Μπορεί ακόμα να περιμένουμε την αναβάθμιση σε Nougat 7.0 αλλά η επόμενη έκδοση Android παρουσιάζεται σε μερικούς μήνες, οπότε σκεφτόμαστε τί θέλουμε απο την νέα έκδοση και φυσικά την βαφτίσαμε ήδη: Android Oreo!
Το Android είναι μία πολύπλοκη, ανοιχτή πλατφόρμα, ο απόλυτος κυρίαρχος σε αριθμούς στην βιομηχανία smartphone & tablet. Κάθε χρόνο παρουσιάζεται νέα έκδοση αλλά άλλοτε βλέπουμε μεγάλες αλλαγές στην εμφάνιση άλλοτε όμως όχι, όπως συνέβη με την μετάβαση από το Marshmallow στο Nougat. Μπορεί όπως στο «φαίνεσθαι» να μην άλλαξαν πολλά αλλά απο κάτω, σε επίπεδο αλγόριθμων & λειτουργιών άλλαξαν πάρα πολλά ώστε η νέα έκδοση να γίνει πιο γρήγορη, πιο συμβατή με τις νέες επιταγές και φυσικά να προσφέρει κάποιες νέες σημαντικές λειτουργίες όπως το πραγματικό multitasking, το διπλό παράθυρο ενεργειών δηλαδή.
Και ακριβώς επειδή το Android δεν επικεντρώνεται σε επιφανειακές αλλά σε πραγματικές αλλαγές αποτελεί την πιο σταθερή και σύγχρονη πλατφόρμα εκεί έξω με εκατοντάδες χιλιάδες δυνατότητες παραμετροποίησης. Στις μελλοντικές εκδόσεις, ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που θέλουμε σίγουρα να δούμε:
Google Assistant: Πιο έξυπνο & φιλικό στον χρήστη
Καθώς όλες οι εταιρίες έχουν κάποιν ψηφιακό βοηθό και με την Samsung να ετοιμάζει τον πανίσχυρο δικό της, η Google με την νέα έκδοση Android πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στον ψηφιακό της βοηθό για όλες τις συσκευές απο το Play Store και όχι μόνο στα Google κινητά της.
Ο ψηφιακός βοηθός της Google είναι ίσως ο πιο ισχυρός εκεί έξω μέχρι σήμερα.Μικρές αλλαγές πιο φιλικές προς τον χρήστη, ωστόσο, θα ήταν καλοδεχούμενες. Για παράδειγμα, αντί να ακούμε το «I’m sorry, that’s not supported» θα ακούγαμε καλύτερο το «thought process», ώστε να επαναλάβουμε μία νέα εντολή που ίσως δώσει αποτέλεσμα.
Μέχρι τώρα, ο το Google Assistant κάνει πολλά αλλά δεδομένου της σφοδρής ανάπτυξης της τεχνολογίας ( internet of things, νέοι ψηφιακοί βοηθοί κτλ) είναι ίσως η ώρα να περάσει σε άλλο επίπεδο.
Δεν υπάρχει μόνο η Αμερική
Όπως και η Apple, έτσι και η Google, κρατά ακόμα πολλές απο τις υπηρεσίες της, τις χρήσιμες υπηρεσίες όπως οι αυτόματες πληρωμές κτλ, μόνο στην Αμερική. Και ακόμα κι αν είναι εκτός Αμερικής, αυτές οι υπηρεσίες δεν έχουν όλες τις λειτουργίες και την «αίγλη» που προσφέρονται στις ΗΠΑ.
Το νεο Android λοιπόν πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχουν και αλλού αγορές και να δώσει όλες τις υπηρεσίες του, με όλες τις λειτουργίες σε όλο τον πλάνητη και όχι μόνο σε συγκεκριμένες αγορές.
Είναι και η ασφάλεια..
Οκ, η Google σου δίνει κάθε μήνα αναβαθμίσεις ασφαλείας και αυτό είναι υπέροχο και σωστό.
Η εταιρία δίνει μεγάλη έμφαση στις υπηρεσίες ασφαλείας για τις συσκευές, από το πώς μπορείς να το εντοπίσεις σε περίπτωση κλοπής μέχρι στο πώς να σβήσεις όλα τα αρχεία σου και να κλειδώσεις την συσκευή σου. Ωστόσο, καθώς ο κόσμος εξελίσσεται, χρειάζεται μία νέα, καλύτερη κωδικοποίηση για τους κρίσιμους φακέλους.
Επιπλέον, αναμένουμε την συνέχιση και ισχυροποίηση της πολιτικής για τα permissions ανα τομέα και εφαρμογή, ώστε να έχουμε πλήρη έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων.
Καλύτερα εργαλεία για χρήση σύνδεση με υπολογιστή
Η Samsung, LG και άλλες εταιρίες έχουν τα δικά τους προγράμματα για την σύνδεση του smartphone με τον υπολογιστή και την ανταλλαγή δεδομένων. Και ενώ η κάθε εταιρία έχει την δική της λύση για το θέμα, η Google δεν προσφέρει ουσιαστιά τίποτα στον τομέα αυτό.
Σκεφτείτε το: πουλάς πανάκριβα high end κινητά, είσαι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λογισμικού και δεν έχει την δική σου πρόταση για σύνδεση της πλατφόρμας σου με υπολογιστή; Είναι παράξενο και ίσως η Google πρέπει να ετοιμάσει κάτι μεγάλο και καινοτόμο στον τομέα αυτό. Άλλωστε ο ανταγωνιστής σου, η Apple το έχει κάνει αυτό εδώ και πολλά χρόνια, μόνο με με iOS συσκευές βέβαια.
Θέματα!
Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές προσθέτουν την επιλογή να αλλάξεις την εικόνα του κινητού σου με θέματα, ενώ η Samsung για παράδειγμα βγάζει κάθε βδομάδα τουλάχιστον νέα 8 θέματα δωρεάν ή επι πληρωμή και για όλες τις συσκευές της.
Οι εποχές που μέναμε σε ένα interface και το βαριόμασταν έχουν περάσει & η Google πρέπει να τρέξει να προλάβει τις εξελίξεις.
Η μπαρα ειδοποιήσεων..
Εδώ χρειαζόμαστε περισσότερη παραμετροποίηση. Να μπορούμε να βάζουμε και να βγάζουμε για παράδειγμα την ώρα ή ακόμα και να κρύβουμε την μπάρα τελείως! Είναι πράγματα που θέλουμε να δούμε και αποτελούν χρήσιμες προσθήκες στην καθημερινότητα και την όψη του interface.
Ένα πρόγραμμα με εξουσιοδοτημένα προϊόντα
Κάντο όπως η Apple που δίνει σε τρίτους κατασκευαστές την δυνατότητα να προσφέρουν αντικείμενα τεχνολογίας που ταιριάζουν με την σειρά smartphone και είναι πιστοποιημένα: ηχεία, ακουστικά και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.
Θα θέλαμε ένα τέτοιο πρόγραμμα και απο την Google για τα Android κινητά αλλά χωρίς να μιμηθεί τις τιμές της Apple.
Ένα καλύτερο Google Play
Εντάξει, είναι το ηλεκτρονικό κατάστημα με τις περισσότερες εφαρμογές αλλά έχει ενα βασικό μειονέκτημα: του λείπει μία καλή, βαθιά δυνατότητα αναζήτησης. Η υπάρχουσα δεν επαρκεί διότι ενώ στο Galaxy App Store της Samsung έχεις την δυνατότητα να κάνεις λεπτομερή αναζήτηση, για παράδειγμα να βρείς όλες τις εφαρμογές που είνα συμβατές με το S Pen, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο Google Play.
Θα θέλαμε περισσότερες κατηγορίες, πχ εφαρμογές που είναι συμβατές με το Android Wear και μία αναζήτηση που σου επιτρέπει περισσότερες επιλογές.
Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
Τί σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μπορεί οποιοσδήποτε τρίτος κατασκευαστής να δημιουργήσει εφαρμογές που αλλάζουν ριζικά την εμφάνιση του λογισμικού ή προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά, ένα σημαντικό πλεονέκτημα που δεν έχει το iOS της Αpple.
Στην νέα έκδοση είναι αυτονόητο ότι επιθυμούμε περισσότερες ευκαιρίες σε τρίτους κατασκευαστές και κυρίως να δώσουν την ελευθερία για επεξεργασία των Google εφαρμογών, όπως το Gmail. Για παράδειγμα, για το twitter υπάρχουν ένα σωρό άλλες ενναλακτικές εφαρμογές που κάνουν πολύ καλύτερη την δουλεία του, χωρίς να έχεις καν την κανονική έκδοση στο κινητό σου.
Μία διεύρυνση του ανοιχτού κώδικα θα δώσει απεριόριστες δυνατότητες και μόνο κέρδος θα έχει για όλους μας. Άλλωστε γι’αυτό το Android αποτελεί το πρώτο λογισμικό σε κυκλοφορία.
Το Android έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν χρειάζεται σημαντικές αλλαγές παρά βελτιώσεις και προσθήκες. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση θα αποτελεί σίγουρα η σύνδεση του με το IoT, το Internet of Things, για την δημιουργία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος παντού.