Είστε από τους τύπους που αναρωτιέστε τι συμβαίνει πραγματικά στο Facebook αναφορικά με την χρήση προσωπικών δεδομένων; Ένας οργανισμός που ονομάζεται Privacy International μόλις δημοσίευσε μια αναφορά που αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες εφαρμογές Android μοιράζονται τα προσωπικά σας δεδομένα με το Facebook, ακόμη και αν δεν έχετε λογαριασμό στο Facebook. Μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου του 2018, ο οργανισμός εξέτασε 34 εφαρμογές του Android και διαπίστωσε ότι 20 από αυτούς μοιράζονται δεδομένα με το Facebook από τη στιγμή που ανοίγετε την εφαρμογή.
Τα δεδομένα αποστέλλονται στο Facebook με ένα μοναδικό αναγνωριστικό διαφήμισης της Google που επιτρέπει στον παραλήπτη των δεδομένων να δημιουργήσει ένα προφίλ ενός ατόμου με βάση άλλες εγκατεστημένες εφαρμογές. Εξετάζοντας αυτές τις πληροφορίες, ακόμη και αν το όνομά σας είναι άγνωστο, μπορεί να καθοριστεί η θρησκεία, η υγεία, το φύλο, οι δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντα και άλλες πληροφορίες για εσάς. Η έκθεση διαπίστωσε ότι ορισμένες εφαρμογές στέλνουν στο Facebook “απίστευτα λεπτομερείς και μερικές φορές ευαίσθητες” πληροφορίες. Ένα παράδειγμα είναι η εφαρμογή Kayak που στέλνει πληροφορίες στο Facebook για τις πτήσεις που αναζητήσατε στην εφαρμογή, την ημερομηνία αναχώρησης πτήσεων που αναζητήσατε, τα αεροδρόμια που βρεθήκατε, τον αριθμό των ατόμων που ταξίδευαν, την κατηγορία των εισιτηρίων και άλλα. Ακόμη και αν αποφασίσετε να επιλέξετε την ρύθμιση “Εξαίρεση από την Εξατομίκευση διαφημίσεων.”
Λίγο πριν από το τέλος του έτους, η Google έγραψε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Privacy International δηλώνοντας ότι εάν ένας χρήστης απενεργοποιήσει την “εξατομίκευση διαφημίσεων” στις ρυθμίσεις συσκευής, το αναγνωριστικό διαφήμισης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για διαφημιστικούς σκοπούς. Όμως, όπως επισημαίνει το Privacy International, αυτό δεν εμποδίζει τις εφαρμογές από την παρακολούθηση χρηστών ή τη συλλογή δεδομένων για μη διαφημιστικούς σκοπούς.
Ενώ το Facebook λέει ότι ο υπεύθυνος της ανάπτυξης εφαρμογών είναι ο χρήστης για να κάνει τους άλλους να συμφωνήσουν ότι έχουν το νόμιμο δικαίωμα να συλλέγουν και να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα, τον Ιούνιο η εταιρεία ξεκίνησε ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στους προγραμματιστές να καθυστερούν τη συλλογή δεδομένων έως ότου ο χρήστης δώσει τη συγκατάθεσή του. Ίσως όχι συμπτωματικά, αυτό το χαρακτηριστικό προστέθηκε 35 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του γενικού κανονισμού για την προστασία των δεδομένων (GDPR). Αυτός ο κανονισμός εμποδίζει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα των συνδρομητών χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες θα μπορούσαν να πληρώσουν πρόστιμο 4% των παγκόσμιων εσόδων τους ή το αντίστοιχο ποσό των 23 εκατομμυρίων δολαρίων.
“For example, an individual who has installed the following apps that we have tested, “Qibla Connect” (a Muslim prayer app), “Period Tracker Clue” (a period tracker), “Indeed” (a job search app), “My Talking Tom” (a children’s’ app), could be potentially profiled as likely female, likely Muslim, likely job seeker, likely parent.”-Privacy International
Σύμφωνα με το Privacy International, μερικές από τις εφαρμογές που μοιράζονται δεδομένα με το Facebook είναι το Kayak, το Skyscanner, το Trip Advisor, το Shazam, το Spotify.
[via]