Με δημόσιά του αναφορά, η επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων της Apple λέει ότι η Apple σαρώνει τις φωτογραφίες που φορτώθηκαν στο iCloud για να ελέγξει εάν περιέχουν κακοποίηση παιδιών. Η Jane Horvath συζήτησε τη χρήση της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια μιας επιτροπής για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών στην έκθεση CES.
Η Horvath δεν αποκάλυψε με ακρίβεια πώς πράττει την όλη διαδικασία η Apple. Πολλές εταιρείες, όπως το Facebook, το Twitter και η Google χρησιμοποιούν ήδη ένα εργαλείο που έχει αναπτυχθεί από την Microsoft και ονομάζεται PhotoDNA. Αυτό ελέγχει τις εικόνες σε μια βάση δεδομένων με εικόνες που έχουν αναγνωριστεί προηγουμένως.
Κατά τη διάρκεια της ομάδας στην οποία συμμετείχε η Horvath, σημείωσε μόνο ότι: “Χρησιμοποιούμε ορισμένες τεχνολογίες για να βοηθήσουμε στην ανίχνευση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών”.
Δεν είναι σαφές πότε και με ποιον τρόπο η Apple άρχισε να σαρώνει εικόνες. Ωστόσο, πέρυσι έκανε μια αλλαγή στην πολιτική απορρήτου της, δηλώνοντας ότι μπορεί να σαρώσει εικόνες για υλικό παιδικής κακοποίησης. Στην ιστοσελίδα της Apple αναγράφεται το εξής:
“Η Apple χρησιμοποιεί τεχνολογία αντιστοίχισης εικόνων για να βοηθήσει στην εύρεση και αναφορά παιδικής εκμετάλλευσης. Όπως τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα συστήματά μας χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές υπογραφές για την εύρεση υποψίας εκμετάλλευσης παιδιών. Οι λογαριασμοί με περιεχόμενο παιδικής εκμετάλλευσης παραβιάζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών μας και οι λογαριασμοί που βρίσκουμε με αυτό το υλικό θα απενεργοποιηθούν. “
Η πρόκληση της Apple είναι η εξισορρόπηση της επιβολής του νόμου με την ιδιωτικότητα. Οποιοδήποτε αξιοπρεπές άτομο θα υποστήριζε τις προσπάθειες για την εξάλειψη της κακοποίησης των παιδιών. Αλλά το ζήτημα του κατά πόσον είναι εντάξει η σάρωση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων χρήστη για να βρεθούν ακατάλληλς, είναι ένα μεγάλο, εξαιρετικά περίπλοκο θέμα.
Να τονίσουμε πως η Apple είχε προηγουμένως αντιπαράθεση με το FBI για το θέμα της ιδιωτικής ζωής.
Το 2018, η Apple κατάργησε το Tumblr από το App Store. Αυτό αναφέρθηκε επειδή περιείχε παιδική πορνογραφία.
[via]