Δε θα σας γράψω για μετοχές και οικονομικούς δείκτες καθώς δεν είμαστε οικονομικό site και λίγα πράγματα από αυτά είναι ξεκάθαρα. Χθες, η Apple έγινε και επίσημα η ακριβότερη εταιρεία τεχνολογίας ξεπερνώντας πια τα 700(!) δις δολλάρια, ένα πραγματικό τεράστιο νούμερο. Αυτή η αξία την τοποθετεί στην κορυφή της λίστας μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών, χωρίς καμία να έχει πλησιάσει ποτέ αυτό τον αριθμό.
Για να σας δώσουμε καλύτερη εικόνα του τι σημαίνει αυτό, ας ξεκινήσουμε με κάποια πρόσφατα νούμερα. Λίγες μέρες πριν η Apple ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2014, του τριμήνου που εγκαινιάστηκε από την κυκλοφορία των νέων iPhone. Οι αριθμοί; Σχεδόν 75 εκατομμύρια iPhone πουλήθηκαν στο πέρας του τριμήνου πετυχαίνοντας αύξηση κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Αύξηση ρεκόρ παρουσιάστηκε και στους Mac κατά 15%, φτάνοντας τα 5,5 εκατομμύρια, ενώ μείωση κατά 21% εμφάνισαν τα iPad, φαινόμενο που θα σχολιάσουμε σε επόμενο άρθρο.
Όπως καταλαβαίνετε, σαν πρώτη εικόνα από τα παραπάνω η ουσία είναι το iPhone. Τα iPhone 6 και 6 Plus έχουν πετύχει πωλήσεις-ρεκόρ ενώ κατά τη γνώμη μου έχουν προκαλέσει μεγάλα πλήγματα στον ανταγωνισμό, που δείχνει να μην μπορεί να ακολουθήσει. Με τη Samsung να μην έχει καμία ταυτότητα κανιβαλίζοντας τα προϊόντά της, τις HTC και LG να προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών και τους υπόλοιπους να ανεβαίνουν άλλοτε αργά και άλλοτε γρηγορότερα η κατάσταση δε δείχνει ανάστρεψιμη προς το παρόν. Γιατί; Γιατί κανένας δεν έχει το πλήρες πακέτο και οικοσύστημα που προσφέρει η Apple στο iPhone. Ενώ υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, καμία δε φαίνεται ικανή να πετύχει ούτε τις μισές πωλήσεις του iPhone που κακά τα ψέμματα είναι η κύρια πηγή χρήματος και εδραίωσης. Είναι επίσης αξιόλογο πως μπορεί μια εταιρεία με 2 μοντέλα στο line-up της να καταφέρνει τέτοιες επιτυχίες, πετυχαίνοντας τόσο μεγάλη κερδοφορία. Γεγονός που θα παραθέσουμε σε επόμενο άρθρο για ευθεία σύγκριση με άλλες εταιρείες.
Με τέτοιο ταμείο και διείσδυση στην αγορά η Apple μπορεί πια να προχωρήσει και σε επόμενα σχέδια, όπως τη μουσική υπηρεσία που αναφέραμε χθες. Δηλαδή, δείχνει να θέλει να στραφεί και στη δημιουργία υπηρεσιών που δε απαιτούν την ύπαρξη Apple συσκευής. Παράλληλα, βλέπει το Apple Pay να προελαύνει ενώ τον Απρίλιο κυκλοφορεί και το Apple Watch προσθέτοντας και άλλα όπλα στη φαρέτρα της. Χαρακτηριστική είναι και η είσοδο της σε νέες αγορές, όπως στην τεράστια και ιδιαίτερη επικερδή της Κίνας. Όλα αυτά συνιστούν έναν ισχυρό συνδυασμό που έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο αποθεματικό της και να προκαλέσει πολλά ερωτήματα για τις κινήσεις των ανταγωνιστών της, που πλην Microsoft δείχνουν πλέον αδρανείς..