Το iPhone στις 9 Γενάρη, έκλεισε 10 χρόνια ζωής. Αγαπήθηκε από πολλούς και άλλοι τόσοι το μίσησαν. Δημιούργησε μια γενιά συσκευών που -σε ελάχιστα χρόνια- άλλαξαν τον τρόπο της καθημερινής μας επικοινωνίας, προσφέροντας καινοτομίες και χώρο για ανταγωνισμό σε κάτι καινούργιο.
Πως όμως «ξεκίνησε» αυτή η μαγική ιστορία για την Apple, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη; Πάμε να δούμε μερικές ενδιαφέρουσες ιστοριούλες για το δημιούργημα του -αείμνηστου- Steve Jobs.
#1. Μια παρουσίαση που ίσως δεν γινόταν ποτέ…
Μιλώντας στο BBC ο Tony Fadell (πρώην εργαζόμενος στην Apple, αποχώρησε το 2010), επιβεβαίωσε φήμες που ήθελαν στις 9 Ιανουαρίου του 2007 να υπάρχουν 2 iPhones στο βήμα παρουσίασης, για λόγους ανάγκης. Ο Steve Jobs μπορεί να παρουσίαζε το εγχείρημα της εταιρίας μπροστά σε εκατοντάδες δημοσιογράφους, όμως η συσκευή «έβραζε» στα χέρια του (κατά τα λεγόμενα του Jobs). Προφανώς δεν ήταν 100% έτοιμη, κάτι που δικαιολογεί την τελική της διάθεση στις 29 Ιουνίου του ίδιου έτους.
#2. Said anything about the revolutionary UI;
Πρόσφατα διέρρευσε βίντεο που εμφανίζει πρωτότυπα iPhones, να δοκιμάζονται σε επίπεδο UI. Οι διαφορές στα P1 και P2 φαίνονται από μακριά:
- P1: Φορτώνει ταχύτερα, ωστόσο θυμίζει αρκετά την προσομοίωση ενός (τότε) iPod σε οθόνη αφής. Η ανάπτυξη του UI βασιζόταν όντως στο iPod.
- P2: Μια πρώιμη εκδοχή του iOS, στην οποία τελικά βασίστηκε η Apple. Αναπτύχθηκε από το 0.
Στην ιστορία όμως. Το P1 του Tony Fadell και της ομάδας του απορρίφθηκε για χάρη του P2. Ο λόγος; Το «clickwheel» (έτσι ονόμασαν το πλήκτρο χειρισμού στην οθόνη του P1) θύμιζε συσκευή του 1960! Το τελικό πρωτότυπο (P2) δημιουργήθηκε από τον Scott Forstall και την ομάδα του και κατάφερε να αγαπηθεί από τον τεχνολογικό κόσμο. Αφού φυσικά ξέφυγε από τα σχεδιαστικά πρότυπα του εργαστηρίου!
#3. Θα πέσουν κεφάλια…
Πολύ πριν την 9η Ιανουαρίου του 2007, ο Tony Fadell πετούσε μαζί με μια πρωτότυπη συσκευή. Κατά την αποβίβαση του, κατάλαβε πως η συσκευή έλειπε από τις τσέπες του και, όπως είναι φυσικό, πανικοβλήθηκε. Το iPhone εκείνη την εποχή ήταν «top secret project» και μάλιστα, σε περίπτωση απώλειας κάποιου πρωτότυπου (που θα μπορούσε να πέσει στα χέρια δημοσιογράφων) ο Jobs απειλούσε με απόλυση. Για καλή του τύχη, μαζί με εθελοντές (που δεν είχαν ιδέα σχετικά με αυτό που έψαχναν) βρήκε τη συσκευή ανάμεσα στις θέσεις που καθόταν στο αεροπλάνο.
#4. Τι εννοείς «όχι QWERTY και Stylus»;
Την εποχή που ετοιμαζόταν το iPhone, η BlackBerry πουλούσε «σαν τρελή». Το φυσικό πληκτρολόγιο έλυνε τα χέρια των επαγγελματιών και κάπως έτσι, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα υιοθέτησης στη συσκευή. Ο Jobs αρνούνταν σθεναρά και μάλιστα, έδινε το «ελεύθερο» σε όποιον διαφωνούσε να αποχωρήσει από το project.
Το ίδιο προφανώς έγινε και στην περίπτωση του stylus. Μάλιστα ο Jobs δήλωνε: «Who wants a stylus? You have to get them and put them away and you lose them. Yuck! Nobody wants a stylus». Ωστόσο «πίσω από την πλάτη του» ο Fadell και η ομάδα του πρόσθεσαν τη δυνατότητα χρήσης stylus στην οθόνη. Κι ας μη χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην πράξη.