη ποικιλία στους εχθρούς, μεγάλη ποικιλία στα όπλα, πανοπλίες, ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ήχος, είναι μόνο μερικά από τα highlights αυτού του διαμαντιού! Σίγουρα ένα από τα καλύτερα platformers της χρυσής εποχής του gaming. Ακόμα καλύτερο από τα θρυλικά παιχνίδια της σειράς στο NES κι αυτό θέλει κόπο για να το πετύχει κάπως. Ωραίες εποχές πάντως, που καμιά από τις μεγάλες εταιρίες δεν φοβόταν να πάρει μεγάλα ρίσκα, είτε τους βγουν είτε όχι!
#18 NBA Jam Tournament Edition

Ωραία. Εδώ δεν νομίζω να χρειάζεται κάτι άλλο να πω. Όλοι το ξέρουμε το παιχνίδι. Όλοι το έχουμε παίξει κι έχουμε αφήσει μικρές περιουσίες στα ουφάδικα που το είχαν τότε. Ήταν το μακρινό 1993, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το πρώτο NBA Jam και προκάλεσε τον ανάλογο χαμό που μπορείτε να φανταστείτε. Τα όνειρά μας τότε, πολλά για μια πιθανή μεταφορά του παιχνιδιού στις κονσόλες. Το οποίο κι έγινε, ένα χρόνο και κάτι μετά.
Κακή μεταφορά στις κονσόλες
Η μεταφορά όμως δεν ήταν τόσο καλή όσο περιμέναμε. Αν θυμάστε, που θα θυμάστε, το κλασικό arcade που παίζαμε, είχε ένα σύστημα που κρατούσε τα στατιστικά μας και τους αγώνες που δίναμε. Αυτό το πετύχαινε μέσω ενός απλού συστήματος αποθήκευσης που κρατούσε αρχείο με βάση τα αρχικά και την ημερομηνία γέννησής μας. Έτσι είχαμε ένα “profile” για να συνεχίζουμε τα παιχνίδια μας. Όμως, στις οικιακές κονσόλες αυτό δεν γινόταν λόγω τεχνικών περιορισμών. Έτσι, είχαμε μια απλούστερη έκδοση του NBA Jam χωρίς το ανάλογο πρωτάθλημα. που θέλαμε.
Αυτό όμως, μας οδήγησε στο έπος του NBA Jam Tournament Edition. Η δεύτερη έκδοση του παιχνιδιού, που κυκλοφόρησε το 1995, μας έδωσε αυτό που ζητούσαμε: Να μπορούμε να παίξουμε ένα πρωτάθλημα! Όπως κι έγινε! Με έναν παρόμοιο τρόπο αποθήκευσης (μόνο τα αρχικά βασικά γιατί οι ημερομηνίες γεννήσεως υπερφόρτωναν τις κονσόλες…) κρατούσε “σκορ” και μας ενημέρωνε πότε θα παίρναμε το πρωτάθλημα! Συν κάποιες κρυφές ομάδες (All Stars, Rookies κλπ), χωρίς τον Michael Jordan όμως (παραήταν ακριβός τότε) και με τη δυνατότητα να παίζουμε τετραπλό, οδήγησαν σε ένα από τα καλύτερα couch fun games που έχουν βγει ποτέ! Ίσως να το περιμένατε ψηλότερα, όμως το SNES ήταν γεμάτο με couch fun games, που δύσκολα θα μπορούσε να ανέβει πιο πάνω. Πιστέψτε με, το σκέφτηκα πάρα πολύ! Σίγουρα όμως, παραμένει ένα από πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων.
#17 Breath of Fire I & II

Σιγά σιγά, όσο ανεβαίνουμε στη λίστα μπαίνω σε μια πολύ δύσκολη, προσωπική μονομαχία. Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτος γίνεται, απέναντι σε μερικά παιχνίδια που πραγματικά έχουν απορροφήσει μερικές εκατοντάδες ώρες της ζωής μου. Εδώ λοιπόν, οφείλω να ενημερώσω ότι έχασα τη μάχη. Γιατί; Γιατί πολύ απλά δεν άντεξα να μην βάλω τα Breath of Fire στη λίστα. Και ναι, έβαλα και τα δύο! Σίγουρα, στην κονσόλα με μερικά από τα καλύτερα RPGs όλων των εποχών, πολλοί θα σκεφτούν ότι ίσως να μην αξίζουν να μπουν αυτά τα 2 διαμάντια. Ίσως το πρώτο, αλλά σίγουρα όχι το δεύτερο. Γιατί όμως;
Για τον γνωστό λόγο: δεν έφτασαν έγκαιρα στην ευρωπαϊκή και αμερικάνικη αγορά κι όταν έφτασαν, χάθηκαν κάτω από μεγαθήρια όπως το Link to The Past και τα Final Fantasy. Για μένα προσωπικά όμως, πρόκειται για 2 από τα καλύτερα J-RPG που βγήκαν ποτέ. Εκπληκτική μουσική, σχεδόν τέλειο gameplay, λατρεμένοι χαρακτήρες, αξέχαστες στιγμές και στα δυο παιχνίδια. Κάτι που δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστό, ο αρχικός σχεδιαστής των χαρακτήρων ήταν ο αρχισχεδιαστής του Ghost n Goblins!
Και τα δυο παιχνίδια γνώρισαν την αποδοχή του κοινού, όμως όταν έχεις να πας κόντρα με μεγαθήρια του χώρου όπως τα Final Fantasy, Secret of Mana, Link to The Past, Chrono Trigger και τόσα άλλα, έμειναν λίγο πίσω. Το βασικότερο τους πρόβλημα, είναι ότι δεν είχαν την ελευθερία κινήσεων, αν θέλετε την “τρέλα”, που πρέπει να έχουν τέτοια παιχνίδια για να ξεχωρίσουν. Παραμένουν όμως καλοφτιαγμένα και άκρως εθιστικά κι ένα απόλυτο must have για όλους τους fans των J-RPG, κι όχι μόνο!
#16 Super Mario All Stars

Ζούμε σε μια εποχή, που ένας από τους βασικούς πόρους εισοδήματος για τις περισσότερες εταιρίες είναι η επανακυκλοφορία. Είτε σε μορφή remaster, είτε σε μορφή re-release. Καλώς ή κακώς, μεγάλη συζήτηση αυτή, πλέον αν δεν παίξουμε κάποιο γνωστό παιχνίδι στην “εποχή” του, σίγουρα θα το περιμένουμε να βγει στην επόμενη γενιά των κονσολών. Αυτό δεν ίσχυε στις αρχές του 1990.
“Οδύσσεια” για ένα παιχνίδι
Αν κάποιος ήθελε να παίξει τα παλιότερα παιχνίδια του, έπρεπε να ζήσει ολόκληρη περιπέτεια! Να πάρει τη σκάλα, να ανέβει στο πατάρι, να ανοίξει τα κουτιά, να βρει την παλιά κονσόλα, να ψάξει τις κούτες με τα παλιά παιχνίδια του κι αν ήταν τυχερός και δεν του πετούσε η μάνα του τα παιχνίδια αυτά (“Γιατί μεγάλωσες πολύ για να παίζεις με τα Mario σου” legit ατάκα πριν μερικά χρόνια). Κι αφού όλα πήγαιναν καλά, να ψάξει σε ποιο κανάλι παίζει η κονσόλα του, γιατί πέρασαν τα χρόνια και δεν θυμάται πλέον.
(Οποιαδήποτε ομοιότης με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική).
Εκτός κι αν είσαι η Nintendo και σκέφτεσαι, με τις αγνότερες των προθέσεων εκείνη την εποχή, ότι πρέπει κι η καινούργια γενιά να κρατήσει ένα κομμάτι της ιστορίας στα χέρια της. Και τι κομμάτι… Το Super Mario All Stars είναι μια συλλογή με 4 εκπληκτικά παιχνίδια της εποχής του NES, τα Super Mario Bros 1, 2 και 3 κι ένα πολύ σπάνιο παιχνίδι, που μέχρι τότε κυκλοφορούσε μόνο στην Ιαπωνία, το Super Mario Bros: The Lost Levels. Και τα 4 με νέα γραφικά και μικροδιορθώσεις, καθώς και καινούργιους ήχους σε συγκεκριμένα σημεία, γιατί άλλωστε πως να διορθώσεις το τέλειο…;
Τελειότητα λέμε!
Ένα από τα καλύτερα bundles που κυκλοφόρησαν ποτέ κι ίσως και το πρώτο που έκανε μόδα την λογική των remaster/re-release. Αρκετά σπάνιο για να το βρει κανείς τώρα, αλλά ευτυχώς δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, αν το βρεις!
Εντάξει, παιδιά! Το ξέρω ότι γκρινιάζω αλλά δεν γίνεται αυτό. Δεν μπορώ να ξοδεύω τόσο χρόνο στο να σκέφτομαι ποιο παιχνίδι να πάει στο 17 και ποιο στο 18. Πολλές ώρες κι ατελείωτα ταξίδια στο παρελθόν. Και ναι, προφανώς και βρήκα emulator για να τα παίξω ΟΛΑ αυτά τα παιχνίδια γιατί αλλιώς δεν γίνεται! Μου έλειψαν…
Η συνέχεια του αφιερώματος στα Top 25 παιχνίδια για το θρυλικό SNES, στο 3ο μέρος του αφιερώματος που θα ακολουθήσει σύντομα!