Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ κατάφεραν να εκτυπώσουν με επιτυχία την πρώτη 3D καρδιά που χρησιμοποιεί κύτταρα και βιολογικά υλικά από έναν ασθενή. Η ιατρική ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στο Advanced Science, κατόρθωσε να παράγει μια ολόκληρη καρδιά, πλήρης με κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία, κοιλίες και θαλάμους , μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες προσπάθειες που απλά τυπώνονταν με απλούς ιστούς χωρίς αγγεία.
Η διαδικασία δημιουργίας της καρδιάς άρχισε με βιοψία λιπώδους ιστού που τραβήξανε από ασθενείς. Το κυψελοειδές υλικό από τους ιστούς χρησιμοποιήθηκε ως “μελάνι” για την εργασία εκτύπωσης. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να δημιουργήσουν πολύπλοκα μοντέλα ιστών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών επιθεμάτων και τελικά μια ολόκληρη καρδιά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καρδιά δεν είναι πολύ μεγάλη, αντιθέτως έχει μέγεθος της καρδιάς ενός κουνελιού. Αλλά η τεχνολογία που κατέστησε δυνατή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην παραγωγή ενός ανθρώπινου μεγέθους οργάνου. Επί του παρόντος, οι καρδιές μπορούν μόνο να συστέλλονται, αλλά οι ερευνητές σχεδιάζουν να καλλιεργήσουν τις 3D τυπωμένες καρδιές και να τις διδάξουν πώς να λειτουργούν κανονικά. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα επιχειρήσουν να τα μεταμοσχεύσουν σε ζωικά μοντέλα.
Οι ερευνητές εργάζονται εδώ και χρόνια σε τρισδιάστατους ιστούς με τελικό στόχο τη δημιουργία λειτουργικών οργάνων για μεταμόσχευση. Οι επιστήμονες που εμπλέκονται στο έργο καρδιάς στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ θεωρούν ότι μέσα σε 10 χρόνια, οι εκτυπωτές οργάνων θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμοι στα νοσοκομεία.
[via]