Κάτι σημαντικό θεώρησε η ΕΕ ότι απουσίαζε από τις αναγραφόμενες λεπτομέρειες πάνω στα κουτιά των φορητών συσκευών (smartphones/tablets) και έκανε συστάσεις να μπουν ετικέτες με βαθμολογίες για το πόσο εύκολη είναι η επισκευή της εκάστοτε συσκευής. Θα λέγαμε πως ουσιαστικά θα δούμε κάτι παρόμοιο με τα ratings, τα σκορ που δίνει το iFixit όταν προχωρά στο teardown κάποιας νέας συσκευής για να δει πόσο εύκολα αποσυναρμολογείται και ποια η κατασκευαστική ποιότητα κάθε προϊόντος. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύει στο να επιβάλλει βασικά κομμάτια όπως μπαταρίες και LEDs, να είναι εύκολα στην αφαίρεση, ώστε αν κάποιος θελήσει αργότερα να πετάξει στην ανακύκλωση την συσκευή του, να βγάλει από πάνω της κάποια εξαρτήματα με τοξικές ουσίες. Αυτό το απαιτούν εδώ και καιρό ομάδες όπως η Greenpeace και άλλοι φορείς.
Μερικά από τα όσα ζητά η ΕΕ και τι θεωρεί σωστό βάση των νέων δικών της κανονισμών που θέλει να εφαρμόσει, είναι τα εξής:
- Στην συσκευασία κάθε συσκευής να αναφέρεται πόσο εύκολα μπορεί αυτή να επισκευαστεί.
- Να παρέχονται στους καταναλωτές το δικαίωμα να μεταβαίνουν και σε ανεξάρτητα επισκευαστικά κέντρα για τυχόν ζητήματα, πέρα της αντιπροσωπείας χωρίς να χάνεται η εγγύηση.
- Φθηνότερες τιμές σε συγκεκριμένα γνήσια ανταλλακτικά.
- Ζητούν να αφαιρούνται οι μπαταρίες και άλλα βασικά εξαρτήματα.
Άλλο ένα που σίγουρα θα μας αρέσει πολύ αν περάσει και νομικά, είναι πως στην έκθεσή της, η αρμόδια επιτροπή ζητά από τους κατασκευαστές να παρέχουν ενημερώσεις λογισμικού για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ότι μέχρι σήμερα, ώστε οι καταναλωτές να μην πετούν στον κάδο των αχρήστων της συσκευής τους γρήγορα επειδή μόνο και μόνο δεν έχουν νέα ενημέρωση στα κινητά/tablets τους. Έτσι θα συμβάλλουν και στην μείωση του φαινομένου μόλυνσης του περιβάλλοντος, καθώς αν είναι λιγότερα τα κινητά που καταλήγουν στα σκουπίδια, ρυπαίνεται λιγότερο η φύση, μην ξεχνάμε ότι τα κινητά μας έχουν εξαρτήματα που προκύπτουν από διάφορες χημικές ενώσεις. Τέλος, καλεί για μια «εθελοντική ευρωπαϊκή ετικέτα» που να επισημαίνει την ανθεκτικότητα του προϊόντος, τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την δυνατότητα αναβάθμισης – κάτι σαν το «απόσπασμα επισκευής» της iFixit.
Εκτός από την αποθάρρυνση των αποβλήτων και την παροχή βοήθειας στους καταναλωτές, η ΕΕ έχει κάποιους εγωιστικούς προσωπικού λόγους για να προτείνει τα μέτρα. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά προϊόντα κατασκευάζονται εκτός Ευρώπης, συχνά στην Ασία ή στις ΗΠΑ, και έχουν ελάχιστα οφέλη για την οικονομία της ΕΕ. Η ευκολότερη προσαρμογή των συσκευών από τους καταναλωτές και τα τοπικά κέντρα επισκευών θα δημιουργούσουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που εμπορεύονται ή επισκευάζουν τέτοιου είδους προϊόντα.
Πρακτικά, ορισμένες από τις συστάσεις-μέτρα θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν, για παράδειγμα η Apple, για παράδειγμα ποτέ δεν έκανε ένα iPhone με αφαιρούμενη μπαταρία και ποτέ δεν θα το κάνει σύμφωνα με την δική της πολιτική. Ο λόγος του να μην αφαιρείται η μπαταρία παρα μόνο εάν ανοιχτεί η συσκευή, είναι κάτι εξυπηρετεί πάρα πολύ τους κατασκευαστές, διότι κάπως έτσι εξασφαλίζουν περισσότερο χώρο στο εσωτερικό του τηλεφώνου και τα κάνουν ακόμη λεπτότερα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Εξίσου απίθανο είναι να πεισθούν οι εταιρείες τέτοιων καταναλωτικών αγαθών ως προς την μείωση τιμών των ανταλλακτικών, από τα οποία έχουν υψηλά κέρδη. Πέραν αυτού, οι εταιρείες δεν θα συμφωνήσουν και με την αναβάθμιση software σε κινητά τους πάνω από 2 έτη, διότι συνεχώς παράγουν νέα μοντέλα και θέλουν οι πωλήσεις τους να μην σταματούν ποτέ.
[via]