H “θύελλα” με τις λεκτικές και όχι μόνο διαμάχες μεταξύ Κίνας, τους συμβουλίου του Trump και της Huawei φαίνεται να μην έχει τέλος. Η Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες έχουν υποστεί σημαντική ζημιά από τη διοίκηση του Trump μετά από διάφορες κατηγορίες με ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Παρόλο που η Huawei έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως χρησιμοποιείται από την κινεζική κυβέρνηση και μάλιστα αμφισβήτησε την αμερικανική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της, όλα αυτά δεν έχουν φέρει κλίμα συμφιλίωσης, αντιθέτως η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τους συμμάχους της να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Huawei.
Ενώ ορισμένοι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας, υπέκυψαν στις πιέσεις από την Ουάσινγκτον, χώρες όπως η Γερμανία αρνήθηκαν να ακολουθήσουν αυτή την τακτική και έθεσαν νέες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται εάν η κινεζική επιχείρηση πρέπει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G. Η Huawei εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμμορφωθεί με κάθε όρο που έχει θέσει οποιαδήποτε κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κέντρου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην Πολωνία, εάν οι ενδιαφερόμενες αρχές την αποδεχθούν ως πιθανή λύση.
Αυτή η ελαφρώς ευνοϊκή στάση που διατηρεί η Γερμανία έναντι της Huawei, επηρεάζει τις καλές σχέσεις της με τις ΗΠΑ και επιστολή που έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, Richard Grenell, στον υπουργό οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier, όπως ανέφερε η The Wall Street Journal, αναφέρει πως ι ΗΠΑ θα σταματήσουν την παροχή πληροφοριών για συγκεκριμένα θέματα και όχι απόλυτα. Σε περίπτωση, φυσικά, που η Γερμανία δεν επιλέξει εξοπλισμό της Huawei, τότε παύει να ισχύει η απειλή.
[via]