Σχεδόν όλοι όσοι έχουν δει το FMA, έχουν δει και το Fullmetal Brotherhood. Είναι δύο σειρές άρρηκτα συνδεδεμένες. Η μία έχει πιο πολλά fillers και είναι ίσως λίγο πιο παιδική. Η δεύτερη είναι πιο σκοτεινή και πάει περισσότερο σύμφωνα με το manga. Παρόλο που πρακτικά τα δύο anime είναι η ίδια ιστορία, υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσά τους.
Σήμερα θα δούμε αυτές τις διαφορές, που ίσως κάνουν τη μία εκδοχή καλύτερη από την άλλη!
#1 Οι εξετάσεις Αλχημιστών του Ed
Η ιστορία και των δύο σειρών, ξεκινά από την μανία του Ed να γίνει Αλχημιστής. Περνώντας κάποιες ειδικές εξετάσεις, θα καταφέρει να γίνει επίσημος Αλχημιστής για την πολιτεία και θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στις γνώσεις και τα βιβλία σε αυτή.
Στο FMA, ο Edward φτάνει μετά από κάποιες μέρες στο μέρος όπου γίνονται οι εξετάσεις. Η ευκαιρία δίνεται στον Edward από τον Συνταγματάρχη Roy Mustang. Εκείνος τους βάζει να σχεδιάσουν μία τρομοκρατική επίθεση και να σώσουν τη ζωή ενός υψηλόβαθμου στελέχους για να καταφέρει ο Ed να εξεταστεί, καθώς ήταν πολύ μικρός για να περάσει τις εξετάσεις (μόλις 13 χρονών).
Ο Roy, αφήνει τον Shou Tucker να εκπαιδευσει τον Ed για τις εξετάσεις. Όλο αυτό παίρνει περίπου 2 επεισόδια, μέχρι να φτάσουμε στις εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των εξετάσεων, ο Ed σώζει την ζωή κάποιων άλλων εξεταζόμενων, χωρίς να χρειαστεί να χαράξει κύκλο μετατροπής (κάτι που δεν ήξερε ότι μπορεί να κάνει). Έτσι, κερδίζει ένα ρολόι και την θέση του ως State Alchemist.
Στο Brotherhood, ο Edward εμφανίζεται μπροστά στον Fuhrer Bradley και προσπαθεί να τον δολοφονήσει με ένα δόρυ που έφτιαξε χωρίς κύκλο. Αυτή του η κίνηση ,όλως παραδόξως, ανταμείβεται με το να περάσει το τεστ!
#2 Η ιστορία του Scar
Ο Scar είναι ένας αντι-ήρωας που έχει έρθει με μια αποστολή από τον Θεό!
Στο FMA, ο αδελφός του Scar σπουδάζει Αλχημεία και πορώνεται τόσο πολύ με την επιστήμη αυτή που τρελαίνεται. Ο Scar αναρρωτιέται γιατί ο αδερφός του του έδωσε εξ αρχής το χέρι και ψάχνει τον σκοπό του. Έτσι, αφήνει τον Θεό να τον οδηγήσει στον κόσμο.
Στο Brotherhood, ο Scar είναι σε μια αποστολή για να πάρει εκδίκιση ενάντια στους State Alchemists που σκότωσαν το λαό του. Ο αδελφός του φαίνεται πιο λόγιος, που διαβάζει και Αλχημεία και ιστορία της Αλχημίας.
#3 Ο θάνατος του Maes Hughes
Ο θάνατος του Maes Hughes είναι ένας από τους πιο τραγικούς θανάτους στη σειρά. Ίσως ο μόνος χειρότερος, είναι εκείνος της Nina Tucker. Ο Hughes είναι ένα μεγάλο τμήμα της πλοκής.
Στο FMA, ο Hughes φαίνεται πολύ περισσότερο απ’ ότι στο Brotherhood. Βλέπουμε το ποιος είναι και πόσο πολύ νοιάζεται για την οικογένειά του, ιδιαίτερα για την κόρη του. Η ψύχωσή του με την κόρη του, τον κάνει να φαίνεται ως ένας στοργικός πατέρας και σύζυγος. Έτσι, ο θάνατός του γίνεται ακόμα πιο τραγικός.
Στο Brotherhood, ο θάνατός του δεν φαίνεται τόσο πολύ ως μία δολοφονία, αλλά πιο πολύ ως μία συνεχής μάχη με τον ίδιο του τον εαυτό. Επίσης βλέπουμε τις επιπτώσεις που έχει ο θάνατός του πολύ πιο έντονα. Και στις δύο περιπτώσεις, τον σκοτώνει o Envy, αλλά στο Brotherhood ο Mustang τον βρίσκει και εκδικείται τον θάνατο του Hughes.
#4 Η χώρα του Xing
Σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται θέμα σύγκρισης για έναν πολύ απλό λόγο: στο original FMA, το Xing και όλοι οι χαρακτήρες που υπάρχουν εκεί, δεν εμφανίζονται ποτέ! Παρόλο που στην χώρα αυτή υπάρχουν κάποιοι από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες του franchise, στο FMA δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά σε αυτούς! Στο Brotherhood αντίθετα, η χώρα του Xing παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την πλοκή. Ειδικά αν σκεφτούμε, ότι το Xing είναι η γενέτηρα της ιστορίας της Αλχημίας! Χωρίς τις γνώσεις που παίρνουν οι ήρωες, δεν μπρούν να κερδίζουν τον κακό της σειράς.
#5 Sloth
Οι δύο σειρές έχουν πολλά κοινά. Οι Envy, Gluttony, Lust και Greed είναι πάνω κάτω παρόμοιοι και στις δύο σειρές. Ο χαρακτήρας όμως που διαφέρει ίσως περισσότερο απ’ όλους, είναι η Sloth.
Στο FMA, τα Humunculi γεννιούνται από ανθρώπινη μεταβολή που πήγε στραβά και από αυτό παίρνουν και τις περίεργες δυνάμεις τους. Αυτό είναι που δημιούργησε και την Sloth, οταν οι δύο πρωταγωνιστές προσπάθησαν να επαναφέρουν τη μητέρα τους. Μάλιστα, η Sloth είναι ίδια η μητέρα τους, με τη διαφορά ότι μπορεί να μεταμορφωθεί σε νερό και είναι κακιά.
Στο Brotherhood, τα Humunculi δημιουργούνται από την ένωση ενός ανθρώπου με τη φιλοσοφική λίθο ή από τη δημιουργία ενός από μία λίθο. Είναι σχεδόν αθάνατοι με απίστευτες δυνάμεις. Στο Brotherhood η Sloth είναι ένας φουσκωτός άντρας (!) που είναι το πιο γρήγορο Humunculi. Βέβαια είναι τόσο απαθής, που πολύ σπάνια χρησιμοποιεί την ταχύτητά του. Ακόμα και χωρίς την ταχύτητα είναι αρκετά δυνατός. Μπορεί να δεχθεί βλήμμα στο στήθος και να κάνει σαν να μην ήταν τίποτα!
#6 Wrath/Pride
Στο FMA, ο Wrath είναι ο Bradley. Ένα μικρό παιδάκι που θέλει να σκοτώσει τους αδελφούς Elric. Στο original, ο Bradley είναι ένα αποτυχημένο πείραμα παιδιού! Στην πραγματικότητα απλά μισεί τον Edward και τον Alphonse, γιατί εκείνοι έχουν οικογένεια ενώ αυτός όχι.
Στο Brotherhood, ο Wrath είναι ο King Bradley. Ο Pride είναι ο γιος του Fuhrer, το πρώτο Humunculus και είναι φτιαγμένος ίδιος ο πατέρας του. Εξού και το όνομα Pride. Είναι πιο ψυχρός και σατανικός απ’ όλα τα Humunculi και αποφασίζει πότε θα φάει τον Gluttony.
#7 Riza Hawkeye
Αυτή η διαφορά έχει περισσότερη σημασία για τον Mustang και τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Στο Brotherhood, η Riza έχει πολύ πιο σημαντικό ρόλο. Και στο FMA έχει κάποιες σκηνές, είναι εκεί για τον Mustang και τα παιδιά και τους βοηθάει κάμποσες φορές.
Στο Brotherhood όμως, αποτελεί μια “ηθική πυξίδα” για πολλούς χαρακτήρες της ιστορίας. Όσον αφορά τον Ed, του εξηγεί τι ακριβώς έγινε στο Ishval και πώς αυτό επηρέασε τον κόσμο. Έτσι διαμορφώνει και τα σχέδιά του ο Mustang ανάλογα για όταν θα γίνει Fuhrer.
Ο δεσμός μεταξύ του Mustang και της Riza είναι αρκετά δυνατός. Ο Mustang διδάχθηκε Αλχημεία από τον πατέρα της Riza. Ο πατέρας της Riza ζήτησε από τον Mustang να την προσέχει, γιατί είχε τις σημειώσεις από τις έρευνές του σχεδιασμένες σε μορφή τατουάζ στην πλάτη της. Ο Mustang και η Riza συμφώνησαν να κάψουν την πλάτη της, ώστε να μην μάθει κανείς Flame Alchemy μετά απ’ όσα έγιναν στο Ishval. Από τότε προσέχουν ο ένας τον άλλο. Και η Riza όχι μόνο προσέχει τον Mustang με το μάτι του γερακιού, αλλά τον βοηθάει να πετύχει τον σκοπό του και τον καθοδηγεί.
#8 Η πόρτα της αλήθειας
Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα, χωρίς να δώσει κάτι ως αντάλλαγμα. Σύμφωνα με τους κανόνες της Αλχημείας, πρέπει να δοθεί κάτι ισάξιο. Αν και αυτό το ξέρουν οι χαρακτήρες από την αρχή της σειράς, το βλέπουμε για άλλη μία φορά στην πόρτα της αλήθειας, όπου υπάρχουν όλα τα μυστικά και οι αρχές της Αλχημείας.
Και στις δύο σειρές, η πόρτα ευθύνεται για το σώμα του Al και το χέρι και το πόδι του Ed. Η πόρτα φυλάσσεται από μία λευκή οντότητα που ονομάζεται Αλήθεια και έχει σκοπό να τιμωρήσει αυτούς που χρησιμοποιούν την Αλχημεία λάθος.
Στο FMA, η πόρτα έχει κι άλλο σκοπό. Είναι πύλη για έναν άλλο κόσμο, τον πραγματικό, τον δικό μας κόσμο. Επίσης, στο FMA δεν υπάρχει οντότητα να φυλάει την πόρτα και το σώμα του Al δεν είναι πουθενά. Στο Brotherhood ξέρουμε πως βρίσκεται δίπλα στην πόρτα της αλήθειας του Al, όπου το σώμα του και η ψυχή του περιμένουν να γίνουν πάλι ένα.
#9 Ο κακός
Κάποιοι λένε πως μια σειρά είναι τόσο καλή όσο και ο κακός της. Και οι δύο σειρές έχουν αρκετά “καλούς” κακούς, η καθεμία με τον δικό της τρόπο. Αν και τα περισσότερα πράγματα είναι κοινά όσον αφορά τον κακό στις δύο σειρές (στόχοι, λόγοι, μέθοδος κ.λπ), υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Στο FMA, έχουμε την Dante. Μια γυναίκα, έναν συνηθισμένο άνθρωπο που θέλει να ζήσει για πάντα. Χρησιμοποιεί την Φιλοσοφική Λίθο για να βάλει τον εαυτό της σε καινούρια σώματα και κάθε τόσο αλλάζει σώμα.
Στο Brotherhood, Ο κακός, ο Father, είναι το πρώτο Humunculus. Έκανε μια τεράστια μεταβολή για να καταφέρει να κάνει τον ίδιο και τον Hohenheim να ζουν από τις Φιλοσοφικές Λίθους. Έδωσε στον εαυτό του τη δύναμη και τη γνώση του Θεού. Το κάνει αυτό, με το να ελέγχει την κυβέρνηση μέσω του King Bradley και προσπαθεί να κάνει την Γη έναν τεράστιο κύκλο μεταβολής και να θυσιάσει τις ψυχές εκατομμυριών ανθρώπων για να αποκτήσει αστείρευτη δύναμη!
Και η Dante είχε ένα παρόμοιο σχέδιο, με σκοπό να ζήσει για πάντα και να θεωρείται θεά. Ο Father απλώς εμπλούτισε το σχέδιό του, με γνώση και δύναμη.
#10 Το τέλος
Κάποιοι λένε επίσης, πως μια σειρά είναι τόσο καλή όσο το τέλος της. Είδαμε μέχρι τώρα χαρακτήρες, επιπτώσεις και μοτίβα και από τις δύο σειρές και τώρα ήρθε η ώρα να δούμε το τέλος.
Στο FMA, αποκαλύπτεται στο τέλος πως η πόρτα της αλήθειας είναι πύλη για έναν άλλο κόσμο. Ο Ed μαθαίνει πώς να πάρει πίσω το σώμα του αδελφού του (και του ίδιου), αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να κλείσει την πόρτα. Απ’ την άλλη, βρίσκει κάποιους στρατιώτες και θέλει να τους βοηθήσει οπότε περνάει την πόρτα. Όταν το κάνει αυτό, ο Ed χάνει τις δυνάμεις του και όταν η πόρτα κλείνει, μένει για πάντα παγιδευμένος στον πραγματικό κόσμο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφνηνοντας πίσω τον Al.
Στο Brotherhood, ο Edward θυσιάζει την δική του πόρτα της αλήθειας για να πάρει πίσω το σώμα του Al. Και χωρίς αυτήν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει Αλχημεία. Έτσι, στο τέλος ο Al παίρνει το σώμα του πίσω, ο Ed παίρνει το χέρι του πίσω (όχι το πόδι του), παντρεύεται την Winry και κάνουν παιδιά. Είναι ένα σχετικά αίσιο τέλος μετά από τα τόσα χρόνια προσπάθειας και δυσκολιών.
Εσείς ποιες διαφορές παρατηρήσατε μεταξύ των δύο σειρών;