Στις 4 Οκτωβρίου έχει οριστεί η μέρα που θα δούμε τη Google να παρουσιάζει τα πλάνα της για το νέο χρόνο σχετικά με το Android και τα smartphones που το χρησιμοποιούν. Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα. Πέρα από τις δύο νέες συσκευές που θα παρουσιαστούν, όλοι αναμένουμε να δούμε φέτος το κάτι διαφορετικό από τη Google, κάτι που θα την ανεβάσει επίπεδο στο χώρο των smartphones. Τι είναι αυτό; Η εταιρεία φαίνεται ότι από φέτος ενδιαφέρεται και για την κατασκευή των smartphones που θέλει να αγοράσει ο κόσμος, πέρα από την πώλησή τους.
Δεν είναι ότι η Google δεν ενδιαφερόταν στο παρελθόν. Σίγουρα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας ήθελαν οι Nexus συσκευές να φτάνουν τις προσδοκίες των ανθρώπων που τις αγόραζαν, και σε καμία εταιρεία δεν αρέσει να χάνει χρήματα. Αλλά οι λίγες συσκευές που πουλήθηκαν με το Nexus brand στο πίσω μέρος ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα χρήματα που παίρνει η εταιρεία για κάθε συσκευή από τις Apple, Samsung, LG ή τις υπόλοιπες εταιρείες. Η Google είναι παντού και πάντα από ότι φαίνεται, και θα καταφέρει να βγάλει χρήματα μέσω διαφημίσεων είτε εμείς χρησιμοποιούμε το Nexus 6P είτε το iPhone 7. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμη και αν δει όντως σοβαρά την κατασκευή και πώληση των δικών της συσκευών. Αυτή η κίνηση ίσως της δώσει τον έλεγχο όμως.
Έχει αναφερθεί πολλές φορές το γιατί η Google δε μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα αν η Samsung δεν αναβαθμίζει τις συσκευές της ή αν η HTC δεν ακολούθησε το πρόγραμμα που είχε υποσχεθεί για τις ενημερώσεις ασφαλείας. Τα χέρια της είναι δεμένα καθώς το Android δεν είναι κάτι που το πουλάει ή απαιτεί κάποια άδεια για τη χρήση του, όπως αντίθετα συμβαίνει με τις Google εφαρμογές και το Play Store. Και η χρήση αυτών σαν μοχλός, θα κάνει τη Google ακόμα πιο ισχυρή στο μονοπώλειο που απολαμβάνει στο χώρο των smartphones. Το Play Store δεν είναι μια μπάλα που μπορούν να πάρουν και να φύγουν, όπως κάναμε μικροί στις γειτονιές, όταν δεν τους αρέσει η τροπή που παίρνουν τα πράγματα. Η Google κάνει κινήσεις για να γίνει το Android λίγο πιο «αρθρωτό», αν και συνεχίζουμε να βλέπουμε εταιρείες να κυκλοφορούν 100 και βάλε συσκευές και να υποστηρίζουν μόλις δύο ή τρεις από αυτές. Για όσα άτομα αγόρασαν τις υπόλοιπες, το Android είναι άχρηστο. Κατασκευάζοντας το δικό της κορυφαίο hardware, η Google θα αποκτήσει το δικό της χώρο για να κινηθεί και θα δώσει στους καταναλωτές να καταλάβουν ότι ίσως το όνομα της εταιρείας που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής τους είναι άχρηστο και όχι το δωρεάν λογισμικό που χρησιμοποιούν.
Είναι και καλοί σε αυτό κιόλας. Όσοι χρησιμοποιούν Chromebook θα ξέρουν ότι το να ελέγχει η Google και να αποφασίζει εκείνη πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο software είναι πολύ καλύτερο από το να το κάνει η ASUS, η Acer και η HP. Η εμπειρία είναι άριστη, μόνο και μόνο για αυτό το λόγο. Αν η HP (για παράδειγμα) δεν είναι εντάξει με αυτό, μπορεί να πάρει δωρεάν το Chromium source και να κατασκευάσει κάτι καλύτερο μόνη της. Η Canonical το κάνει, όπως και τόσες άλλες ανεξάρτητες Linux ομάδες. Για να έχουν όμως το logo του Chrome πρέπει να παίξουν μπάλα και να ακολουθήσουν αυστηρούς κανόνες. Κάτι τέτοιο χρειάζεται άμεσα και το Android, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να το κάνει η Google σαν παράδειγμα.
Η κατασκευή δύο high-end συσκευών με όλα τα καλούδια πάνω τους, που θα είναι έτοιμες τόσο για το μέλλον όσο είναι και για το παρόν, αποτελεί βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Η αγορά πινακίδων και διαφημιστικού χώρου σε αθλητικούς χώρους ώστε να μαθαίνει ο κόσμος ότι το κάνεις, είναι ένα άλλο βήμα. Η ύπαρξη εκπαιδευμένου προσωπικού που θα υποστηρίξουν τον κόσμο σε ότι πρόβλημα υπάρχει με τις συσκευές, είναι ένα ακόμα. Αν η Google κατασκευάσει μια καλύτερη «ποντικοπαγίδα» και σιγουρευτεί ότι όλοι το γνωρίζουν αυτό, μόνο θετικό θα είναι για αυτήν.
Δυστυχώς όμως, η εταιρεία δύσκολα θα «ακυρώσει» τόσο κατάφορα τους κατασκευαστές όσον αφορά την αδιαφορία τους για την ασφάλεια ή για την εμπειρία σας. Αλλά μπορεί να δείξει στον κόσμο τα… δόντια του Android, και προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να το δω αυτό. Το Pixel brand μπορεί να αποτελέσει τα Lumia της Google. Μπορεί να αποτύχει, όπως απέτυχε και της Μicrosoft. Αλλά αν μπορεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία στο χώρο του Android, οι άλλες εταιρείες θα την ακολουθούν ή θα τη συμπληρώνουν. Ή απλά θα φύγουν από το χώρο.
Τώρα, το μόνο που πρέπει να κάνουν εκεί στη Google είναι να κατασκευάσουν μια καλύτερη «ποντικοπαγίδα». Και αυτό αναμένουμε να το δούμε σε μερικές μέρες από σήμερα!
[via]