Σε αντίμετρα περνάει η Κίνα και αυτό έρχεται και συμβαίνει σας ακριβώς ένα χρόνο μετά την απαγόρευση της Huawei να διατηρεί επαφές ως συνεργάτης με κατασκευαστές εξαρτημάτων στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Trump άλλαξε έναν κανόνα που θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της Huawei να λάβει τα πιο ισχυρά chip’s χωρίς άδεια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα χυτήρια σε όλο τον κόσμο (όπως της TSMC) θα πρέπει να λάβουν άδεια από τις ΗΠΑ για να στείλουν chip’s στην Huawei και τις θυγατρικές της.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την Huawei καθώς θέτει την μελλοντική τύχη το της εταιρείας στα χέρια του Donald Trump. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Huawei θα μπορεί να λαμβάνει chip’s για τις συσκευές τελευταίας τεχνολογίας θα είναι εάν ο Trump καταλήξει αργότερα σε μια πιο καλή συμφωνία.

Εάν νομίζετε ότι η Κίνα μπορεί να επιδιώκει κάποιο είδος εκδίκησης εναντίον των ΗΠΑ για αυτό που ορισμένοι ονόμασαν εκφοβισμό, έχετε απόλυτο δίκιο. Σύμφωνα με μια πηγή που αναφέρεται από τον ιστότοπο Global Times , η χώρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μια σειρά “αντιμέτρων” συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός “αναξιόπιστου καταλόγου οντοτήτων” που θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή περιορισμών σε αμερικανικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Apple. Άλλες αμερικανικές εταιρείες στις οποίες η πηγή ανέφερε ότι πιθανότητα θα γίνει αποδέκτης αντιποίνων από την Κίνα, είναι η Qualcomm, η Cisco και η Boeing.
Ο Hei Weiwen, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του εμπορίου και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Κίνας για τις Μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δήλωσε στους Global Times, “Η Κίνα πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα αντίμετρα στο βαθμό που οι ΗΠΑ δεν τολμούν να ζητήσουν κάτι παραπάνω.” Λέει ότι η Κίνα πρέπει να διενεργήσει διεξοδικές έρευνες σε σχετικές αμερικανικές εταιρείες και “να τους αφήσει να αισθανθούν τον πόνο”.
Οποιαδήποτε αντίποινα εναντίον αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών που έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση των προϊόντων τους στην Κίνα θα μπορούσε να αναγκάσει αυτές τις αμερικανικές εταιρείες να υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά. Κατά το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, το 14,8% των εσόδων της Apple προήλθε από την Κίνα και πολλοί από τους εγχώριους κατασκευαστές τηλεφώνων της Κίνας χρησιμοποιούν τα chipset Snapdragon της Qualcomm και τα chips-modems, οπότε η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην εφαρμόσει μέτρα που θα έχουν συνέπειες και για την ίδια. Ωστόσο, ορισμένοι κινέζοι κατασκευαστές τηλεφώνων υποτίθεται ότι εργάζονται με τα δικά τους chipset.
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η απαγόρευση των αμερικανικών chip’s στην Κίνα θα μπορούσε να κοστίσει στις ΗΠΑ έως 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αμερικανικές εξαγωγές chip’s προς την Κίνα εξακολουθούν να δημιουργούν εμπορικό πλεόνασμα, έναν από τους λίγους επιχειρηματικούς τομείς που εξακολουθούν να το κάνουν.
O Gao Lingyun, ειδικός στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στο Πεκίνο, που βρίσκεται κοντά στην Κινεζική κυβέρνηση αναφέρει ότι, πρώτα θα “χτυπηθούν” οι μικρές Αμερικανικές εταιρείες που εξαρτώνται από την Κίνα. Άρα το μήνυμα έχει δοθεί από την Κίνα πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα, οπότε να προσέχουν εταιρείες όπως π.χ. η Apple που είναι στο στόχαστρο!
Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για τις ποινές, πριν αυτές επιβληθούν στην εταιρείες κολοσσούς όπως είναι η Apple.
[via]