Ένα σκληρό, γυάλινο πολυμερές υλικό έχει αναρτηθεί από το Science ως το νέο μεγάλο επίτευγμα της επιστήμης το οποίο λέγεται πως μπορεί να “θεραπευτεί” από μόνο του εάν τύχει να πάθει κάτι εφόσον το πιέσετε με το χέρι σας. Τα πολυμερή με self-healing ικανότητα συνήθως απαιτούν θερμότητα γύρω στους 120 βαθμούς Κελσίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μάλλον θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο υλικό για οθόνες smartphones που θα τις βοηθά να επισκευάζονται από μόνες τους εάν σπάσουν ή σημαδευτούν.
Ακούγεται τέλειο, όμως να πούμε ότι και τον περασμένο Μάρτιο οι χημικοί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Riverside και στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανακάλυψαν ένα αυτ-οθεραπευτικό υλικό που εκτείνεται έως 50 φορές στο αρχικό του μέγεθος. Αντίστοιχα, μια τέτοια ανακάλυψη έκανε και η Motorola τον Αύγουστο και μάλιστα κατέθεσε και σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Πάμε πάλι στην αρχική μας είδηση, στο νέο πολυμερές που είναι δημιούργημα του καθηγητή Takuzo Aida από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο σε συνεργασία με μια ομάδα ερευνητών. Βέβαια η όλη ιδέα προέκυψε τυχαία, όταν ένας σπουδαστής σε ένα του πείραμα διαπίστωσε πως οι κομμένες άκρες του πολυμερούς κολλούσαν μεταξύ τους, όταν πιέζονταν με το χέρι στους 21 βαθμούς Κελσίου.
Δώστε λίγο περαιτέρω χρόνο στους επιστήμονες, αφήστε τους να ολοκληρώσουν τις δοκιμές του κλεισμένοι στα εργαστήρια και ίσως εμφανιστούν στο μέλλον κινητά με οθόνες που ακόμη και εάν τις καταστρέψουμε με τα χέρια μας, αυτές θα επισκευάζονται αυτόματα.
[via]