Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε απαίτηση για μείωση της online ανωνυμίας , όπως για παράδειγμα η Κίνα. Τώρα θα μπει στην λίστα αυτή και η κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που απαιτεί να δώσεις το πραγματικό σου όνομα και διεύθυνση σε μεγάλα sites, πριν μπορέσεις να σχολιάσεις. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις ένα nickname δημοσίως, αλλά οι αρχές θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση να σε βρουν εάν πιστεύουν ότι παρενοχλείς άλλους χρήστες ή παραβιάζεις τον νόμο. Οι εταιρείες που δεν θα τηρήσουν τον νόμο θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ και αν δεν συμμορφωθούν, θα διπλασιαστεί το πρόστιμο.
Θα επηρεάσει μόνο sites με περισσότερους από 100 χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες και φέρει έσοδα άνω των 500 χιλιάδων ευρώ ή λαμβάνει επιδοτήσεις μεγαλύτερου των 50 χιλιάδων ευρώ. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις για sites ηλεκτρονικού εμπορίου διότι αυτές δεν έχουν κάποιο κέρδος από διαφημίσεις ή απ’ το ίδιο τους το περιεχόμενο.
Εάν ψηφιστεί και περάσει απ’ την ΕΕ, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ απ’ το 2020. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και περισσότερες απ’ αυτές είναι για τις εξαιρέσεις που υπάρχουν. Θέλουν να δώσουν ευκαιρία σε νέα sites ν’ αναπτυχθούν προτού ελέγξουν τους χρήστες τους, αλλά ίσως έτσι προστατεύσουν ομάδες με πιθανή κατάληξη υβριστικών σχολίων, όπως ομάδες μίσους που θα έχουν μικρή βάση και καθόλου διαφήμιση. Ίσως υπάρξει και πιθανή σύγκρουση συμφερόντων – ο νόμος ίσως προστατεύσει τον κατώτερο εταίρο της κυβέρνησης, το λαϊκίστικο Κόμμα Ελευθερίας, απ’ το να περιορίσει την ρητορική μίσους στα sites της.
Η ΕΕ ίσως αντιδράσει στον νέο νόμο, καθώς θα μπορούσε να τιμωρήσει Ευρωπαϊκές εταιρείες πιο σκληρά απ’ ότι στις χώρες καταγωγής τους.
Όπως πάντα, υπάρχει πάντα το ζήτημα της ιδιωτικότητας. Ενώ η απαίτηση για ονόματα και διευθύνσεις θα μπορούσε να αποθαρρύνει την ρητορική μίσους, θα μπορούσε επίσης να αποθαρρύνεις τους ανθρώπους να βρεθούν μπροστά από διορατικές ιστορίες και απόψεις. Μην αμελήσουμε να πούμε ότι θα μπορούσε να μετατρέψει τα sites σε θησαυρό για τους χάκερς- αν μπορέσουν να παραβιάσουν την βάση δεδομένων, θα έχουν στη κατοχή τους χιλιάδες ή και εκατομμύρια προσωπικές πληροφορίες χρηστών. Με απλά λόγια, η ελευθερία έκφρασης θα μπορούσε να επηρεαστεί ακόμη και αν η Αυστρία αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να την διατηρήσει.
[via]