Κανένα σοκ στο διαδίκτυο και κανένα τεράστιο σκάνδαλο δεν έγινε τελικά (όπως τιτλοφορούν τα άρθρα τους τα «κίτρινα» site που κάλυψαν το θέμα).
Το internet έβαλε πλάτη στα θύματα αυτής της ιστορίας και αποφάσισε να μην το συζητήσει με τον θόρυβο να έχει ήδη καταλαγιάσει. Ας δούμε όμως τι ακριβώς έγινε και ποιος έφταιγε τελικά.
Πριν από μερικές μέρες διέρρευσαν κάποιες γυμνές φωτογραφίες στο δημοφιλές 4chan από ένα χρήστη όπου δημοσίευσε αρχικά κάποιες φωτογραφίες και στην συνέχεια ζήτησε να του κάνουν δωρεά χρήματα για να δημοσιεύσει και τις υπόλοιπες.
Αργότερα, διέρρευσε μία λίστα με υποτιθέμενα θύματα των οποίων αποκαλυπτικές φωτογραφίες είχαν βγει στο ίντερνετ και τέλος ξεκίνησε δειλά δειλά να ακούγεται το iCloud το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα άρθρα είχε πέσει θύμα χακαρίσματος.
Λίγο μετά μάθαμε και για το script το οποίο δοκίμασε διάφορους συνδυασμούς κωδικών από τους πιο κοινούς (που είχαν διαρρεύσει στο ίντερνετ πριν από μερικούς μήνες).
Η επιλογή του χρόνου της διαρροής είναι κάτι που ελέγχεται έντονα (μερικές μέρες πριν το Samsung Galaxy Note 4 και το iPhone 6) και πολλοί ήδη κάνουν σενάρια για συνωμοσία ούτως ώστε να πληγεί η Apple λίγο πριν κυκλοφορήσει η επόμενη ναυαρχίδα της, το iPhone 6 -κάτι που τελικώς δεν έγινε.
Η ίδια ωστόσο ήταν προσεκτική στις κινήσεις και τις δηλώσεις της, δηλώνοντας αρχικά πως ερευνά το θέμα και κλείνοντας το θέμα αργότερα όταν εντόπισε πως το πρόβλημα δεν οφείλονταν σε «χακάρισμα» του iCloud τελικά.
Αναλυτικά η δήλωση:
Θέλαμε να ενημερώσουμε για την έρευνά μας σχετικά με την κλοπή των φωτογραφιών από ορισμένες διασημότητες. Όταν μάθαμε για την κλοπή, εξοργιστήκαμε και οι ίδιοι και αμέσως κινητοποιήθηκαν οι μηχανικοί της Apple για να ανακαλύψουν την πηγή αυτής της διαρροής. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η ασφάλεια των πελατών μας είναι υψίστης σημασίας για εμάς. Μετά από περισσότερες από 40 ώρες από την έρευνα, ανακαλύψαμε ότι σε ορισμένους λογαριασμούς διάσημων υπήρξε μια πολύ στοχευμένη επίθεση σε ονόματα χρηστών, κωδικούς πρόσβασης και τα ερωτήσεις ασφάλειας, μια πρακτική που έχει γίνει πολύ κοινή στο Διαδίκτυο. Σε καμία από τις υποθέσεις που έχουν ερευνηθεί δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε παραβίαση σε οποιοδήποτε από τα συστήματα της Apple, συμπεριλαμβανομένων των iCloud ή Find my iPhone. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την αστυνομία για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό των εγκληματιών που εμπλέκονται.
Για την προστασία από αυτόν τον τύπο επίθεσης, συμβουλεύουμε όλους τους χρήστες να χρησιμοποιούν πάντα έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης και την επαλήθευση δύο βημάτων.
Τελικά ο κόσμος δεν ψάρωσε, η Apple δεν επλήγη καθώς είναι γνωστή η αδιάτρητη ασφάλεια των συστημάτων της και μάλιστα η μετοχή της έδειξε να ανεβαίνει.
Τα συμπεράσματα από την υπόθεση είναι και δύο και είναι εξίσου σημαντικά:
- Το ίντερνετ ωρίμασε και δεν του αρέσει πια να κοιτάει μέσα από την κλειδαρότρυπα.
- Να χρησιμοποιείτε πάντα ασφαλείς και όχι απλούς κωδικούς για να μην μπορούν να τους μαντέψουν.