Θέλετε προφίλ στο δημοφιλές Facebook; Τώρα θα πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία της αστυνομικής σας ταυτότητας καθώς και μία φωτογραφία της. Πολλοί χρήστες εδώ και μέρες έχουν θορυβηθεί, καθώς όταν προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν είσοδο στο λογαριασμό τους είδαν ότι είναι μπλοκαρισμένοι και ότι για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση θα έπρεπε να εισάγουν τα παραπάνω στοιχεία. Φυσικά η πρώτη σκέψη των περισσότερων ήταν hackers ή κάποιος ιός που επιδίωκε με παράνομο τρόπο να αποσπάσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και επικοινωνούσαν με το Facebook ζητώντας την άμεση ανάκτηση του λογαριασμού τους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα όλο αυτό είναι απολύτως νόμιμο και οι χρήστες έπρεπε να το γνωρίζουν μέσα από τους όρους και την πολιτική του Facebook, με τα οποία έχουν συμφωνήσει κατά την εγγραφή τους.
Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, το γνωστό κοινωνικό δίκτυο είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση σχετικά με την παραπάνω ενέργεια και τις προσπάθειες προστασίας των χρηστών του από κακόβουλους λογαριασμούς. Όλοι οι χρήστες του Facebook θα πρέπει να χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα, το οποίο θα ταυτοποιείται με την κατάθεση του εν λόγω πιστοποιητικού. Οι χρήστες που δεν επιθυμούν να εισάγουν τα παραπάνω στοιχεία ή δεν μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη του ονόματος, καθώς το προφίλ τους είναι ψεύτικο, θα παραμένουν μπλοκαρισμένοι.
Όσοι, λοιπόν, δουν το μήνυμα: «Στείλτε μας αντίγραφο ενός πιστοποιητικού ταυτότητας με φωτογραφία, ώστε να εξακριβώσουμε το όνομά σας», θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για κάποιο «λάθος», απλώς το Facebook τους ζητά να ταυτοποιήσουν το όνομα τους παραπέμποντάς τους να διαβάσουν την πολιτική του σχετικά με τις ταυτότητες. Αυτά που πρέπει να φαίνονται στην ταυτότητά σας και να τα συμπληρώσετε υποχρεωτικά είναι το όνομα και το επώνυμό σας, η ημερομηνία γέννησης και η φωτογραφία σας στην ταυτότητας. Προς το παρόν τα άλλα στοιχεία είναι προαιρετικά στη συμπλήρωση, αλλά το Facebook δεν σας προτρέπει να τα αποκρύψετε από την ταυτότητά σας, το οποίο είναι δικαίωμά σας και μπορείτε φυσικά να το κάνετε.
Ποιες ήταν όμως οι πρώτες αντιδράσεις; Ορισμένοι χρήστες εκφράζουν την άποψή τους μέσα από τα υπόλοιπα μέσα δικτύωσης και δηλώνουν έξαλλοι με την παραπάνω πολιτική. Άλλοι πάλι συμφωνούν με αυτήν και τη θεωρούν αρκετά καλή ώστε τα προφίλ των χρηστών να είναι πλέον πιο αξιόπιστα. Αν μέσα από μία τέτοια κίνηση το Facebook κατορθώσει να εξαλείψει τα ψεύτικα προφίλ, και φυσικά δεν μιλάμε για τους εφήβους που τα χρησιμοποιούν για να κάνουν πλάκα στους φίλους τους αλλά γι’ όσων οι σκοποί δεν είναι νόμιμοι, γιατί αυτό δεν είχε γίνει πιο νωρίς;
Το κοινωνικό δίκτυο ζητά μόνο ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και φωτογραφία, τα οποία σύμφωνα με την πολιτική του τα έχετε δημοσιεύσει ήδη, όμως πόσοι είναι εκείνοι που δεν το γνωρίζουν και στην φωτογραφία που θα στείλουν ή έχουν στείλει φαίνονται όλα τους τα στοιχεία; Κάποιοι μιλούν για φακέλωμα, άλλοι υποστηρίζουν ότι «φακελωνόμαστε» ήδη με διάφορους τρόπους και αυτό προσφέρει προστασία από όσους προσπαθούν να κλέψουν τα στοιχεία μας. Σίγουρα, θα υπάρξουν οι χρήστες που θα το απορρίψουν, όμως υπάρχουν και εκείνοι που θα στείλουν και τη φωτογραφία, θα συμπληρώσουν και τα στοιχεία τους, γνωρίζοντας ή όχι τι πρέπει να προστατεύσουν από τα αδιάκριτα μάτια. Φακέλωμα ή προστασία λοιπόν; Θα δεχτούν οι χρήστες να εισάγουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή θα το απορρίψουν και θα στραφούν σε άλλα social media;