Γεια σας παιδιά…. Λοιπόν σε αυτό το πρώτο μας μάθημα έχοντας μια “Α” εμπειρία θα προσπαθήσουμε να γίνουμε όσο πιο κατατοπιστικοί μπορούμε για να σας παρέχουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες επιδιώκοντας να έχετε τις κατάλληλες οδηγίες για να διατηρήσετε υγιέστατη την μπαταρία του κινητού σας!
[Χημική σύσταση μπαταριών]
Αρχικά θα αναφέρουμε πως χιλιάδες φορητές συσκευές σήμερα, όπως smartphones, powerbanks, tablets, κ.ά, χρησιμοποιούν την λεγόμενη πολυμερής μπαταρία λιθίου ή όπως την συναντάμε με την συντομογραφία Li-Po. Είναι η εξέλιξη των κλασσικών μπαταριών τύπου ιόντων λιθίου και η διαφορά έγκειται στο ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρολύτη ο οποίος δεν είναι πλέον υγρός οργανικός διαλύτης, αλλά ένα στερεό πολυμερές υλικό και κατά κύριο λόγο υπάρχει το πολυ-ακρυλο-νιτρίλιο. Ο ηλεκτρολύτης αυτός δεν αναφλέγεται τόσο εύκολα όσο ο υγρός, αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος στο εσωτερικό της συσκευής που τοποθετείται η μπαταρία για να αποβάλλει ομοιόμορφα την θερμοκρασία της.
Γιατί προτιμούν αυτό τον τύπο μπαταρίας οι κατασκευαστές; Γιατί τους επιτρέπεται να αναπτύσσουν μπαταρίες με χαμηλό βάρος, δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού ως προς το σχήμα άρα δίνουν ότι μορφή θέλουν στην μπαταρία και προσφέρει θεωρητικά μεγαλύτερη ασφάλεια σε πιθανή διαρροή χημικών. Το μόνο αρνητικό που έχουν είναι ότι προσφέρουν λιγότερους κύκλους ζωής από τις Li-ion μπαταρίας, αλλά στον καταναλωτή που καταφεύγει σε μια συνετή χρήση ενός powerbank, δεν θα καταλάβει διαφορά ούτε και σε αυτό.
1. Χρειάζεται να φορτίσω το κινητό μου όταν το πρωτοπάρω;
Ευτυχώς όχι, δεν χρειάζεται να συνδέσετε για πρώτη φορά την συσκευή σας και να την αφήσετε να φορτίζει για πολλές ώρες, ήταν ένα φαινόμενο που είδαμε παλιότερα στις μπαταρίες τύπου νικελίου καδμίου οι οποίες ήθελαν την πρώτη φορά να γεμίσουν καλά γιατί πολύ απλά δεν μπορούσαν αυτές οι μπαταρίες να διατηρήσουν διαφορετικά την ικανότητα λειτουργίας να θυμούνται πόσο είχαν φορτιστεί και αποφορτιστεί κατά την δημιουργία τους. Έτσι για να “ξαναθυμηθούν” αυτές τις πληροφορίες, ήθελαν εξαρχής πριν καν ανοίξουμε για χρήση το κινητό μας, να τις φορτίσουμε τουλάχιστον για 6 ώρες. Στις σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τέτοιος λόγος και οι μπαταρίες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ένα smartphone μπορεί να δουλέψει κανονικά μόλις το βγάζεις από το κουτί χωρίς να χρειαστεί εκ των προτέρων φόρτιση. Όταν πέσει το ποσοστό της μπαταρίας κάπου εκεί στο 15%, τότε φορτίστε το μέχρι να φθάσει στο 100%, μετά βγάλτε το δεν έχετε απολύτως κανένα θέμα.
2. Πως πρέπει να γίνουν οι πρώτοι κύκλοι φόρτισης;
Να εξηγήσουμε πως τουλάχιστον για τις πρώτες 5 φορτίσεις μας θα χρειαστεί να είμαστε λίγο προσεκτικοί, θα φορτίζουμε την συσκευή μας κάθε φορά που η μπαταρία θα πέφτει σε ποσοστό 15%-20%, τότε μόνο θα πρέπει να συνδέσετε το κινητό σας στην πρίζα. Μόλις συμπληρώσουμε τον κύκλο αυτών των 5 φορτίσεων, μετά έχουμε το ελεύθερο να φορτίζουμε πραγματικά την συσκευή μας όποτε σχεδόν θέλουμε, το καλύτερο είναι να την συνδέουμε στο ρεύμα όταν φθάνει στο 40%. Μπορεί να γινόμαστε λίγο κουραστικοί, αλλά θα επισημάνουμε πως η μπαταρία όταν φθάνει στο 100%, τότε πάρτε το κινητό σας χέρια σας, αποσυνδέσετε τον φορτιστή, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μένει συνδεμένος ο φορτιστής, έχει σταματήσει η διαδικασία φόρτισης.
Η ιδανική κατάσταση για μία μπαταρία ιόντων λιθίου είναι να διατηρείται μεταξύ του 40% και του 80% της πλήρους χωρητικότητάς της. Μικρές φορτίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέπουν στα ιόντα να αναγεννιούνται και να παράγουν αρκετή ισχύ. Αρα, πολλές μικρές φορτίσεις είναι καλύτερες από μία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν ακούγεται πρακτικό αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε τη μακροζωία της μπαταρίας. Ιδανικό να φορτίζεται την συσκευή σας όταν πέφτει στο 40%, συνδέστε την συσκευή στην πρίζα για φόρτιση έως το 80%, είναι μια πολύ καλή τακτική.
3. Να το αφήνω να φορτίζει όλη τη νύχτα;
Δεν υπάρχει λάθος σε αυτή την περίπτωση, καθώς οι φορτιστές πλέον είναι τόσο έξυπνοι που μόλις οι μπαταρίας φτάσουν στο 100% διακόπτεται η φόρτιση οπότε κατά γενικό κανόνα δεν υπάρχει πρόβλημα από μία ολονύκτια φόρτιση. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι να μην αφήνεται την συσκευή μέσα σε θήκη κατά την διάρκεια της νύχτας που θέλετε να φορτίσετε την συσκευή σας, γιατί η δεν μπορεί να απελευθερωθεί η θερμοκρασία που παράγεται από τη διαδικασία της φόρτισης. Αν μπαταρίες ανεβάσουν μεγαλύτερη θερμοκρασία από την προβλεπόμενη η απόδοσή τους μπορεί να μειωθεί γρηγορότερα.
4. Τι να αποφεύγω
Με τις παλιές μπαταρίες η πλήρης φόρτιση και αποφόρτιση, θεωρητικώς τουλάχιστον, βοηθούσε τη μπαταρία να αποδίδει περισσότερο. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, επειδή οι μπαταρίες έχουν συγκεκριμένο κύκλο φορτίσεων (δηλαδή από 0% στο 100%) η επιλογή του πλήρους αδειάσματος και πλήρους φόρτισης συνεχώς, απλά μειώνει τον κύκλο ζωής της. Αποφύγετε το πλήρες άδειασμα της μπαταρίας πάσει θυσία.
Επίσης, το χειρότερο όλων είναι να έχουμε συνδεδεμένο το κινητό στην πρίζα για φόρτιση και να το χρησιμοποιούμε, πραγματικά έτσι “σκοτώνουμε” την μπαταρία, γιατί ότι φορτίο ενέργειας στέλνεται για αποθήκευση στην μπαταρία, καταναλώνεται απευθείας και ο φορτιστής δεν μπορεί να αντιληφθεί εκείνη την στιγμή πόση ενέργεια πρέπει να στείλει. Το αποτέλεσμα; Θερμαίνεται υπερβολικά η μπαταρία και μειώνεται η απόδοση της μπαταρίας.
Να επιλέγετε πάντα αυθεντικούς φορτιστές ή αυτούς που είναι ΟΕΜ αλλά και με την επίσημη έγκριση της κατασκευάστριας του κινητού σας. Πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα τα στοιχεία σε αμπέρ, βολτ και συνήθως οι επώνυμοι φορτιστές έχουν πάντα μα πάντα και κυκλώματα ασφαλείας για να στέλνουν την κάθε στιγμή το σωστό ποσοστό ενέργειας, όλα γίνονται με ασφάλεια. Εδώ να συμπληρώσουμε πως και τα powerbanks που διαλέγουμε πρέπει να τηρούν κάποια στάνταρ, όπως να υπάρχει ασφάλεια σε περίπτωση βραχυκυκλώματος και προστασία σε διακυμάνσεις τάσεως.
Εμείς προτείνουμε να μην κάνετε πλήρης φορτίσεις με τα powerbanks, χρησιμοποιήστε το για να πάρετε ένα μικρό ποσοστό ενέργειας, π.χ. ένα 20%.
Βλαβεροί επίσης είναι και ορισμένοι φορτιστές όπως οι ασύρματοι που αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες ή ταχυφορτιστές που πιέζουν την μπαταρία κατά τη φόρτιση, αυξάνει πολύ την θερμοκρασία των μπαταριών και δεν το χρειαζόμαστε αυτό έστω να γίνεται τόσο τακτικά. Σημασία έχει και το καλώδιο που επιλέγετε, υπάρχουν πολλά Κινέζικα καλώδια στην αγορά που πραγματοποιούν αργές φορτίσεις, οπότε επιλέγετε κάτι που φέρει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.
5. Η ζωή της μπαταρίας θα επιδεινωθεί με τον καιρό;
Ναι, η μπαταρία χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι σχεδιασμένες να αντέχουν έναν ορισμένο αριθμό «κύκλων» – μια πλήρη χρήση της μπαταρίας. Κατά γενικό κανόνα, όλες οι μπαταρίες εάν τις προσέξουμε θα μας κρατήσουν για 24 μήνες.
6. Στις μπαταρίες δεν αρέσει ούτε η ζέστη μα ούτε και το κρύο
Μελέτες έδειξαν πως οι μπαταρίες σε χώρους με θερμοκρασία έως 25 βαθμούς χάνουν από το συνολικό ποσοστό ενέργειάς ένα μικρό μέρος, μόλις το 20%, ενώ σε χώρους με θερμοκρασία περιβάλλοντος στους 40 βαθμούς, η χωρητικότητα πέφτει στο 35%, άρα να είμαστε προσεκτικοί εδώ στην Ελλάδα.
Το κρύο επίσης μπορεί να ρίξει την διάρκεια μιας μπαταρίας αλλά οι επιπτώσεις είναι προσωρινές.
7. Ρυθμίσεις μέσω του μενού του κινητού σας που μπορείτε να κάνετε για να σώσετε τις μπαταρίες:
- Υπάρχουν στιγμές που δεν θέλετε πρόσβαση στο ίντερνετ, οπότε σε τέτοιες στιγμές να απενεργοποιείται το Wi-Fi και το Bluetooth όταν δεν έχετε συνδεδεμένο κάποιο ακουστικό.
- Όταν θέλετε να σερφάρετε μέσω του κινητού σας στο διαδίκτυο, προτιμήστε πρόσβαση σε δίκτυο Wi-Fi, το 3G ή 4G καταναλώνει πιο γρήγορα την μπαταρία σας από ότι αν χρησιμοποιήσετε το Wi-Fi.
- Χαμηλώστε την φωτεινότητα της οθόνης.
- Κλείστε την λειτουργία τοποθεσίας τις εφαρμογές στο φόντο εφαρμογών που δεν χρειάζεστε.
- Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις για email, Twitter και Facebook
Βέβαια πολλά κινητά πλέον έχουν και πλήθος λειτουργιών για εξοικονόμηση ενέργειας, οπότε επιλέξετε και αυτές τις λειτουργίες.
Τελευταία συμβουλή… Σκοπεύετε να αφήσετε στην άκρη την συσκευή σας; Φροντίστε από πριν να την έχετε φορτίσει έως το 40% και αποθηκεύστε την σε δροσερό μέρος.
Τα ξανα-λέμε σύντομα με άλλο ένα νέο ενδιαφέρον μάθημα…. μείνετε συντονισμένοι εδώ!