Κάπως ετεροχρονισμένα ο συνιδρυτής του WhatsApp, Brian Acton μιλάει ανοιχτά για το πώς αισθάνθηκε όταν η εταιρεία του πέρασε στην δικαιοδοσία του Facebook και ο ίδιος λέει πως ήταν σαν να πούλησε τελικά το απόρρητο των χρηστών τους. Το έτος 2014, η εταιρεία του Facebook αγόρασε το WhatsApp με το deal να κλείνει περίπου κάτι παραπάνω από τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά τη συμφωνία, υπήρξε γενική αναστάτωση με το πώς θα πορευθούν σχετικά με την λειτουργία του Whatsapp υπό την επίδραση του Facebook.
Ο Bian δήλωσε στον Forbes ότι αυτός και η ηγεσία του Facebook ήταν σε ένα σημαντικό χάσμα για τη δημιουργία εσόδων από την εφαρμογή. Τόσο ο Koum όσο και ο Acton αντιτίθενται στην απόφαση υιοθέτησης του στόχου διαφημιστικού μοντέλου του Facebook. Το μοντέλο διαφήμισης Facebook επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα χρηστών για να στοχεύουν διαφημίσεις για συγκεκριμένο κοινό. Η διαφωνία μεταξύ της ηγεσίας του WhatsApp και του Facebook οδήγησε σε εντάσεις. Τελικά, ο Acton εγκατέλειψε το Whatsapp το 2017, αργότερα ο γενικός διευθυντής Jan Koum ακολούθησε το ίδιο παράδειγμα.
Σε απάντηση του, το Facebook δεν σχολίασε τη στιγμή που δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο. Ωστόσο, ένα ανώτερο στέλεχος του Facebook, ο David Marcus ανέφερε ότι “οι ιδρυτές του WhatsApp είχαν διαφορετική διάταξη γραφείου και περισσότερο προσωπικό χώρο από οποιονδήποτε άλλον”. Επίσης, υπερασπίστηκε τον Mark Zuckerberg, αναφέροντας το χαρακτηριστικό κρυπτογράφησης End-to-End του Whatsapp που καθιστά αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί το περιεχόμενο ενός μηνύματος. Σε μια άλλη μια υπερασπιστική του θέση, ο Marcus ότι είναι αδιανόητο να δέχονται επιθέσεις από κάποιον που τον έκαναν δισεκατομμυριούχο.
Οι ισχυρισμοί έγιναν ακόμη πιο σοβαροί όταν ένας συνιδρυτής του Whatsapp ανέφερε ότι “έβαλα το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών μου σε μεγαλύτερο όφελος, έκανα μια επιλογή και έναν συμβιβασμό. Και αυτό το μετανιώνω κάθε μέρα. ”
[via]