Με αφορμή την προσφατη εξαγορά του tumblr από τη Yahoo! και τον χαμό που προκλήθηκε στο διαδίκτυο από τους χρήστες ότι θα χάσει την ελευθερία του και εν τέλει θα καταλήξει σαν το flickr ή το del.ic.ious, σκέφτηκα να μελετήσω τις αγορές των 4 μεγάλων κολοσσων (Apple, Miscrosoft, Google και Yahoo) για να δω ποια εταιρία εν τέλει καταστρέφει και ποια βελτιώνει εταιρίες που αγοράζει και όπως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.
Apple
Η πρώτη μεγάλη εξαγορά της Apple ήταν το Emagic που εξελίχθηκε το γνωστό σε όλους μας Logic. Αν και με την τελευταία του ενημέρωσε υπήρξε μεγάλη κουβέντα στους κυκλους των επαγγελματιών η Apple δεν έχει σταματήσει να το βελτιώνει και να το ενημερώνει καθιστώντας το βασική επιλογή για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες στον κόσμο.
Η επόμενη μεγάλη εξαγορά ήταν το Silicon Color από την Macromedia που και αυτό με τη σειρά του εξελίχθηκε στο επαγγελματικό πρόγραμμα επεξεργασίας video Final Cut, επίσης όπως και το Logic συζητήθηκε η τελευταία αναβάθμιση αλλά παραμένει μονόδρομος για χιλιάδες επαγγελματίες του Hollywood και φυσικά αναβαθμίζεται διαρκώς.
Το iTunes δεν ήταν πάντα της Apple, για την ακρίβεια το αγόρασε από την SoundJam MP. Περιττό να πούμε ότι είναι από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές της Apple.
Ακόμα το iCloud, iTunes Match, iAd, Siri και Maps έχουν βασιστεί εν πολλοίς σε εταιρίες που έχει αγοράσει.
Microsoft
Όπως και η Apple έτσι και η Microsoft βάσισε πολλές από τις εφαρμογές της σε εξαγορές άλλων εταιριών, παράδειγμα το Powerpoint το οποίο δεν ήταν δικό της αρχικά. Άλλη μεγάλη αγορά ήταν το Hotmail. Και τα δυο τα υποστηρίζει ακόμα και αποτελούν κύρια προϊόντα της ενώ το hotmail πήρε και ένα facelift καθώς μετονομάστηκε και σε Outlook.com.
Στο κομμάτι του gaming είχε εξαγοράσει τα Lionhead Studios γνωστά για το παιχνίδι Fable και η αλήθεια είναι πως δε μας έχει απογοητεύσει αυτή η εξαγορά.
Άλλες γνωστές εξαγορές είναι φυσικά αυτή του Skype, το οποίο η αλήθεια είναι πως έχει απογοητεύσει πλήθος κόσμου, από την νο.1 επιλογή για Voip επικοινωνία έχει γίνει πλέον βαρύ και δυσκίνητο. Και τέλος το Navision το οποίο και ενσωμάτωσε στην δική της πλατφόρμα.
Αναφορά αξίζει να γίνει σε εταιρίες που η Microsoft έχει σημαντικό μερίδιο μετοχών καθώς είναι πολλές και σημαντικές.
Πρώτη η Apple φυσικά, αν και έχει πουλήσει πλέον τις περισσότερες μετοχές της. Η Corel ακολουθεί, η AT&T, το Facebook βεβαίως και τέλος η αλυσίδα Barnes & Noble.
Yahoo
Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες της Yahoo είναι βασισμένες σε προϊόντα που έχει αγοράσει, το mail της, η υπηρεσία αναζήτησης της, η υπηρεσία καιρού της.
Δυνατές εξαγορές της Yahoo ήταν φυσικά αυτή των geocities, υπηρεσία δωρεάν δημιουργία και φιλοξενία ιστοσελίδων.
Αυτό είναι και το πρώτο project που κατέστρεψε καθώς πρόσφατα διέκοψε και τη λειτουργία της υπηρεσίας. Επόμενη αγορά ήταν ίσως το καλύτερο media player για Windows, το MusicMatch Jukebox το οποίο και μετονόμασε σε yahoo music ενώ λίγο αργότερα το παράτησε και αυτό. Άλλη μια σπουδαία εξαγορά ήταν αυτή του del.icio.us το οποίο και αυτό με τη σειρά του παράτησε.
Η τελευταία μεγάλη της εξαγορά είναι αυτή του Tumblr το οποίο η εταιρία υπόσχεται ότι δε θα ισει.
Είναι εντυπωσιακό ότι κάθε αλλαγή που βλέπαμε στο Mail τους Yahoo και γενικά στις υπηρεσίες της σήμαινε και μια νέα εξαγορά εταιρίας από πίσω. Δεν βελτίωσε πότε in-house τις υπηρεσίες της.
Τέλος ας ρίξουμε και μια ματιά στις εξαγορές της Google.
Η πρώτη και μεγαλύτερη ήταν φυσικά αυτή του Blogger το οποίο αποτελεί βασική πλατφόρμα blogging για εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Pyra Labs και Genious Labs ήταν οι βασικές εταιρίες στην εξαγορά των οποίων βασίστηκε το Blogger.
Επόμενη μεγάλη εξαγορά εκείνη του Picasa το οποίο και έχει ενσωματώσει σε όλες τις υπηρεσίες της.
Φυσικά και το Android είναι μια τεράστια εξαγορά, με μικρο κόστος. Η εξαγορά είχε ήδη γίνει από τα μέσα του 2005.
Πρώτο τεράστιο μπαμ με το YouTube το οποίο παρά τον φόβο πολλών βελτιώνει διαρκώς.
Κάπου στο 2006 αρχίζουν τα πρώτα μεγάλα foul, πρώτο η εξαγορά του Panoramio το οποίο θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν και πρόγονος τους Instagram, παρότι είχε δυναμική η Google πιθανότατα να μην πίστεψε ποτέ σε αυτό. Έχει χαθεί στην αφάνεια.
Επόμενη μεγάλη εξαγορά και μια από τις μεγαλύτερες πατάτες της Google το Feedburner, μέχρι πρόσφατα ήταν εργαλείο για εκατοντάδες χιλιάδες χρηστών μέχρι που η google αποφάσισε να σταματήσει την λειτουργία του.
Φυσικά η εξαγορά της Motorola ήταν μεγάλο γεγονός αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχουμε δει κάτι βασισμένο σε αυτή τη συνεργασία.
Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις η Google εξαγόραζε πολλές εταιρίες και ενσωμάτωνε τις τεχνολογίες τους στα προϊόντα τους.
Πρόσφατες εξαγορές είναι αυτές του Quickoffice, Sparrow, Wildfire, Nik Software οι οποίες είναι αλήθεια μέχρι τώρα δεν έχουν πάει και τόσο καλά καθώς σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έχει χαθεί η δυναμική τους και υπάρχει στασιμότητα.
Όλες οι μεγάλες εταιρίες αγοράζουν τεχνολογίες ή άλλες μικρότερες εταιρίες. Πολλές φορές γίνεται για τις πατέντες τους άλλες απλά για να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα προϊόντα ή να γίνουν καινούρια.
Ένα συχνό λάθος είναι ότι βασισμένοι στην δυναμική μιας εφαρμογής την αγοράζουν, δεν ακολουθούν αυτή τη δυναμική και τελικά χάνεται το momentum.
Ο κόσμος δε θα αγοράζει το Sparrow επειδή είναι της Google, θα το αγόραζε επειδή ήταν ένα αξιοπρεπές εναλλακτικό mail client από μια ανεξάρτητη εταιρία.
Όλες οι εταιρίες έχουν αγοράσει και έχουν υποστηρίξει τεχνολογίες και προϊόντα και όλες έχουν κάνει λάθη. Πρώτη με διαφορά φαίνεται να είναι η Google σε αυτό το κομμάτι και φυσικά ακολουθεί από κοντά και η Yahoo.