Υπέρ του Instagram όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, ήταν πως μπορεί να γίνεται εκτεταμένη χρήση φίλτρων από όλους όσον αφορά τις φωτογραφίες τους, οι οποίες στη συνέχεια θα μοιράζονταν μεταξύ των μελών. Η εταιρεία αποκτήθηκε από το Facebook το 2012 έναντι του αναφερόμενου χρηματικού ποσού του 1 δις. δολαρίων. Το Instagram δεν είναι τόσο γνωστό όσο το Facebook που φουσκώνει τα πάθη των συνδρομητών, διαδίδοντας ψεύτικα νέα και πολιτική προπαγάνδα. Ακόμα, μια έκθεση του Poynter που δημοσιεύθηκε μέσω του The Verge αναφέρει ότι γίνονται βήματα για την αποτροπή της διάδοσης ψευδών αναρτήσεων στην πλατφόρμα. Το Instagram εκτελεί δοκιμές με στοιχεία ελέγχου αυθεντικότητας.
Το Facebook απασχολεί σήμερα 52 επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται για να διεξάγει ελέγχους στοιχείων. Εάν το περιεχόμενο που βρέθηκε σε μια συγκεκριμένη δημοσίευση στο Facebook αποδείχθηκε λανθασμένη, μειώνεται η διανομή του μηνύματος μέσω της ειδησεογραφίας feed των χρηστών. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πολιτική του Instagram είναι βασικά η ίδια. Ο Stephanie Otway, εκπρόσωπος της εφαρμογής, λέει: “Η προσέγγισή μας στην παραπληροφόρηση είναι η ίδια με αυτήν του Facebook, όταν βρούμε την αποτυχία, αντί να την αφαιρέσουμε, θα μειώσουμε τη διανομή της.” Αυτό σημαίνει ότι οι σχετικές αναρτήσεις θα καταργηθούν από την καρτέλα “Διερεύνηση” και τη σελίδα αποτελεσμάτων των σημείων κατακερματισμού, αλλά θα παραμείνουν στη σελίδα του δημιουργού. Αυτό περιορίζει την αναγνωσιμότητα αυτών των πολωτικών θέσεων σε εκείνους που έχουν αποφασίσει να εγγραφούν σε μέλη που διαδίδουν αυτές τις πληροφορίες.
Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ιστοσελίδων. Το περιεχόμενο του Instagram δεν είναι σχεδόν εξίσου επικαιροποιημένο με το είδωλο όπως στο Facebook, ειδικά επειδή η πλατφόρμα δεν έχει υπερσυνδέσμους μέσα σε λεζάντες ή σχόλια μελών. Έτσι, αντίθετα από το Facebook, οι φωτογραφίες που είναι ψεύτικες δεν θα επισημανθούν και δεν θα υπάρξει προειδοποίηση στα μέλη του Instagram που θέλουν να μοιραστούν αυτές τις εικόνες.
[via]