Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα, από το να έχεις μαζέψει τα χρήματα που θέλεις, το budget σου δηλαδή, (εύκολα η δύσκολα ) για να χτίσεις ή να αναβαθμίσεις το σύστημα σου και να έχεις βγει στην γύρα (κυρίως ηλεκτρονική γύρα ) για να δεις ποια κομμάτια θα αποτελέσουν το μελλοντικό σου PC.
Μόνο και μόνο για να βρεθείς σε αυτό το δίλημμα.
Πόσα ξοδεύω για κάρτα γραφικών; Να διαθέσω χρήματα για μία καλή motherboard ή να ρίξω το χρήμα σε ένα ανώτερο σύστημα ψύξης; Χρειάζομαι καλό τροφοδοτικό ή ένας ssd είναι αυτό που πρέπει να έχω;
Διότι στον κόσμο του PC Build, ότι budget και να έχεις, είτε είναι 500, είτε είναι 1500 ευρώ, το δίλημμα στο πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα του budget μόνο εύκολο δεν μπορεί να είναι. Αυτό κυρίως, γιατί πάντα θα υπάρχει ένα θεωρητικά καλύτερο hardware από αυτό που κοιτάς με 15-20 ευρώ πάνω. Και μετά άλλο ένα στα 10 ευρώ πάνω και ούτω κάθε εξής.
Αν πας έτσι όμως πολύ γρήγορα θα αντιληφθείς ότι ξεπέρασες το budget σου και πιθανώς δεν κατάφερες να έχεις αυτά που πραγματικά χρειαζόσουν.
Μην ανησυχείς όμως, διότι εδώ θα δώσουμε ένα πλάνο που εφαρμόζει πάνω κάτω σε όλα τα budget κι είναι ικανό να σε κατευθύνει προς την σωστή διαδρομή για ένα ισορροπημένο, και μέσα στο budget, PC.
Έν αρχή είναι το είδος
Πρώτα πρώτα αποφασίζεις τι είδους PC θέλεις να χτίσεις. Ένα casual pc για σερφάρισμα και ταινίες, άντε βαριά βαριά και κανένα απλό παιχνίδι ή ένα gaming rig που στην τελική μπορεί να είναι και working station;
Συνήθως οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για gaming pc σε εύρος δυνατοτήτων ανάλογος χρημάτων.
Ας πούμε όμως γρήγορα και επιγραμματικά δύο λόγια για ένα απλό casual pc.
Casual PC
Το πιο απλό του είδος του, που όμως μπορεί για κάποιον που δεν ξέρει να του κοστίσει παραπάνω από ότι χρειάζεται. Κυρίως γιατί θα αγοράσει πράγματα που δεν έχει ανάγκη ή ποιοτικότερα κομμάτια που όμως προσφέρονται για άλλου είδους χρήση.
Εδώ λοιπόν η διαχείριση έχει ως εξής:
Κουτί όσο πιο φθηνό γίνεται από αυτά τις εποχής του (όχι κανένα κουτί του 1990! ), καθώς το σύστημα αυτό δεν έχει υψηλές θερμοκρασίες και το πιο απλό κουτί καλύπτει όλες τις ανάγκες του.
Μητρική
Η μητρική εφόσον δεν σκοπεύει ο χρήστης να αλλάξει τον τρόπο που θα χειρίζεται τον υπολογιστή του, πρέπει να πάρει μία μητρική που χωράει στο κουτί που επέλεξε (Itx, mini Itx κτλ ) κι από εκεί να πάει στην πιο φτηνή. Οι ακριβές μητρικές έχουν λειτουργίες που δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ ένας casual user. Το μόνο που αρκεί είναι να διαλέξει κάποια αξιόπιστη γνωστή μάρκα. Καλό είναι να έχουν 6-gbps SATA ports, φυσικά για να υποστηρίζουν τους ssd σκληρούς.
Επεξεργαστής
Πλέον για σερφάρισμα στο διαδίκτυο, βίντεο και φωτογραφίες, ακόμα και παλιοί επεξεργαστές είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν. Αλλά αφού χτίζουμε νέο PC, επιλέγουμε έναν φτηνό αλλά καινούργιας γενιάς επεξεργαστή, όπως ο Ryzen 3 1200. Θα τρέχει άνετα και χωρίς πρόβλημα ότι του δώσουμε.
Σκληρός δίσκος
Σε ένα Casual PC, εδώ θα πρέπει να πέσει το περισσότερο χρήμα. Επιλέξτε όσο μεγαλύτερο και ταχύτερο SSD μπορείτε και συνδυάστε τον με έναν όσο πιο μεγάλο και ταχύτερο HDD. Aπo αυτά θα εξαρτάται πόσο γρήγορα θα ανοίγει το PC, οι εφαρμογές, οι φωτογραφίες κτλ. Μην φοβηθείτε να δώσετε μεγάλος μέρος από το budget σας σε αυτό το κομμάτι.
Μνήμες Ram
Κι εδώ θα φύγει ένα μεγάλο μέρος του budget, περίπου το 50% θα είναι οι μνήμες με τους σκληρούς, και το κύριο κομμάτι που πρέπει να προσέξετε, είναι να πάρετε μνήμες με χαμηλό CAS και όχι μνήμες με υψηλή ταχύτητα. Ο χρονισμός είναι πιο σημαντικός σε συστήματα που είναι απλά για casual χρήση, ενώ οι υψηλές ταχύτητες όχι μόνο θα σας ανεβάσουν το κόστος αλλά δεν θα σας προσφέρουν τίποτα στο συγκεκριμένο build.
Κάρτα γραφικών
Σε ένα τέτοιο build, η κάρτα γραφικών είναι απλά το κομμάτι που θα μεταφέρει την εικόνα στην οθόνη σας και τίποτα παραπάνω. Οπότε μια κάρτα στο εύρος κάτω των 100 ευρώ (πιθανώς και φθηνότερα) είναι υπεραρκετή. Αλλιώς υπάρχει κι η επιλογή των Apu που συζητήσαμε εδώ: https://techingreek.com/gaming-choris-karta-grafikon-ryzen-apu-2200g-2400g-techingreek-hardware/
Τροφοδοτικό
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα από καλή έμπιστη μάρκα ώστε να μην σε προδώσει και κάνει ζημιά. Κάτι στο 35-50 ευρώ είναι ότι πρέπει.
Gaming PC
Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν, μιας κι οι επιλογές είναι “άπειρες” και τα budget μπορούν να είναι από 600-άπειρα ευρώ… Όπως και να έχει όμως, οι αναλογίες είναι ίδιες για ότι ποσό επιλέξετε.
Κάρτα γραφικών
Από εκεί ξεκινάμε και διαθέτουμε περίπου το 25% του budget αν πρόκειται για ένα χαμηλού επιπέδου gaming PC, ενώ φτάνουμε μέχρι και τα 50% του budget, αν πρόκειται για High End Pc. Επιλέγουμε σε αυτό το ποσό ότι καλύτερο μπορούμε να βρούμε, διότι αυτό είναι το κομμάτι που θα αποδώσει στο Gaming (προφανώς). Αυτοί που παίζουν σε 1080p μπορούν να κόψουν κάτι από το συγκεκριμένο ποσό, καθώς οι κάρτες γραφικών πλέον είναι αρκετά εξελιγμένες ώστε να μην έχουν προβλήματα σε τέτοια ανάλυση πχ δεν χρειάζεστε μια 1080Ti για να παίξετε 1080p.
Επεξεργαστής
Θα πρέπει απλά να ζευγαρώσει όμορφα με την όποια κάρτα επιλέξαμε, ώστε να μην έχουν φαινόμενο bottleneck και σπασίματα οθόνης. Δεν ζευγαρώνουμε μια 1080Ti με έναν Intel i3 ή έναν Ryzen 3 δηλαδή, γιατί αλλιώς έχουμε περιορισμό στο τι μπορεί να βγάλει η κάρτα γραφικών αφού ο επεξεργαστής δεν θα μπορεί να ακολουθήσει.
Μητρική
Δεν πρέπει να έχει ούτε τσιπ παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε εμείς. Δηλαδή γιατί να υπάρχει VR Ready ενώ δεν έχουμε σκοπό να παίξουμε ποτέ VR; Πρέπει όμως να είναι ανθεκτική και να υποστηρίζει overclock. Ο λόγος; Στην μητρική κρύβεται η “έξτρα” δύναμη, που ενδεχομένως θα θέλουμε να αποκαλύψουμε, όταν το σύστημα μας αρχίσει να μένει πίσω ή όταν θα θέλουμε να αποδώσει στα μέγιστα δυνατά. Επίσης να έχει καλή θερμική αντοχή και ψύξη.
Σκληρός δίσκος
Ένας gamer μπορεί να κάνει οικονομία, μόνο αν έχει σκοπό να παίζει με μια μικρή καθυστέρηση ( ή μεγάλη αν αφορά το GTAV ) στα loading screens. Να επιλέξει δηλαδή έναν μεγάλο HDD των 2 ΤΒ και έναν 240GB SSD, εάν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα. Ένα tip … ένας gamer δεν χρειάζεται ssd … αλλά όλοι ζητάνε έναν.
Τροφοδοτικό
Δεν κάνουμε οικονομία στην ποιότητα, αλλά δεν παίρνουμε ποτέ μεγαλύτερο από ότι πρέπει, γιατί ουσιαστικά έτσι κλέβουμε χρήματα από κάποιο άλλο κομμάτι. Το τροφοδοτικό πρέπει να έχει την υψηλότερη του απόδοση σε συνάρτηση με τις μέγιστες απαιτήσεις του συστήματος μας. Καλύτερα ένα 750w bronze παρά ένα 750w platinum που κοστίζει παραπάνω από ότι αξίζει σε αυτό που μου παρέχει. Και προς θεού, κανένας δεν χρειάζεται πάνω από 1200w, εκτός κι αν σκοπεύει να κάνει εξαντλητικό overclock σε SLi 1080p Ti ….
Μνήμες Ram
Δυστυχώς οι τιμές έχουν ανέβει πολύ και κανείς δεν βλέπει να κατεβαίνουν σύντομα. Οπότε επιλέγουμε τα ”ρέστα” μας σε 16gb τουλάχιστον μνήμη με ταχύτητα κοντά στα 2400hz κι όσο πιο χαμηλό cache μπορούμε να πληρώσουμε. Κι εννοείται επιλέγουμε διπλό, ώστε αν χρειαστεί να μπορούμε να προσθέσουμε άλλο ένα η δύο.
Ψύξη
Καθώς δεν έχουμε ένα απλό PC, είναι λογικό να χρειαζόμαστε ψύξη έξτρα από την stock για τον επεξεργαστή μας, ειδικά σε περίπτωση overclocking. Κοιτάμε λοιπόν τι μας έχει περισσέψει από τα λεφτά του budget μας και επιλέγουμε αυτό που μας ταιριάζει όπως έχουμε αναλύσει κι εδώ (https://techingreek.com/pc-cooling-aeropsyxi-aio-h-custom-loop-ola-osa-prepei-na-xerete-gia-na-dialexete-techingreek-hardware) άλλωστε.
Σύνοψη
Για απλά PC για σερφάρισμα και ταινίες, πάμε με ότι πιο φτηνό σε καινούργιας γενιάς και ρίχνουμε περισσότερα χρήματα σε SSD δίσκο και χαμηλής cache μνήμης Ram.
Για Gaming PC, ρίχνουμε έως και το 50% του budget στην κάρτα γραφικών ενώ ζευγαρώνουμε με κατάλληλο hardware για τις δικές μας ανάγκες. Επίσης, εξοικονομούμε χρήματα από το budget από δίσκους HDD αντί SSD κι από Ram επιλέγοντας 16gb χαμηλής ταχύτητας και κανονικού προς χαμηλό cache. Κόβουμε εάν είναι απαραίτητο, από λύσεις υδρόψυξης και πάμε σε φτηνή αερόψυξη με μειονέκτημα μόνο στον περιορισμό του overclock μας. Τέλος, αγοράζουμε τροφοδοτικό που καλύπτει ίσα ίσα τις ανάγκες του συστήματος μας από μία αξιόπιστη μάρκα.
Ελπίζω να βοηθήσαμε αρκετά με αυτό το άρθρο. Ότι απορίες ή ερωτήσεις έχετε, μην διστάσετε να τις αφήσετε στα σχόλια.