Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας επέβαλε στην Apple πρόστιμο ύψους 9 εκατ. δολαρίων και είναι μια ποινή για φερόμενους ως παραπλανητικούς ιδιοκτήτες iPhone και iPad στην Αυστραλία σχετικά με τα δικαιώματά τους βάσει των νόμων περί προστασίας των καταναλωτών της χώρας. Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) οδήγησε την Apple στις δικαστικές αίθουσες αφού πολλοί χρήστες iPhone και iPad στη χώρα διαπίστωσαν ότι οι συσκευές τους απενεργοποιήθηκαν από μια ενημερωμένη έκδοση πριν από χρόνια στο iOS 9. Πριν από την εγκατάστασης αυτής της ενημέρωσης, αρκετοί χρήστες iPhone και iPad στράφηκαν σε τρίτους για να διορθώσουν ένα πρόβλημα με το TouchID και αυτά τα μέρη κατά την επισκευή αντικαταστάθηκαν από εξαρτήματα τρίτων.
Ωστόσο, εάν ένας τρίτος κατασκευαστής εγκαταστήσει μη εξουσιοδοτημένα ανταλλακτικά όσον αφορά το Touch ID, θα εμφανιστούν μηνύματα τύπου “Error 53”. Aυτό το μήνυμα σφάλματος έδειχνε ότι το iPhone ή το iPad ενός χρήστη ήταν κακοποιημένο.
Η επίτροπος της ACCC, Sarah Court, δήλωσε ότι σύμφωνα με τον αυστραλιανό νόμο περί προστασίας των καταναλωτών, τα ελαττωματικά προϊόντα δικαιούνταν επισκευή ή αντικατάσταση και ενδεχομένως επιστροφή χρημάτων ακόμη και αν ένα κατάστημα τρίτων, μη εξουσιοδοτημένο από την Apple, προέβη σε επισκευή χρησιμοποιώντας ανταλλακτικά μη εγκεκριμένα από την Apple.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Apple αντικατέστησε ελαττωματικές μονάδες με refurbished μοντέλα, μια κοινή πρακτική της εταιρείας για πολλά κράτη. Το δικαστήριο είπε ότι αυτό ήταν απαράδεκτο στην Αυστραλία. “Αν οι άνθρωποι αγοράσουν ένα iPhone ή iPad από την Apple και υποστούν σοβαρή ζημιά, δικαιούνται επιστροφή χρημάτων. Αν οι πελάτες προτιμούν την αντικατάσταση, δικαιούνται νέα συσκευής σε αντίθεση με τις ανακατασκευασμένες.
Πριν από αυτή την πρόσφατη απόφαση, η Apple ήρθε σε επαφή με 5.000 χρήστες iOS συσκευών της Αυστραλίας των οποίνων οι συσκευές σταμάτησαν να λειτουργού λόγω του φαινομένου “Error 53” και προσφέρθηκαν να τους αποζημιώσουν. Η αντιπροσωπεία της Apple στην Αυστραλία ξεκαθάρισε πως πλέον θα ενημερώνονται σωστά οι καταναλωτές από τον ιστότοπό τους περί εγγυήσεων και του αυστραλιανού νόμου για την προστασία τους και θα βελτιώσει τα συστήματά της.
Στις ΗΠΑ, μια αντίστοιχη αγωγή κατατέθηκε για το ίδιο σφάλμα τον Φεβρουάριο του 2016 και την υποχρέωση της Apple να πληρώσει το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Τον Ιούνιο του 2016, ένας δικαστής απέρριψε την απόφαση ισχυριζόμενος ότι οι ενάγοντες δεν είχαν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν την αγωγή και δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν μόνιμη απώλεια δεδομένων.
[via]