Στην περίπτωση που νιώθετε… τυχερός (κι έχετε πάνω από 500 ευρώ διαθέσιμα), μπορείτε να αγοράσετε το Huawei P10. Αντί να τζογάρετε σε κάποιο καζίνο ή πρακτορείο στοιχημάτων, στην τελική θα σας μείνει ένα αξιόλογο smartphone με dual-camera setup, ωστόσο θα έχετε αμφιβολίες για την απόδοση της μνήμης του. RAM ή εσωτερικός αποθηκευτικός, χωρίς διακρίσεις.
Τι εννοούμε όμως; Φαίνεται πως η Huawei έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικά memory internals στις συσκευές της, «μπερδεύοντας» τα πάντα μεταξύ τους. Το κακό θα πείτε τώρα, που το εντοπίζουμε; Έχουν επιλεχθεί «γρήγορα» και «αργά» memory chips με αποτέλεσμα (σχεδόν) κάθε Huawei P10 να αποδίδει διαφορετικά σε benchmark test! Όπως αρχικά αναφέρει το GizmoChina, το Androbench 5.0 πρώτο έδειξε τις διαφορές ανάμεσα σε συσκευές χρηστών, παρουσιάζοντας «άτυπες» εκδόσεις. Πιο συγκεκριμένα (RAM/ROM):
- LPDDR3 + eMMC 5.1
- LPDDR3 + UFS 2.0
- LPDDR3 + UFS 2.1
- LPDDR4 + eMMC 5.1
- LPDDR4 + UFS 2.0
- LPDDR4 + UFS 2.1
Κάπως έτσι λοιπόν, ορισμένα P10 πετυχαίνουν ταχύτητες μνήμης πάνω από 700 MBps, ενώ άλλα δεν ξεπερνάνε καν τα 300 MBps! Με σειρά… χειρότερου σεναρίου από την παραπάνω λίστα, το πρώτο combo είναι το χειρότερο και το τελευταίο, το ιδανικότερο όλων.
Ίσως να πρόκειται για marketing trick, που μεταφράζεται σε «καλύτερες» συσκευές για τον Τύπο (websites, blogs, reviewers) και μέτριες συσκευές για τους καταναλωτές. Δεν αποκλείεται επίσης αυτή η τακτική να χρησιμοποιείται κι από άλλες εταιρίες, αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Καλού κακού πάντως, αν έχετε (ή σκοπεύετε να αποκτήσετε) Huawei P10, ψάξτε πριν αγοράσετε!