Στις δικαστικές αίθουσες οδηγείται και πάλι η Apple, καθώς υπέβαλε αγωγή εναντίον του πρώην συνεργάτη της GEEP Canada για φερόμενη μεταπώληση πάνω από 100.000 iPhone’s, iPad’s και Apple Watches, που έπρεπε να αποσυναρμολογηθούν και να ανακυκλωθούν. “Τουλάχιστον 11.766 κιλά συσκευών Apple έφυγαν από τις εγκαταστάσεις της GEEP χωρίς να καταστραφούν – γεγονός που επιβεβαίωσε η ίδια η GEEP”.
Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε αφού η Apple πραγματοποίησε έλεγχο σε περισσότερα από 500.000 iPhone’s, Apple Watches και iPad’s μεταξύ του χρονικού διαστήματος 2015 και 2017. Αυτό που ανακαλύφθηκε ήταν ότι το 18% αυτών των συσκευών (συνολικά 103.845) εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω mobile δικτύων. και δεν προσμετρήθηκαν συσκευές με πρόσβαση μόνο μέσω WiFi, οπότε ο αριθμός είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος.
Η Apple ζητά 31 εκατομμύρια δολάρια CAD από τον πρώην συνεργάτη της. Η GEEP δεν αρνήθηκε την κλοπή, αλλά ισχυρίζεται ότι τρεις υπάλληλοι έκλεψαν τις συσκευές για να ωφεληθούν οι ίδιος τους προσωπικά, όχι η εταιρεία. Η Apple αντέδρασε και είπε ότι οι εργαζόμενοι ήταν στην πραγματικότητα ανώτερα στελέχη της GEEP.
Βέβαια η Apple διαθέτει στην αγορά refurbished συσκευές, αλλά δεν θα προσπαθήσει να πουλήσει ή να επιτρέψει την πώληση συσκευών που δεν πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας ή ποιότητας. “Τα προϊόντα που αποστέλλονται για ανακύκλωση δεν είναι πλέον επαρκής για να πωλούνται σε καταναλωτές … και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας,” δήλωσε η εταιρεία είπε στο The Verge.
Παρ ‘όλα αυτά, ομάδες με δικαίωμα επισκευής επέκριναν την Apple για τις πολιτικές της έναντι καταστημάτων και συσκευών επισκευής τρίτων που είναι δύσκολο να επιδιορθωθούν. Η εταιρεία μεταφέρει κάποια εσωτερικά μέρη προς ανακύκλωση με μηχανήματα που ονομάζονται Dave και Daisy, τα οποία μπορούν να αφαιρέσουν εξαρτήματα από 200 τηλέφωνα ανά ώρα για να ανακτήσουν εξαρτήματα που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν. Ωστόσο, πολλοί επικριτές πιστεύουν ότι η Apple και άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών πρέπει να επικεντρώνονται στην επαναχρησιμοποίηση και όχι στην ανακύκλωση, εάν θέλουμε να μειώσουμε τους 53 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων που παρήχθησαν μόνο το 2019.
[via]