Όλοι, τα τελευταία χρόνια, έχουμε μια σειρά smartphones που εμπιστευόμαστε ή μας αρέσει λίγο παραπάνω. Άλλοι έχουν τα iPhones της Apple, άλλοι τη σειρά G της LG, άλλοι τη σειρά Galaxy S στη Samsung. Όμως, υπάρχει μια σειρά smartphones που άλλαξε την ιστορία των συσκευών και αποτέλεσε μεγάλο βήμα την εποχή που εμφανίστηκε για πρώτη φορά.
Φυσικά, αναφερόμαστε στη σειρά Samsung Galaxy Note, μια σειρά που μας έδωσε να καταλάβουμε πως είναι οι μεγάλες συσκευές, κάτι που φυσικά τη διακρίνει μεταξύ των υπολοίπων. Πριν φτάσει στην αγορά, το 2011, οι εταιρείες κατά κύριο λόγο προσπαθούσαν να κάνουν τις συσκευές μικρότερες. Έτσι, όταν η Samsung παρουσίασε το πρώτο smartphone της σειράς Νote, όχι μόνο είχε τεράστια απήχηση αλλά έφερε και ένα νέο όρο στην αγορά.
Ο όρος αυτός; Phablet. Μια συσκευή που γεμίζει το κενό μεταξύ των tablets με οθόνη διαγωνίου 7 ιντσών και των smartphones με οθόνη διαγωνίου μικρότερη των 4,3 ιντσών. Η Samsung κατάφερε να πετύχει διάνα , καθώς κάθε φορά που ερχόταν νέα συσκευή της σειράς, γινόταν όλο και πιο αποδεκτή.
Πέρα από το αυξημένο μέγεθος που μπήκε στο παιχνίδι, η σειρά κατάφερε να φέρει και το stylus ή πιο σωστά, να το κάνει πολύ πιο δημοφιλές. Ήταν κάτι που είχε φτάσει στην κορυφή του με τα Windows Mobile και είχε αρχίσει να εξαφανίζεται με την έλευση των οθονών αφής. Η Samsung δεν έφερε απλά πίσω το stylus, με ονομασία S Pen, αλλά το βελτίωσε με κάθε πιθανό τρόπο.
Καθώς περιμένουμε το Samsung Galaxy Note 7 να έρθει στην αγορά, μαζί με όσες καινοτομίες μπορεί να φέρει, το σίγουρο είναι ότι θα αποτελεί μέτρο σύγκρισης για όλες τις συσκευές του 2016. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, πάμε να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία και να δούμε από που ξεκίνησαν και που έφτασαν τα Galaxy Notes!
Η αρχή ή αλλιώς Samsung Galaxy Note
Όπως προείπαμε, πριν την κυκλοφορία του το 2011, οι άνθρωποι επέλεγαν συσκευές με οθόνη διαγωνίου κάτω των 4,3 ιντσών. Έτσι, όταν έφτασε στην αγορά το πρώτο Samsung Galaxy Note, αψήφησε τα θέλω του κόσμου εκείνη την εποχή. Ναι, διέθετε χαρακτηριστικά άκρως ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες ναυαρχίδες, με τεράστια οθόνη 5,3 ιντσών, αλλά δεν φαινόταν ότι θα μπορούσε να απευθυνθεί στη μεγαλύτερη μερίδα του αγοραστικού κοινού.
Παρόλα αυτά, εκμεταλεύτηκε τη δημοφιλία του σε εξαιρετικό βαθμό. Αντί να ξεπεράσει τους αντιπάλους του, το Galaxy Note άνοιγε συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων. Όσοι το είχαν στην κατοχή τους εκείνη την εποχή δέχονταν βροχή ερωτήσεων, λόγω του μεγάλου μεγέθους του που «τράβαγε» την προσοχή. Με το που το έβαζε κάποιος πάνω σε ένα τραπέζι ή το έβγαζε από την τσέπη του, έρχονταν και οι πρώτες ερωτήσεις.
Επίσης, όπως προαναφέραμε, επανέφερε το stylus από την αφάνια. Παρότι η λειτουργικότητά του ήταν ελάχιστη σε σχέση με το τώρα, το S Pen ξεχώριζε από τα υπόλοιπα λόγω της ευαισθησίας του στην πίεση. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκε όπως κανένα άλλο stylus στο παρελθόν.
Μεγαλύτερο και καλύτερο – Samsung Galaxy Note 2
Η Sammy ήθελε να κάνει κάτι ακόμα πιο διαφορετικό από το Galaxy Note για το διάδοχό του και το πέτυχε. Το Galaxy Note 2 αποτέλεσε την αναβάθμιση που έπρεπε για τη σειρά, με αναβαθμισμένη AMOLED οθόνη διαγωνίου 5,5 ιντσών, μεγαλύτερη μπαταρία, διπλάσια RAM και περισσότερες λειτουργίες στο S Pen.
Αισθητικά, δανείστηκε στοιχεία από το Galaxy S3, με τον κόσμο να το συγκρίνει μαζί του πολύ συχνά σαν μια μεγαλύτερη έκδοσή του. Χρησιμοποιώντας την ίδια σχεδιαστική γραμμή που έγινε γνωστή η Samsung, το Note II κατάφερε να είναι λεπτότερο από τον προκάτοχό του. Αυτό ήταν εντυπωσιακό, δεδομένου ότι δίεθετε μεγαλύτερη οθόνη.
Φυσικά, δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι το Note 2 ήταν πιο πολύ εξέλιξη παρά επανάσταση, καθώς κατάφερε να πετύχει όλα τα προαπαιτούμενα για έναν επιτυχημένο διάδοχο. Πέρα από όλες τις βελτιώσεις, προτεραιότητα του Note 2 αποτελούσε η αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης του S Pen. Για παράδειγμα, με το πέρασμα του S Pen πάνω από την οθόνη όσο βρισκόσασταν στα email σας, εμφανιζόταν ένα μικρό παράθυρο που σας παρουσίαζε τα ραντεβού και τις εικόνες στο Ημερολόγιο και τη Gallery αντίστοιχα.
Τα πάντα στο Note 2 ήταν βελτιωμένα, έτσι ήταν δύσκολο να βρεθεί κάτι στραβό. Σίγουρα, ήταν ένα εξαιρετικά γρήγορο smartphone σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και κατά γενική ομολογία αποτέλεσε μια εξαιρετικά επιτυχημένη συσκευή.
Ας βελτιωθούμε και σχεδιαστικά – Samsung Galaxy Note 3
Το Samsung Galaxy Note 3 παρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 2013, με πολύ βελτιωμένο hardware ώστε να του δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Όπως και με τον προκάτοχό του, η οθόνη αυξήθηκε στις 5,7 ίντσες, ενώ το σασί ήταν λεπτότερο και πιο καθαρό. Η ανάλυση της οθόνης ανέβηκε σε 1080p για πρώτη φορά! Η ανάλυση του αισθητήρα της κύριας camera έφτασε τα 12 Megapixel, από τα 8 του προκατόχου του.
Πάνω από όλα όμως, η Samsung επιτέλους έδωσε προσοχή στο σχεδιασμό. Φυσικά, διέθετε παρόμοιο σχεδιασμό με το Galaxy S4, αλλά αυτό έδωσε στη συσκευή μια πιο σοφιστικέ αίσθηση. Παρότι ήταν κατασκευασμένο για άλλη μια φορά από πλαστικό, διέθετε πλάτη που άφηνε δερμάτινη αίσθηση. Αυτή και μόνο η αλλαγή ήταν ικανή να ανεβάσει το σχεδιασμό σε νέο επίπεδο από τα προηγούμενα smartphones της Samsung.
Άλλες πρωτιές της σειράς ήταν η θύρα microUSB 3.0 για γρήγορη φόρτιση και συνδεσιμότητα και φυσικά, νέες λειτουργίες στο S Pen. Πιο συγκεκριμένα, έφερε τη νέα Air Command view με το S Pen, τη δυνατότητα αναγνώρισης αν το S Pen απουσιάζει από τη θύρα του και τις ειδοποιήσεις αν αυτό είναι πολύ μακριά από τη συσκευή. Προχωρώντας στο software, ο τομέας της παραγωγικότητας βελτιώθηκε με την προσθήκη Multi Window λειτουργίας.
Τι θηρίο ήταν αυτό; – Samsung Galaxy Note 4
Φτάνουμε στο 2014 και η στρατηγική της Samsung έγινε πιο σωστή, παρουσιάζοντας τη ναυαρχίδα της σειράς Galaxy S στο πρώτο μισό του έτους και τη ναυαρχίδα της σειράς Note στο δεύτερο μισό. Παρά την επιτυχία των προηγούμενων ετών, υπήρχε ακόμα μια γκρίνια στο καταναλωτικό κοινό για τις συσκευές της εταιρείας.
Πριν την παρουσίαση του Galaxy Note 4, η Samsung έφερε τα πάνω-κάτω με την εισαγωγή στην αγορά της σειράς Galaxy Alpha, μια premium σειρά, κάτι που υστερούσε η εταιρεία. Πήραν τη φόρμουλα του Alpha και την ενσωμάτωσαν στο Galaxy Note 4. Μπουμ, επιτυχία! Η συσκευή ήρθε στην αγορά με μεταλλική κατασκευή και ήταν απλά φανταστική. Το Note 4 αποτέλεσε σταθμό για το σχεδιαστικό τμήμα της Samsung, που άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει τα δεδομένα.
Εκτός του σχεδιασμού, το Note 4 ήταν ένα θηρίο τόσο σε hardware όσο και σε software χαρακτηριστικά. Αποτέλεσε ένα από τα λίγα smartphones με Quad-HD ανάλυση για την εποχή, δείχνοντας ότι προχωράει από τη μάζα. Υπήρχε αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων στο home button, κάτι που αποτελούσε σπάνιο χαρακτηριστικό τότε. Από όπου και να το κοίταζε κάποιος, αποτελούσε ένα κορυφαίο smartphone. Μερικοί το έχουν και μέχρι σήμερα σαν το κορυφαίο της σειράς!
Ας κάνουμε άλλο ένα πείραμα – Samsung Galaxy Note Edge
Μαζί με την παρουσίαση του Note 4, η Samsung παρουσίασε επίσης και μια ακόμη έκδοσή του με μόνη διαφορά την οθόνη. Για πρώτη φορά στη σειρά Galaxy Note, είδαμε να χρησιμοποιείται κυρτή οθόνη, με τη συσκευή να ονομάζεται φυσικά Samsung Galaxy Note Edge. Πάροτι πολλοί θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη καινοτομία δεν θα έχει τόση επιτυχία (σας θυμίζει κάτι; Α ναι, το πρώτο Galaxy Note), κοιτώντας τώρα πίσω στο χρόνο, τα χαρακτηριστικά που έφερε είναι αρκετά πρακτικά.
Πέρα από την απεικόνηση απλών ειδοποιήσεων, οι άκρες της οθόνης μετατράπηκαν σε κάτι παραπάνω, ανοίγοντας συγκεκριμένες εφαρμογές. Η εφαρμογή της κάμερας για παράδειγμα, προσέφερε επιπλέον επιλογές. Εκτός από αυτό, οι επιδόσεις βρίσκονταν στα επίπεδα του Note 4, αν και ήταν λίγο ακριβότερο.
Η ανατολή της πολυτέλειας – Samsung Galaxy Note 5
Σκεπτόμενοι όλες τις βελτιώσεις που έφερε το Note 4, θα αναρωτίεστε πως μπορεί η Samsung να δώσει στην αγορά κάτι ανώτερο. Αναμφίβολα, το Note 4 συνέχιζε ακάθεκτο να πουλάει και μέσα στο 2015. Εκείνη την εποχή, είδαμε τη Samsung να μετατρέπεται και να χρησιμοποιεί νέα σχεδιαστική γραμμή στα smartphones. Μετά τις θετικές αντιδράσεις για τον premium σχεδιασμό του Galaxy S7, είδαμε και το Note 5 να μετατρέπεται και να έρχεται στην αγορά το φθινόπωρο του 2015.
Πολλές αλλαγές ήρθαν με την πέμπτη γενιά της σειράς, με σημαντικότερη την πολυτελή αίσθηση που άφηνε χάρη στην κατασκευή του από γυαλί και μέταλλο. Αυτός ο συνδυασμός έδωσε στη συσκευή την αίσθηση που καμία άλλη δεν είχε. Παρότι ήταν σχεδόν ίδιο με το Galaxy S7, η Samsung έκανε πιο κυρτές τις γωνίες ώστε να είναι πιο άνετο στο χέρι.
Έτσι, το Galaxy Note 5 αποτέλεσε ένα Ελβετικό σουγιά θα λέγαμε, διαθέτοντας πιο καλό αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων, αισθητήρα καρδιακών παλμών και αναβαθμισμένο S Pen. Επίσης, για πρώτη φορά στη σειρά, το Note 5 εξοπλιζόταν με ασύρματη φόρτιση, σε συνδυασμό με γρήγορη φόρτιση. Επιστρέφοντας πάλι στο S Pen, υιοθέτησε ένα μηχανισμό αυτόματης εξόδου, επιτρέποντας παράλληλα στο χρήστη να σημειώσει κάτι με το που έβγαινε το S Pen από τη θύρα του.
Με όλα αυτά, το Note 5 θα μείνει στη μνήμη μας για τον ανανεωμένο σχεδιασμό και τα premium υλικά κατασκευής. Εκτός από αυτά, υπήρχαν ελάχιστα περιθώρια παραπόνων, καθώς το phablet λειτουργούσε εξαιρετικά σε όλους τους τομείς. Η διάρκεια της μπαταρίας ήταν μεγάλη, η κάμερα «τράβαγε» εξαιρετικές φωτογραφίες και η παραγωγικότητα παρέμεινε σε κορυφαία επίπεδα.
Και τώρα, τι; – Samsung Galaxy Note 7
Και φέτος, φτάσαμε στην έκτη γενιά της σειράς, η οποία όμως θα ονομαστεί Galaxy Note 7. Η Samsung επιβεβαίωσε επίσημα πριν λίγες μέρες την ονομασία, ώστε να φέρει τη σειρά στον ίδιο αριθμό με τη σειρά Galaxy S.
Τι περιμένουμε; Πολλά. Χάρη στα άπειρα leaks, έχουμε δει αισθητήρα ίριδας ματιού, ανάλυση QHD, αναβαθμισμένο S Pen και πολλά ακόμη. Μέχρι να παρουσιαστεί όμως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θαυμάζουμε τη Samsung για την ιδέα που είχε πριν από μερικά χρόνια και να την ευχαριστούμε για τις τεράστιες αλλαγές που έφερε στο χώρο της mobile τεχνολογίας.
[via]