Επιμένει στην λήψη σκληρών μέτρων η πολιτεία μας και πρέπει να μεταδώσουμε μια ακόμα νέα είδηση. Στις 27 Ιουλίου κατατέθηκε και πέρασε από τη Βουλή μια τροπολογία της κυβέρνησης με σχέδιο νόμου Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις», θεσπίστηκαν μέτρα που έχουν άμεση σχέση με την «παράλληλη» αγορά συγκεκριμένων κατηγοριών ηλεκτρονικών ειδών όπως smartphones, tablets, παιχνιδομηχανών και υπολογιστών.
Σε τι μας επηρεάζει αυτό και τι προβλέπεται σύμφωνα με τις νέες αλλαγές; Πλέον θα γίνεται απευθείας μέσω των καταστημάτων λιανικής πώλησης η απόδοση ΦΠΑ για αγορές κινητών τηλεφώνων, ταμπλετών, φορητών υπολογιστών, κονσολών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Κατά αυτόν τον τρόπο πιστεύεται ότι θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που συνοδεύουν πολλές από αυτές τις περιπτώσεις και συγκεκριμένα με εταιρείες που λειτουργούσαν για μικρό χρονικό διάστημα και διέκοπταν τη λειτουργία τους χωρίς να αποδώσουν τον Φ.Π.Α. που είχαν ήδη εισπράξει από τους πελάτες τους.
Στο σχετικό άρθρο ξεχωρίσαμε τα σημαντικότερα που αναφέρονται: “Για τις παραδόσεις, από υποκείμενο στο φόρο σε άλλον υποκείμενο, κινητών τηλεφώνων, ήτοι συσκευών που έχουν κατασκευαστεί ή προσαρμοστεί για χρήση σε αναγνωρισμένο δίκτυο και λειτουργούν σε συγκεκριμένες συχνότητες, ανεξαρτήτως του αν χρησιμοποιούνται ή όχι για άλλους σκοπούς, καθώς και κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών υπολογιστών, ο φόρος καταβάλλεται από τον αγοραστή των αγαθών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών.
Ο υποκείμενος που παραδίδει τα αγαθά του προηγούμενου εδαφίου έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχεί στις εν λόγω πράξεις, δεν χρεώνει φόρο στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά τη φράση «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής».
Οι υποκείμενοι στο φόρο που παραδίδουν ή αγοράζουν τα αγαθά της παρούσας παραγράφου, υποχρεούνται σε αναφορά στοιχείων για τις εν λόγω παραδόσεις ή αγορές.”