Ανετράπη η ζωή μας σαν σήμερα καθώς πριν από δέκα χρόνια τέτοια περίοδο είχαμε την εισαγωγή του πρώτου Android smartphone, το T-Mobile G1 που αποτελούσε δημιούργημα της HTC και έφερε ένα πληκτρολόγιο QWERTY που ήταν εξοπλισμένο με trackball. Το λειτουργικό αυτό κανείς δεν φανταζόταν πως θα γινόταν τόσο δημοφιλή με την πάροδο του χρόνου και η T-Mobile εκείνη την εποχή έκανε μια δοκιμή του νέου mobile OS με την κυκλοφορία του γνωστού και ως HTC Dream (G1).
Η πρώτη κυκλοφορία του Android που κυκλοφόρησε δημοσίως (v1.1) είχε πολλές ελλείψεις από μερικά χαρακτηριστικά όπως ένα εγγενές πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο και ένα εικονικό πληκτρολόγιο QWERTY. Η ενημέρωση για το Android 1.5 Cupcake φρόντισε για το τελευταίο και το Android Market πρόσφερε εφαρμογές για να συμπληρώσει μερικά από αυτά τα κενά. Αλλά το σημαντικό ήταν ότι πως το Android πρόσφερε κάποιες επιπρόσθετες προσαρμογές που δεν ήταν διαθέσιμες στο Apple iPhone 3G.
Το Android δεν πήγε κατευθείαν στην κορυφή των διαγραμμάτων μέχρι που η Verizon κυκλοφόρησε το Android 2.0 powered Motorola DROID στις 5 Νοεμβρίου 2009, ότι το κινητό λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα της Google ήταν εφοδιασμένο με πολλές πλέον λειτουργίες για να προκαλέσει το iPhone. Η Motorola και η Verizon συνεργάστηκαν για την παραγωγή της διαφημιστικής καμπάνιας του DROID. Ξεκινώντας με το Android 2.2 Froyo, το λειτουργικό σύστημα άρχισε να υποστηρίζει το Adobe Flash και η Google άρχισε να ελπίζει ότι αυτό θα διαφοροποιούσε τα Android κινητά από το iPhone, αλλά το Flash κατέληξε σε καταστροφή για τους χρήστες του Android.
Μετά από την επιτυχία του DROID, η Google κυκλοφόρησε το Nexus One. Όχι μόνο είχε το ισχυρότερο hardware μέχρι τότε για ένα τηλέφωνο Android, αλλά έκανε την αρχή για το πρόγραμμα Nexus της Google. Τα κινητά τηλέφωνα Nexus ανέδειξαν πραγματικά το τι μπορεί να κάνει το Android και ήταν τα πρώτα τηλέφωνα που έλαβαν ενημερώσεις. Αυτό ήταν ένα μεγάλο σημείο πλεονέκτημά τους έναντι άλλων συσκευών άλλων κατασκευαστών. Αυτός ο αποκαλούμενος κατακερματισμός εξακολουθεί να συμβαίνει σήμερα και είναι ο λόγος για τον οποίο λιγότερο από το 1% των ενεργών τηλεφώνων Android χρησιμοποιούν την τελευταία έκδοση του Android. Η Google ολοκλήρωσε το πρόγραμμα με τα Nexus 6P και Nexus 5X του 2015, αντικαθιστώντας το με τη δική του σειρά συσκευών Google Pixel.
Σε αντίθεση με το iPhone, το οποίο είχε τότε μόνο ένα μέγεθος οθόνης (3,5 ιντσών), οι κατασκευαστές Android αναζητούσαν ήδη να δουν πώς θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ίντσες για καλύτερη και άνετη εμπειρία. Τηλέφωνα όπως το Motorola DROID X έφεραν μια οθόνη 4,3 ιντσών. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2010, το Android ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερο mobile λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως, με το 25,5% της παγκόσμιας αγοράς smartphone και 36,6% για το Symbian. Το iOS της Apple ήταν το τρίτο με ποσοστό 16,7%. Το προηγούμενο έτος, το Symbian κατείχε το 44,6% των mobile συσκευών και το BlackBerry OS ήταν στο 20,7%.
Το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή το 4ο τρίμηνο του 2010, το Android έγινε το δημοφιλέστερο mobile OS το οποίο βρέθηκε σε σχεδόν κάθε smartphone. Το Symbian έπεσε στην δεύτερη θέση και το iOS ήταν τρίτο. Οι κατασκευαστές όπως η HTC συνέχισαν να πειραματίζονται απελευθερώνοντας τηλέφωνα όπως το EVO 3D. Μετά από ένα πετυχημένο ντεμπούτο, η σειρά Galaxy S της Samsung επεκτάθηκε και είδαμε το καινοτόμο τότε Galaxy S II και λίγο αργότερα η Motorola ήταν η πρώτη που χάρισε ένα smartphone με σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων (Motorola Atrix 4G).
Το 2011, η Google παρουσίασε το Android 3.1 Honeycomb για tablet και το Ice Cream Sandwich 4.0 για smartphone. Aπό την άλλη, είδαμε από την Motorola το μοντέλο XOOM ήταν το πρώτο tablet που παρουσίασε την έκδοση Honeycomb, η οποία πρόσφερε μια προβολή δύο πλαισίων για email και επαφές. Αλλά η Google εξαφάνισε το Honeycomb αρκετά γρήγορα, αφού δεν υπήρχε λόγος να προσφέρει δύο ξεχωριστά λειτουργικά συστήματα για τηλέφωνα και tablet. Καθώς τα χρόνια πέρασαν, το Android κινήθηκε ακόμη πιο δυναμικά. Υπήρξε η έκδοση Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat και Oreo. Η τελευταία έκδοση, Android 9 Pie, είναι προς το παρόν διαθέσιμη για τα Pixel smartphone, το Essential Phone και το OnePlus 6.
Σήμερα, το Android κυριαρχεί στην αγορά smartphones. Σύμφωνα με την Statista, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, το 88% των smartphones που αγοράστηκαν παγκοσμίως είχε εγκατεστημένο το Android. Το iOS της Apple ήταν δεύτερο στη συνέχεια με μερίδιο 11,9%.
[via]