Τι θα λέγατε να πάρουμε μια γεύση από γλυκά; Cupcake. Donut. Eclair. Frozen Yogurt. Gingerbread. Honeycomb. Ice Cream Sandwich. Jelly Bean. Kit Kat. Lollipop. Marshmallow. Σας θυμίζουν κάτι οι παραπάνω ονομασίες γλυκών; Έστω και μια, σίγουρα θα την ξέρετε. Αν όχι, τότε να σας ενημερώσουμε πως οι παραπάνω είναι οι ονομασίες των εκδόσεων Android που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής. Όμως, τα παραπάνω ενδιαφέρουν το μέσο χρήστη; Και αν όχι, μήπως θα έπρεπε σιγά σιγά να αρχίζουν να τον ενδιαφέρουν;
Όλοι οι σκληροπυρηνικοί Android fans, ξεσπούν και βρίζουν την εταιρεία που κατασκεύασε τη συσκευή τους, όταν υπάρχει διαθέσιμη μια νέα έκδοση Android και καθυστερεί να φτάσει σε αυτούς. Όλοι το κάνουμε, ας το παραδεχτούμε. Είτε γιατί δεν θα αναβαθμιστεί καθόλου η συσκευή μας, είτε γιατί θα καθυστερήσει η αναβάθμιση, είτε γιατί δεν θα είναι από τις πρώτες που αναβαθμίζονται, πάντα το κάναμε και θα το κάνουμε. Και μέχρι να αναβαθμιστούμε, θα διαβάζουμε καθημερινά γνωστά Τεχνολογικά sites για να μάθουμε αν υπάρχει κάτι νεότερο για την αναβάθμιση του smartphone μας (Xiaomi θέλω Android 6.0 Marshmallow στο Redmi Note 2 και σύντομα!). Όλα αυτά για τους πιο μυημένους χρήστες όμως. Με τους μέσους χρήστες τι γίνεται;
Οι μέσοι χρήστες λοιπόν, αποτελούν την πλειοψηφία των χρηστών Android και συνήθως δεν δίνουν σημασία σε τέτοια πράγματα, είτε γιατί δε γνωρίζουν από αυτά, είτε γιατί δεν ενδιαφέρονται. Ξέρετε για ποιους μιλάμε, φίλοι μυημένοι. Για τα άτομα που όταν τους μιλάτε για Root, ROMS, Custom Kernels και «πείραγμα» στο Android, σας κοιτάνε λες και είστε εξωγήινοι και μιλάτε ξένη γλώσσα. Όμως, είναι φυσικό κάτι τέτοιο, καθώς δεν γίνεται όλοι να ενδιαφερόμαστε για τα ίδια πράγματα. Πάμε όμως να ξεχωρίσουμε λίγο καλύτερα τις παραπάνω κατηγορίες χρηστών.
Mainstram χρήστης
Γνώση από smartphones: Τα smartphones από γνωστές εταιρείες του χώρου, είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τον mainstream χρήστη. Αντίθετα, όταν πρόκειται για smartphones που αποτελούν vfm (value for money) ή είναι αρκετά νέα, τότε ο mainstream χρήστης δυσκολεύεται να τα αναγνωρίσει, ενώ μερικές φορές δεν γνωρίζει ούτε την κατασκευάστρια εταιρεία.
Γνώση από λογισμικό: Ένα πολύ μικρό ποσοστό του μέσου καταναλωτή γνωρίζει ποια έκδοση Android «τρέχει» η συσκευή του. Ίσως δεν γνωρίζει και ότι η συσκευή του μπορεί να αναβαθμιστεί σε νεότερη έκδοση. Αν δεν υπάρχει μια ορατή υπενθύμιση, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους.
Γνώση από δυνατότητες: Επιπλέον, όπως είναι φυσικό, ο μέσος χρήστης δεν γνωρίζει για τις περισσότερες software ή hardware δυνατότητες που μπορεί να του παρέχει η συσκευή του. Έτσι, δεν είναι σε θέση να εκμεταλλεύεται πλήρως το smartphone του.
Γνώση για Rooting και Modding: «Τι είναι αυτό;». Η απάντηση ενός μέσου χρήστη θα ήταν η προαναφερόμενη αν κάποιος του ανέφερε κάτι για Root ή Mod. Ακόμη και αν έχει ακούσει για κάποια από τις παραπάνω διαδικασίες, θεωρεί ότι θα καταστρέψει τη συσκευή του αν δοκιμάσει κάποια, έτσι παύει να ασχολείται με αυτές.
Γνώση για προϊόντα: Ο μέσος χρήστης δεν ακολουθεί τον κύκλο κυκλοφορίας κάποιας συσκευής και έτσι αρκετές φορές πιάνεται «αδιάβαστος». Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να πηγαίνει κάποιος να αγοράζει μια νέα συσκευή επειδή η παλαιότερη που είχε μπορεί να καταστράφηκε ξαφνικά και να μείνει έκπληκτος όταν ενημερωθεί ότι έχει κυκλοφορήσει ήδη ο διάδοχος αυτής που πήρε.
Και θα σας φέρουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβετε όλα τα παραπάνω: Ας πούμε ότι ένα τυχαίο άτομο θέλει να τοποθετήσει ένα widget στην Home screen της συσκευής του. Δίχως να γνωρίζει πως γίνεται, απευθύνεται σε κάποιο άτομο πιο έμπειρο για να τον βοηθήσει. Παρότι μπορεί η παραπάνω διαδικασία να είναι αρκετά απλή, αν ρωτήσουμε τυχαία άτομα πως γίνεται η τοποθέτηση ενός widget στην αρχική οθόνη μιας Android συσκευής, ελάχιστοι θα απαντήσουν σωστά.
Σκληροπυρηνικός χρήστης
Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστεί. Μπείτε σε οποιοδήποτε Android forum θέλετε. Σίγουρα, θα πέσετε πάνω σε συζήτηση για εγκατάσταση κάποιας X ROM για τη λύση ενός Y προβλήματος. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο για αυτόν. Όταν ο μέσος χρήστης πέσει πάνω σε κάτι τέτοιο, είναι μαθηματικά σίγουρο ότι δεν θα καταλάβει απολύτως τίποτα και δεν θα ενδιαφερθεί να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο.
Το σημαντικό όμως είναι να μην χάσουμε το δάσος. Όταν μια μικρή μερίδα ανθρώπων εκνευρίζεται τόσο πολύ που η συσκευή τους δεν λαμβάνει ή δεν λαμβάνει άμεσα την νεότερη έκδοση του Android, καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα. Γιατί μια εταιρεία να αναβαθμίσει τις συσκευές της σε Android 6.0 Marshmallow για παράδειγμα, αν ξέρει ότι το 99% των χρηστών δεν θα ασχοληθεί καν με την παραπάνω απόφαση;
Πρωτόκολλο ασφαλείας
Και ενώ η ιδέα της εγκατάστασης της νεότερης έκδοσης του Android μπορεί να εξιτάρει κάποιους και να τους χαροποιεί, πολλές φορές είναι σημαντικοί λόγοι ασφαλείας αυτοί που απαιτούν την ενημέρωση των συσκευών μας. Με σημαντικά προβλήματα όπως το Stagefright να εμφανίζονται συχνά, όλοι θέλουμε να βρεθούν λύσεις σε αυτά.
Έτσι η Google, τους τελευταίους μήνες αποφάσισε να δίνει μηνιαίες αναβαθμίσεις ασφαλείας στις Android συσκευές. Βέβαια, αυτή η κίνηση έδωσε την ευκαιρία στους κατασκευαστές να μειώσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των συσκευών που αναβαθμίζουν σε νεότερες εκδόσεις του Android, καθώς δεν έχει πλέον σημασία αν μια συσκευή «τρέχει» Marshmallow ή Ice Cream Sandwich.
Τι σημαίνουν όμως όλα τα παραπάνω;
Στο τέλος της μέρας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορεί μερικοί να έχουμε «πάθος» με το Android, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν τις συσκευές τους απλά για να εκτελούν καθημερινές εργασίες όπως τηλεφωνικές κλήσεις, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, παρακολούθηση ταινιών και αναπαραγωγή μουσικής. Δεν ενδιαφέρονται για custom mods, για εγκατάσταση ROMS και φυσικά, ούτε για το ποια έκδοση του λειτουργικού έχει η συσκευή τους.
Πώς όμως μπορούμε να βρούμε μια λύση σε αυτό;
Μια είναι η λύση και ίσως τη δανειστούμε από τους… αγαπητούς πολιτικούς. Πώς θα φαινόταν να λέγαμε τη φράση «Η αναβάθμιση σε Marshmallow θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της ιδιωτικότητας και το ελέγχου της συσκευής μας», αντί να λέγαμε «Η έκδοση Marshmallow θα επιτρέπει «σπαστά» δικαιώματα εφαρμογών»; Ή παρομοίως, αν λέγαμε «Θα πρέπει να κοιτάτε για αναβαθμίσεις και να τις εγκαθιστάτε, ώστε να είστε σίγουροι ότι η συσκευή σας πάντα «τρέχει» όσο καλύτερα γίνεται», αντί να λέγαμε «Χρειάζεστε αυτή την αναβάθμιση γιατί θα διορθώσει ένα bug του λογισμικού που μπορεί να προκαλέσει drain στη μπαταρία ενώ η συσκευή είναι σε idle κατάσταση». Δεν είναι πιο κατανοητές οι πρώτες εκφράσεις; Δεν θα τραβούσαν πιο εύκολα το μέσο χρήστη να αναβαθμίσει τη συσκευή του;
Η δική σας γνώμη
Όμως, εμείς είπαμε πολλά. Τώρα έφτασε η ώρα να μας πείτε και εσείς τη γνώμη σας. Παρακολουθείτε κάθε πότε η συσκευή σας έχει νέα αναβάθμιση; Θεωρείτε σημαντικές τις αναβαθμίσεις στις συσκευές σας; Τις εγκαθιστάτε όποτε είναι διαθέσιμες; Πείτε μας την άποψή σας στο Poll που έχουμε στο άρθρο μας!