Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε την φιλοξενία της ιστοσελίδας μας ή του ηλεκτρονικού μας καταστήματος από ένα από πακέτο φιλοξενίας, μέσα σε κοινόχρηστους διακομιστές.
Οι περισσότεροι κοινόχρηστοι διακομιστές λειτουργούν με κάποιο περιβάλλον διαχείρισης (plesk, cPanel κ.α.), τα οποία παρέχουν ένα εύχρηστο και φιλόξενο περιβάλλον διαχείρισης τόσο για το site όσο για την ηλεκτρονική αλληλογραφία (emails).
Όσο όμως μεγαλώνουν οι απαιτήσεις του site μας, οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.
Στο άρθρο αυτό θα σας αναλύσουμε πότε πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την μεταφορά του site μας σε έναν cloud server ή σε ένα VPS και τι εκπλήξεις θα μας φέρει η αλλαγή αυτή.
Γιατί να μεταφερθεί το site μου σε έναν cloud server;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την μεταφορά ενός site από κοινόχρηστο διακομιστή σε Cloud Server, εμείς εδώ προσπαθήσουμε να σας αναλύσουμε τους σημαντικότερους:
- Αποκλειστικοί Πόροι: Όταν μιλάμε για cloud servers τεχνολογίας
qemu/kvm
, γνωρίζουμε ότι αυτοί προσφέρουν αποκλειστικούς πόρους. Έτσι όταν για παράδειγμα έχουμε 2 gb μνήμης, ο Cloud Server μας δεσμεύει αμέσως από τον κεντρικό διακομιστή (node) την μνήμη αυτή και δεν την μοιράζεται με άλλους cloud servers που συνυπάρχουν στο ίδιο node. - Αποκλειστική Διεύθυνση IP: Σε όλους κοινόχρηστους διακομιστές, η διεύθυνση ip είναι κοινόχρηστη και φιλοξενεί πολλές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και η δική μας. Έτσι όταν για παράδειγμα υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός εξερχόμενων e-mails με κακόβουλο περιεχόμενο από έναν γειτονικό λογαριασμό, η φήμη της ip του διακομιστή μειώνεται με αποτέλεσμα να επηρεάζει όλους. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που η αλληλογραφία μας καταλήγει στα spam του παραλήπτη, χωρίς κάποια λάθος κίνηση από πλευράς μας. Σε έναν cloud server η διεύθυνση ip είναι αποκλειστικά δική μας, με αποτέλεσμα η φήμη της να επηρεάζεται από τον ιδιοκτήτη και μόνο από αυτόν.
- Πλήρης Έλεγχος: Σε έναν κοινόχρηστο διακομιστή η πρόσβαση που έχουμε είναι περιορισμένη καθώς αλλαγές σε επίπεδο ρυθμίσεων επηρεάζουν όλες τις φιλοξενούμενες ιστοσελίδες. Αντίθετα σε έναν cloud server έχουμε πλήρη ελευθερία (πρόσβαση root). Έτσι είμαστε σε θέση να κάνουμε παραμετροποιήσεις που σε έναν κοινόχρηστο διακομιστή δεν θα μπορούσαν να γίνουν. Φυσικά για όλους όσους δεν θέλουν να εμπλακούν με ρυθμίσεις υπάρχουν πακέτα τεχνικής υποστήριξης, με τα οποία η εταιρεία φιλοξενίας διατηρεί και την διαχείριση και παραμετροποίηση του cloud server.
- Υψηλή Επισκεψιμότητα: Όπως ήδη εξηγήσαμε, οι πόροι που μπορεί να καταλάβει το site μας σε έναν κοινόχρηστο διακομιστή είναι τόσοι ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία των υπολοίπων πελατών που συνυπάρχουν στον διακομιστή. Από την άλλη, οι πόροι αυτοί, σε έναν cloud server είναι αποκλειστικά δικοί μας. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονων επισκεπτών. Παράλληλα έχοντας την δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει χρήση τεχνολογιών, ειδικά σχεδιασμένων για σελίδες υψηλής επισκεψιμότητας όπως ο
nginx
. - Υψηλές Ταχύτητες: Ένας διακομιστής που εκτελεί λίγες υπηρεσίες, για παράδειγμα ένα eshop, σίγουρα λειτουργεί πιο γρήγορα απ’ ότι ένας κοινόχρηστος διακομιστής που εκτελεί ταυτόχρονα δεκάδες υπηρεσίες. Συνδυάζοντας έναν SSD δίσκο στον cloud server μας τότε επιτυγχάνουμε ακόμα καλύτερες ταχύτητες, ικανές να εκτοξεύσουν τις επιδόσεις του site μας.
- Ασφάλεια: Ένας κοινόχρηστος διακομιστής δέχεται δεκάδες επιθέσεις την ημέρα. Αν παραβιαστεί ένας γειτονικός λογαριασμός τότε υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθεί ο κακόβουλος χρήστης σε διπλανούς λογαριασμούς απειλώντας έτσι ολόκληρη την λειτουργία πολλών διαδικτυακών εφαρμογών. Υπάρχουν πρακτικές περιορισμού των επιθέσεων αυτών αλλά δεν θα τις εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο. Σε έναν cloud server οι επιθέσεις είναι ελάχιστες καθώς μία μεμονωμένη διαδικτυακή εφαρμογή παρέχει λιγότερο ενδιαφέρον από έναν κοινόχρηστο διακομιστή. Σε συνδυασμό με συνεχείς ενημερώσεις σε επίπεδο λογισμικού (cms, eshop, λειτουργικό σύστημα) αλλά και παραμετροποιήσιμου τείχους προστασίας έχουμε ένα πολύ ασφαλές οικοσύστημα.
Πότε πρέπει να μεταφέρω το site μου σε cloud server;
- Αύξηση Επισκεψιμότητας: Μία συχνή αιτία μεταφοράς ενός site από κοινόχρηστο διακομιστή σε cloud server είναι η αύξηση επισκεψιμότητας. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο λόγω προώθησης έχει συνεχώς ταυτόχρονα 50-100 επισκέπτες. Είναι σημαντικό να μπορεί να μοιράζει σε όλους το περιεχόμενό του γρήγορα αλλιώς ο επισκέπτης/πελάτης δεν θα έχει την υπομονή να περιμένει και θα πάει στο επόμενο. Όσο θα αυξάνεται η επισκεψιμότητα, τόσο θα αυξάνεται και η ανάγκη για μεταφορά του site μας σε cloud server.
- Εγκατάσταση διαδικτυακής εφαρμογής που δεν μπορεί να λειτουργήσει σε κοινόχρηστο διακομιστή. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα εφαρμογών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εύκολα σε κοινόχρηστο διακομιστή όπως owncloud, ghost, odoo, wekan, keystone κ.α. Αυτές οι εφαρμογές απαιτούν ειδικές βιβλιοθήκες τις οποίες μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε έναν cloud server.
- Χρήση πρακτικών advanced caching: Επίσης υπάρχει η περίπτωση να θέλουμε να κάνουμε χρήση της
APCu
ή τηςmemcache
ή ακόμα και μίας συγκεκριμένης έκδοσης php (για παράδειγμα 7.0). Σε έναν cloud server αρκεί να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις και γνωρίζουμε ότι έχουμε την ελευθερία να εγκαταστήσουμε και να ρυθμίσουμε το σύστημά μας όπως θέλουμε.
Επίλογος
Ο χώρος του διαδικτύου ήταν θα και παραμείνει πάντα εξελίξιμος. Η εποχή των στριμωγμένων site σε έναν διακομιστή, ο οποίος μπορεί να απαιτεί πολλές ώρες συντήρησης την ημέρα μόνο και μόνο για να θέτει σε κίνδυνο δεκάδες sites σε κάθε κακόβουλη επίθεση, τελειώνει. Οι cloud servers έχουν έρθει για να μείνουν προσφέροντας υψηλές επιδόσεις, σταθερή λειτουργία, ευελιξία, εύκολη αυξομείωση πόρων και ασφάλεια στα μέτρα του κάθε χρήστη.
Υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες που είναι σε θέση να προσφέρουν virtual server, αρκετές από αυτές επιτρέπουν το oversell
αφήνοντας μεγάλο κέρδος στης εταιρείες που τα παρέχουν, όπως για παράδειγμα τα openvz
ενώ ταυτόχρονα παρέχουν μικρή ασφάλεια και απομόνωση σε κάθε vps. Θα πρέπει να είσαστε λοιπόν αρκετά προσεκτικοί πριν προχωρήσετε σε αγορά κάποιου VPS εξετάζοντας την τεχνολογία που κάνει χρήση και επιλέγοντας αυτήν που αποτρέπει την υπερπώληση (oversell), όπως είναι η τεχνολογία qemu/kvm
ή vmware
.
Το toWeb έχοντας σαν γνώμονα τα παραπάνω και εξετάζοντας πάντα τις απαιτήσεις του Ελληνικού κοινού προσφέρει τα παραπάνω σε ασυναγώνιστες τιμές ενώ ταυτόχρονα κρατά πρακτικές τύπου oversell μακρυά κάνοντας πάντα χρήση τεχνολογιών ανοικτού κώδικα.
O Σταμάτης Μίχας είναι συνιδρυτής της εταιρείας toWeb.gr και ασχολείται ενεργά με το hosting περισσότερο από 15 χρόνια εξυπηρετώντας και τα πιο απαιτητικά projects σε επίπεδο hosting, performance και scalability επίσης κατέχει ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την δημιουργία υποδομών cloud με χρήση προγραμμάτων ανοικτού κώδικα.