Σκληρή στάση διατηρεί η Γαλλία έναντι των εταιρειών Google και Apple, κατηγορώντας τους δύο κατασκευαστές πως καταφεύγουν σε καταχρηστικές πρακτικές έναν των προγραμματιστών και η κυβέρνηση της χώρας κινήθηκε νομικά εναντίον τους μέσω του υπουργού οικονομικών Bruno Le Maire δηλώνοντας ότι είναι αντίθετοι με τις πρακτικές οι εν λόγω εταιρείες επιβάλουν στις γαλλικές startups. ” Όταν οι προγραμματιστές θελήσουν να πουλήσουν εφαρμογές στην Google ή στην Apple, πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος, αλλά οι δύο εταιρείες συλλέγουν επίσης δεδομένα και μπορούν να τροποποιήσουν μονομερώς τους όρους της σύμβασης. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα.”
Πρόσθεσε στα λεγόμενά του ο υπουργός οικονομικών ότι η Γαλλία θέλει να κλείσει τα κενά που επιτρέπουν στην Google, την Apple, στο Facebook και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες να αποφύγουν τους φόρους δισεκατομμυρίων δολαρίων και να εισπράξει ότι αντιστοιχεία από την καθεμιά. “Θέλουμε να είμαστε σε θέση να φορολογήσουμε τις γιγαντιαίες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη από το 2019”, δήλωσε ο Le Maire.
Η Γαλλία μήνυσε την Google το 2016, ζητώντας 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια πίσω για φόρους που έπρεπε να είχαν πληρωθεί. Ωστόσο, ένα γαλλικό δικαστήριο συμφώνησε υπέρ της Google, λέγοντας ότι τηρούσε τους ευρωπαϊκούς νόμους και ότι δεν θα έπρεπε να πληρώσει ούτε μια δεκάρα. Η Γαλλία και η Γερμανία, οι μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της ΕΕ, βρίσκονται επίσης σε μια κοινή προσπάθεια ώστε να αλλάξουν τους ευρωπαϊκούς νόμους που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να έχουν δηλωμένες άλλες έδρες όπως την Ιρλανδία για να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.
Τέλος, η Γαλλία κατηγορεί επίσης την Apple για το γεγονός ότι επιβράδυνε τα iPhones για τη διατήρηση των μπαταριών χωρίς να ενημερώσει πρωτύτερα τους καταναλωτές.
Update: είχαμε επίσημη ενημέρωση και δήλωση εκπροσώπου της Google η οποία ακολουθεί:
«Με περισσότερα από 1000 downloads το δευτερόλεπτο, το Google Play αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για μικρούς και μεγάλους προγραμματιστές εφαρμογών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πολλών και στη Γαλλία, να μοιράζονται τις εφαρμογές τους με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμαστε στενά με τη Γαλλική Γενική Διεύθυνση για την Πολιτική του Ανταγωνισμού, τις Υποθέσεις των Καταναλωτών και την Καταπολέμηση της Απάτης (DGCCRF) για σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών και το Google Play.Πιστεύουμε ότι οι όροι μας συμμορφώνονται με τη Γαλλική νομοθεσία και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την υπόθεσή μας ενώπιον της Δικαιοσύνης».