Άπειρες θα τολμούσαμε να πούμε πως είναι οι εφαρμογές που εντοπίζουν περιστασιακά υπό την μορφή διαφημίσεων στο Instagram ή στο Facebook και προσπαθούν να μας πείσουν για μια δωρεάν δοκιμή. Όσοι έχουν κάνει το επόμενο βήμα και μπήκαν στην διαδικασία να δοκιμάσουν μια εφαρμογή θα δουν πως συνήθως υπάρχει μια περίοδος 3 ημερών για δωρεάν χρήση και στην συνέχεια απαιτείται εγγραφή για να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη υπηρεσία-εφαρμογή. Οι τιμές συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 5 ή 15 δολαρίων το μήνα. Και, στο τέλος, η εφαρμογή τελικά δεν είναι καθόλου ξεχωριστή.
Μερικοί άνθρωποι δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τέτοια προγράμματα και εφόσον κάνουν την αρχική τους εγγραφή μετά δεν βρίσκουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαγράψουν την συνδρομή τους. Μάλιστα υπάρχουν και άνθρωποι που δεν παρατηρούν στην δήλωση πιστωτικών καρτών ότι συνεχίζονται οι πληρωμές σε τέτοιες υπηρεσίες για ολόκληρο το έτος κανονικά.
Η MasterCard παίρνει την πλευρά των χρηστών και υπερασπίζεται το δίκιο τους. Σε μια δήλωση, η εταιρεία έχει περιγράψει πρόσθετους κανόνες, τους οποίους οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να πληρούν προκειμένου να λάβουν έγκριση συναλλαγής με την MasterCard.
Οι έμποριοι θα πρέπει να στείλουν ένα email ή ένα γραπτό μήνυμα SMS στους πελάτες όταν τελειώσει η δωρεάν δοκιμή τους. Σε αυτό το μήνυμα οφείλουν να επαναλάβουν την τιμή εγγραφής, την ημερομηνία πληρωμής, το όνομα της εταιρείας και να περιλαμβάνουν οδηγίες για το πώς να ακυρώσετε μια συνδρομή εάν το επιθυμείτε ως χρήστες. Στην συνέχεια, οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να σας στείλουν μια απόδειξη για κάθε συναλλαγή, η οποία θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις μηνιαίες χρεώσεις, τα στοιχεία επικοινωνίας του εμπόρου καθώς και οδηγίες για τον τρόπο ακύρωσης της εγγραφής ανά πάσα στιγμή.
Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να καταστήσουν πιο δύσκολο για τους ριψοκίνδυνους παρόχους να βγάζουν χρήματα από ανυποψίαστους χρήστες και επίσης πιθανόν να ελαφρύνουν το φορτίο των καταγγελιών που συσσωρεύονται στο γραφείο εξυπηρέτησης πελατών της MasterCard.