Έφτασε εκείνη η εποχή του χρόνου που η Apple βγάζει το νέο iPhone και αποκτούν όλοι γνώσεις προγραμματισμού, βιομηχανικού σχεδιασμού, ηλεκτρονικής, UI/UX και διαφόρων άλλων ειδικοτήτων.
Δικαιούνται να έχουν όλοι άποψη για το νέο iPhone; Φυσικά, αλλά ως τελικοί καταναλωτές.
Δεν είναι μυστικό πως έχω εργαστεί για την Apple αλλά ως tech blogger προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός -εντάξει ίσως όχι με την Samsung.
Ως εκπαιδευτής πωλητών, υπεύθυνος πωλητών αλλά και πωλητής πρώτη μου μέριμνα ήταν να καταλάβω τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Αυτό σημαίνει πως έπρεπε να μεταφράσω τα χαρακτηριστικά και τους αριθμούς που μου έδινε ένα προϊόν (specs) σε οφέλη και αντίστροφα.
Δεν πετύχαινε πάντα -βλέπετε πρώτα τα PC και εσχάτως τα Android μας έμαθαν να χανόμαστε σε αριθμούς, SoC και name-dropping χαρακτηριστικών χωρίς να έχουμε ιδέα αν μεταφράζονται και σε κάποιο όφελος για εμάς, τον τελικό καταναλωτή. Έτσι και οι τελικοί καταναλωτές έμαθαν να συζητούν για RAM, chipset και διάφορα τέτοια και όχι για την πραγματική χρήση που θέλουν/κάνουν. Αυτό μας έβαλε ξανά σε μία αέναη κουβέντα που κάνει κακό και ενισχύει την ημιμάθεια.
Με την Apple και το iPhone 7 ξεκίνησαν διάφορες συζητήσεις. Η μια από αυτές αφορά την χρήση 3GB ram και quad core CPU για πρώτη φορά σε smartphone της. Η κλασσική ατάκα εδώ είναι “ναι αλλά το Android το έκανε πρώτο”. Φυσικά και το έκανε πρώτο, και το Android αυτή τη στιγμή περνάει σε eight core υλοποιήσεις και 8GB ram. Όταν όμως ένα περσινό κινητό, το iPhone 6s Plus, είναι αυτή τη στιγμή πιο γρήγορο από το τελευταίο Android, έχοντας μόλις dual core CPU σημαίνει πως κάτι κάνει καλά η Apple και λάθος ο ανταγωνισμός. Το δε νέο της arm chip A10 Fusion θα χρειαστούν δύο γενιές για το ξεπεράσουν. Έχει σημασία ποιος το έκανε πρώτος; Ναι φυσικά και έχει για την ιστορία και μόνο αυτή. Το το έκανε πρώτα κάποια εταιρεία δεν σημαίνει πως το έκανε και καλύτερα.
Και ερχόμαστε στις ανάγκες του καταναλωτή, ο οποίος θέλει να έχει γρήγορη και αξιόπιστη συσκευή. Τον νοιάζει αν θα έχει 4core, 8core, στρουμφάκια να παράγουν ενέργεια ή omni tool; Όχι. Θέλει να έχει γρήγορη και αξιόπιστη συσκευή.
Είναι το iPhone 6s γρήγορο και αξιόπιστο; Είναι πολύ περισσότερο από σημερινές συσκευές.
Είναι το iPhone 7 γρήγορο και αξιόπιστο; Φαίνεται πως είναι μία γενιά μπροστά από τις συσκευές που κυκλοφορούν τώρα.
Είναι το Galaxy S7 γρήγορο και αξιόπιστο; Είναι από τις καλύτερες συσκευές Android.
Μπορεί να γίνει απευθείας σύγκριση χαρακτηριστικών; Φυσικά και όχι. Το iPhone 6s είναι ακόμα και σήμερα πολύ πιο γρήγορο από τις περισσότερες συσκευές με το 1/2 ή ακόμα και το 1/3 των specs τους. Μία απευθείας σύγκριση χαρακτηριστικών είναι μοιραίο λάθος. Το Android παράγεται από την Google η οποία δίνει ένα σασί στις υπόλοιπες εταιρείες. Μετά είναι σε εκείνων το χέρι να επιλέξουν τι μηχανή θα βάλουν, πως θα το ντύσουν, πως θα το βάψουν, αν θα έχει έξτρα ή όχι. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά περιοριστικό γιατί αν το σασί είναι από SUV δεν μπορείς να το κάνεις Sport.
Η Apple από την άλλη φτιάχνει όλη την κατασκευή από το σασί μέχρι την τελευταία βίδα. Ξέρει κάθε δυνατό σημείο και κάθε αδυναμία και ξέρει τι πρέπει να χρησιμοποιήσει και πως για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η σωστή ερώτηση λοιπόν θα έπρεπε να είναι η εξής:
Τι θέλει ο καθένας από εμάς σε ένα κινητό;
Σωστό: Καλή κάμερα με cool εφέ.
Λάθος: 12MP, 4k video, slow mo video, OIS κτλ.
Ίσως φαίνεται απόλυτο το σωστό και λάθος αλλά έτσι είναι. Όλοι θα παίρναμε μία κάμερα που μπορεί να είχε 8MP αλλά ήταν από τις καλύτερες της αγοράς αλλά κανένας δε θα έπαιρνε μία κάμερα που μπορεί να ενσωμάτωνε τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά ήταν από τις χειρότερες.
Αυτή πρέπει να είναι και η δική σας μέριμνα: Μην πάτε για χαρακτηριστικά, αναρωτηθείτε πρώτα ποιες είναι οι ανάγκες σας και κάντε την έρευνά σας με βάση αυτές.
Είναι το iPhone ακριβό; Είναι, όπως είναι και το Samsung Galaxy S7 Edge, το Note 7 και σχεδόν όλα τα Premium κινητά της κάθε εταιρείας.
Ρίξτε μια ματιά στις τιμές παρακάτω να το επιβεβαιώσετε.
Αγαπητέ συντάκτη του άρθρου….
Το θεμα δεν είναι οι απόλυτες επιδόσεις, όσο το value for money….Εκεί λοιπόν ένα xiaomi redmi note 3 pro με τα 235€ που κοστίζει κάνει το οποιοδήποτε μηλοφωνο να ντρέπεται όπως Φυσικά και οπουδήποτε ακριβό android phone…για μένα εκεί είναι η χρυσή τομή…
Γεια σου Δομίνικε. Είμαι ο Χρήστος, είμαι Android fan και το λέω εξαρχής γιατί δε θέλω να παρεξηγηθούν αυτά που θα πω. Χαίρομαι που έχεις άποψη και που την τεκμηριώνεις αλλα διαφωνώ λιγάκι με το σκεπτικό στα εξής σημεία:
1. Το ότι οι καταναλωτές συζητούν πλέον για τη RAM και άλλα στοιχεία των συσκευών δείχνει ότι δεν αγοράζουμε γουρούνι στο σακί και πιστεύω ότι όχι μόνο δεν είναι ένδειξη ημιμαθειας, αλλά αποτελεί ένδειξη ότι επιτέλους μαθαίνουμε τι παίρνουμε.
2. Σωστά προσπαθείς να τονίσεις ότι σημασία έχει η καθημερινή χρήση και όχι τα specs, αλλά ακυρώνεις τον εαυτό σου λέγοντας ότι το iPhone 6s, είναι ταχύτερο από το τελευταίο Android smartphone. Τι σημασία έχει αν είναι, εφόσον στην καθημερινή χρήση είμαστε ευχαριστημένοι με κάτι ελαφρώς πιο αργό; Και ποιος ορίζει το πιο αργό; Τα benchmark που μετράνε τις μέγιστες επιδόσεις που επίσης δεν έχουν σημασία στο κάθε μέρα;
3. Στο σημείο “κάτι κάνει καλά η Apple και λάθος ο ανταγωνισμός.” νομίζω ότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και εξηγώ: Είναι λάθος να συγκρίνουμε το Android με το iOS, όπως είναι λάθος να συγκρίνουμε τα Windows με το Android. Ο λόγος είναι γιατί έχουν σχεδιαστεί με διαφορετική λογική. Εσύ έχεις στην τσέπη σου το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για κινητά, το οποίο είναι ελαφρύ και γρήγορο, αλλά το iPhone σου παραμένει κινητό. Εγώ έχω έναν mini υπολογιστή όμως που είναι ταυτόχρονα και κινητό. Για να στο αποδείξω δες τι μπορεί να κάνει το Android και όχι το iOS:
http://www.doctorandroid.gr/2016/09/taskbar-android-PC-Nexus.html
Ξέρω ότι δεν είναι κάτι που απευθύνεται στο μέσο χρήστη αλλά σε λίγα χρόνια θα μας εκπαιδεύσουν έτσι ώστε να το θεωρούμε απαραίτητο.
4. Τέλος θέλω να αναφερθώ στις τιμές. Συγκρίνεις το iPhone μόνο με τα αντίστοιχα ακριβά Android τηλέφωνα και όχι με τις κατεξοχήν Android συσκευές, τα Nexus. Όπως το iOS κατασκευάζεται συγκεκριμένα για το iPhone για αυτό “πετάει”, έτσι και το Android φτιάχνεται πρώτα για τα Nexus. Μεταξύ αυτών πρέπει να γίνει ή σύγκριση και φυσικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τις τιμές τους.
Εσύ λοιπόν κάθε χρόνο πρέπει να δώσεις πάνω από 700 ευρώ για να αποκτήσεις την καλύτερη iOS συσκευή βάσει εμπειρίας χρήσης, ενώ εγώ μπορώ με τα μισά λεφτά ή με τα δύο τρίτα να πάρω την αντίστοιχη.
Κλείνω με την εξής συμβουλή και συγνώμη αν σε κούρασα: Δοκίμασε το Nexus 5x των 250 ευρώ με Android ú.0 και θα καταλάβεις ότι τουλάχιστον ο τίτλος του άρθρου σου είναι τελείως λάθος.
Φιλικά πάντα από blogger σε blogger.
Εγω χρησιμοποιω ενα nexus 5x που εκανε 245 ευρω οταν το αγορασα. Ας μην αναφερθω στο τι εχει κατω απο το καπω, αλλα ας το παμε στο τι βλεπω ως τελικος χρηστης. Λοιπον εχει μια παρα πολυ ωραια καμερα που με κανει να χαιρομαι να φωτογραφιζω, μια παρα πολυ ωραια οθονη, μια πολυ ικανοποιητικη, για τη χρηση που κανω, αυτονομια και υποστηριξη με updates για αρκετο καιρο.
Προφανως και δεν ανοιγει τις εφαρμογες τοσο γρηγορα οσο το iphone, αλλα ποτε δεν καθησα να ανοιξω 15-20 εφαρμογες στη σειρα απλα και μονο για να δω αν ανοιγουν γρηγορα. Περαν αυτου το κινητο μου ειναι αρκετα πιο γρηγορο απο ενα iphone. Γιατι;
1) Γιατι εχει ενα sharing system που μου επιτρεπει να κανω βολτα τα αρχεια μου απο εφαρμογη σε εφαρμογη, χωρις να χρειαζεται να ανοιγοκλεινω εφαρμογες και τελικα μπορω να τη στειλω οπου θελω. Μου γλιτωνει παρα πολυ χρονο.
2) Επισης εχω πληρη προσβαση στο file system του αποθηκευτικου χωρου και μπορω να οργανωνω τα αρχεια μου σε φακελους, οπως βολευει εμενα και οχι οπως αποφασισε η εταιρια που κατασκευασε τη συσκευη. Ετσι δε χρειαζεται να θυμαμαι απεξω πως εχω ονομασει καθε αρχειο, ωστε να το βρω με αναζητηση μεσα σε δεκαδες ή εκατονταδες αλλα αρχεια.
3) Το κινητο μου συνδεεται πολυ ευκολα και ειναι συμβατο με καθε αλλο τηλεφωνο, υπολογιστη, τηλεοραση και αποθηκευτικο μεσο που υπαρχει εκει εξω. Θελω να αδειασω το τηλεφωνο μου επειδη γεμισε; ειναι μισο λεπτο υποθεση. Θυμηθηκα οτι το αρχειο που ψαχνω ειναι σε εκεινον τον εξωτερικο σκληρο; αλλο μισο λεπτο υποθεση. Μου εφερε η φιλη μου τις φωτογραφιες απο τις διακοπες σε στικακι; κανενα προβλημα.
Αν σε ολα αυτα συνυπολογισουμε και οτι το δικο μου κανει 250 ευρω ενω το iphone τα τριπλασια ή λιγο λιγοτερα, τοτε οχι, το iphone δεν ειναι καθολου μπροστα, ουτε πιο γρηγορο. Μαλλον δεν πλησιαζει καν.
Συμφωνώ απολυτα με Chris και Δημήτρη που απάντησαν πολύ λογικά και τεκμηριωμένα, το άρθο είναι λίγο διαφήμιση, εστιάζει σε ολα τα πλεονεκτήματα των apple σε σχέση με τα android και βάζει τελεία. Ούτε κουβέντα για value for money, ούτε ουσιαστική σύγκριση σε δυνατότητες, πχ. ενα Galaxy Note 3 (με rom απο note 5 γιατι μπορεί) κάνει πράγματα με το πενακι που δεν τα αγγίζει στο 1% ούτε το iphone 7, οπως χειρόγραφες σημειώσεις και σχήματα απο κλειστη οθόνη, μετατροπή τους σε ψηφιακό περιεχόμενο και αποστολή σε αλλη συσκευή με 10 διαφορετικούς τρόπους. Όσο για καινοτομίες μπορεί οι πυρήνες και η RAM να μη λέει κατι αλλα οι πραγματικές καινοτομίες είναι διπλή καμερα για λήψεις wide angle, προσθήκη modules για καλύτερο ήχο, κάμερα κτλ. που αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά και δημιουργούν νεα standard, οπως έκανε η apple με το fingerprint scanner.