Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκές Ένωσης δεν είναι καθόλου ελαστικοί με την κακή χρήση του Internet και για αυτό υπερ-ψήφισαν νέο κανονισμό που προβλέπει ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαδικτύου θα πρέπει να αφαιρούν τρομοκρατικό περιεχόμενο μέσα σε μία ώρα αφότου λάβουν σχετική ειδοποίηση από τις αρμόδιες αρχές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το μέτρο με το νομοσχέδιο να λαμβάνει 308 ψήφους υπέρ και 204 ψήφους κατά και το κείμενο θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διαπραγμάτευσης μεταξύ των νομοθετών πριν γίνει νόμος.
Το σχέδιο θα εφαρμοζόταν σε μεγάλες εταιρείες όπως το Facebook και το YouTube, αλλά μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε και σε μικρότερες πλατφόρμες. Θεωρείται πως η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται μέσα σε αυτήν την πρώτη ώρα που εμφανίζεται online και γι’ αυτό ετοιμάζει τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται. Πόσο τσουχτερά; Της τάξης του 4% του παγκόσμιου τζίρου τους, το οποίο μοιάζει μικρό ποσοστό αλλά για τα μεγέθη π.χ. των Facebook, Google και Twitter είναι αρκετά μεγάλο και μη ξεχνάμε ότι μιλάμε στον τζίρο και όχι στα κέρδη.
Η νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τελικά έφερε πίσω ορισμένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέρη του σχεδίου, όπως η απαίτηση να παρακολουθούν συνεχώς τις μεταφορτώσεις και να φιλτράρουν το περιεχόμενο της τρομοκρατίας. Το εγκεκριμένο σχέδιο δίνει επίσης περισσότερο περιθώριο για να αντιμετωπίσει μια πρώτη εντολή απομάκρυνσης, παρέχοντας στις πλατφόρμες χρονική προθεσμία 12 ωρών για να αφαιρέσει το περιεχόμενο.
Η πρόταση εξετάζεται από το Σεπτέμβριο, εν μέσω φόβων ότι το τρομοκρατικό περιεχόμενο στα κοινωνικά μέσα συμβάλλει στη ριζοσπαστικοποίηση.
Παρά τις αλλαγές στη νομοθεσία, ορισμένες ομάδες υπεράσπισης έχουν παραποιήσει την πρόταση ως περιττή και ανεφάρμοστη.
[via]