Οι ΗΠΑ επιδιώκουν το να ορίζουν νέες συναντήσεις με πολλές χώρες για να τους μιλήσουν και να τους πείσουν περί της απαγόρευσης χρήσης εξοπλισμού από την Huawei για την ανάπτυξη δικτύων 5G. Η Γερμανία μπορεί να είναι η πρώτη που παρά του ότι υπέκυψε και αυτή στις πιέσεις των ΗΠΑ η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εάν η Κινεζική εταιρεία τηρήσει τους δικούς της κανόνες λειτουργίας, τότε μπορεί να εργαστεί κανονικά στη Γερμανία.
Ουσιαστικά μπορεί η Μέρκελ να δείχνει πως τάσσεται υπέρ της πλευράς των ΗΠΑ, απλά θέλει να της εγγυηθεί η Huawei πως εφόσον δεν θα διαβιβάσει στοιχεία στην κινεζική κυβέρνηση, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Η Huawei έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και δεν έχει αποδειχθεί επισήμως το θέμα της κατασκοπείας (αλλά κατατέθηκαν ισχυρισμοί περί κλοπής εμπορικού μυστικού).
Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Τσεχία και η Ταϊβάν, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Δανία, θεωρούν ύποπτη κάθε κίνησης της Huawei (βάσει δηλώσεων από τη νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών). Η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη και η ίδια η Γερμανία δεν έχουν ακόμη λάβει τελικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα επιτρέψουν ή όχι την Huawei, μόνο που η τελευταία αφήνει ανοιχτό κάποιο παραθυράκι.
Εν πάση περιπτώσει, η Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται αυτήν την περίοδο την Ιαπωνία και μίλησε για το θέμα αυτό με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Keio, δίνει το ελεύθερο τόσο στην Huawei όσο και σε άλλες εταιρείες να εργαστούν στην Γερμανία εφόσον τηρηθούν κάποιοι κανόνες και δεν θα μοιράζονται πληροφορίες με την κυβέρνηση της Κίνας.
[via]