Όταν με το καλό θα είναι έτοιμη η Google για κυκλοφορήσει το Android 12 κάποια στιγμή το επόμενο έτος, η εταιρεία λέει ότι θα διευκολύνει τους χρήστες Android να εγκαταστήσουν νέο λογισμικό μέσω καταστημάτων εφαρμογών από τρίτους στις συσκευές τους. Η Google είπε ότι πραγματοποιεί την αλλαγή ως απάντηση στα αρνητικά σχόλια των προγραμματιστών και υποσχέθηκε να δημοσιεύσει περισσότερες λεπτομέρειες στο μέλλον.
Στο πλαίσιο της ίδιας ανάρτησης, η Google “διευκρίνισε” τη στάση της σχετικά με τις αγορές εντός εφαρμογής. Η εταιρεία λέει ότι θα απαιτήσει από όλους τους προγραμματιστές που προσφέρουν ψηφιακά προϊόντα μέσω των εφαρμογών τους να επεξεργάζονται πληρωμές μέσω του συστήματος χρέωσης του Play Store. Οι προγραμματιστές έχουν προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 για να κάνουν τις εφαρμογές τους συμβατές με την ενημερωμένη πολιτική πληρωμών της εταιρείας .
Η Google επισημαίνει ότι η πολιτική θα επηρεάσει το πολύ το 3% των προγραμματιστών μόνο με εφαρμογές στο Play Store. Και με εξαίρεση μονάχα αυτό το 3%, λέει ότι σχεδόν το υπόλοιπο 97% χρησιμοποιούν ήδη το σύστημα χρέωσης του Google Play για να επιτρέπουν στους χρήστες να πληρώνουν για αγορές εντός εφαρμογής. Ωστόσο, λιγότερο από το 1% των προγραμματιστών του Play Store είναι εταιρείες όπως το Netflix και το Spotify . Επί του παρόντος παρακάμπτουν αυτήν την απαίτηση, ζητώντας από τους πελάτες τους να πληρώσουν απευθείας για συνδρομές. Η αλλαγή πολιτικής θα αναγκάσει αποτελεσματικά αυτές τις εταιρείες να πληρώσουν το 30% της Google για αγορές εντός εφαρμογής.
Τον Αύγουστο, η Epic Games πρόσθεσε ένα εναλλακτικό σύστημα χρέωσης στις εκδόσεις iOS και Android του παιχνιδιού που επέτρεψε στους παίκτες να παρακάμψουν το App Store και το Google Play όταν πληρώνουν για το νόμισμα V-Bucks στο παιχνίδι Fortnite . Στην πραγματικότητα, η Google αναφέρει ρητά στο Fortnite όταν μιλάει για το άνοιγμα του Play Store, λέγοντας, “ακόμη και αν ένας προγραμματιστής και η Google δεν συμφωνήσουν για επιχειρηματικούς όρους, ο προγραμματιστής μπορεί ακόμα να διανείμει περιεχόμενο στην πλατφόρμα Android.”
[via]