Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο CEO και ο ιδρυτής Ren Zhengfei, καθώς φαίνεται να πιστεύει ότι η εταιρεία του μπορεί ακόμα να γίνει η κορυφαία εταιρεία smartphones στον κόσμο, ακόμα και αν παραμείνει αποκομμένη από το λογισμικό και τις εφαρμογές της Google.
Η κινεζική εταιρεία είναι ήδη ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και πράγματι ήταν σε πολύ καλό δρόμο να ξεπεράσει τη Samsung αλλά τα σχέδιά της ανατράπηκαν όταν ξαφνικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ την πρόσθεση στην μαύρη λίστα. Ο περιορισμός αυτός εμποδίζει τις αμερικανικές εταιρείες όπως Google (GOOGL), Intel (INTC) και η Broadcom (AVGO) να πωλούν εξαρτήματα στην Huawei, εκτός αν αποκτήσουν μια κυβερνητική άδεια για να το κάνουν.
Τώρα, το μερίδιο αγοράς της Huawei που έχει κερδίσει υπερβολικά το εξωτερικό μειώνεται καθώς οι πελάτες εκτός Κίνας δεν θέλουν να αγοράσουν ένα τηλέφωνο που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο Google Play Store και σε δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Facebook, το Uber και τους Google Maps.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, ερωτήθηκε σε συνέντευξή του στο CNN Business την Τρίτη εάν η Huawei μπορεί ακόμα να γίνει η πρώτη εταιρεία smartphone στον κόσμο, ακόμη και χωρίς την Google και ο ίδιος απάντησε κατά λέξη: “Δεν νομίζω ότι θα ήταν πρόβλημα”, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
Η Huawei έχει πει επανειλημμένα ότι θα προτιμούσε να συνεργαστεί με την Google εφόσον αυτό είναι εφικτό. Όμως, για να μην προκύψει σοβαρό πρόβλημα, εργάζεται σε ένα πλάνο εφεδρείας “μεγάλης κλίμακας”, δήλωσε ο Ren.
Ναι, όπως ακούσατε και προσφάτως, η Huawei αναπτύσσει το δικό της λειτουργικό σύστημα, που ονομάζεται Harmony, καθώς και ένα κατάστημα εφαρμογών. Ωστόσο, η Huawei διαθέτει μόλις 45.000 εφαρμογές διαθέσιμες για λήψη και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να συγκρίσεις αυτό το κατάστημα με το Play Store που περιλαμβάνει περίπου 2,8 εκατομμύρια apps, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς Statista.
Ο Ren δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι η πιο ισχυρή χώρα όσον αφορά την καινοτομία και κανείς – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας – δεν μπορεί να ξεπεράσει τη χώρα για “τις επόμενες δεκαετίες”.
Αλλά πρότεινε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να βοηθήσει αθέλητα την άνοδο των ανταγωνιστών εάν συνεχίσει να θέτει περιορισμούς σε ποια εταιρείες των ΗΠΑ μπορούν να ανταλλάσσουν.
Εάν η Huawei δεν μπορεί να συνεργαστεί με αμερικανικούς προμηθευτές, “θα πρέπει να καταφύγουμε σε εναλλακτικές λύσεις. Αν αυτές οι εναλλακτικές λύσεις γίνουν ώριμες, πιστεύω ότι θα είναι λιγότερο πιθανό να στραφούμε σε προηγούμενες καταστάσεις”, δήλωσε ο Ren.
“Είναι κρίσιμη στιγμή για όλους μας, ελπίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορεί να σκεφτεί τι είναι καλύτερο για τις αμερικανικές εταιρείες”, πρόσθεσε.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Huawei έχει αποδειχθεί ευρέως ανθεκτική φέτος, παρά τη μαύρη λίστα των συναλλαγών της. Όταν η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 24% τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
[via]